Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΣΚΑΝΔΑΛΟ! ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ!!!

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Ξάφρισαν τα λεφτά για τους πυρόπληκτους, καθώς μέσα σε μια ...νύχτα, έγινε εκταμίευση 160 εκ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, προς άγνωστη κατεύθυνση, όπως διαβάζω στο έγκυρο blog press.gr, το οποίο και παρουσιάζει ολοκληρωμένο ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική του σελίδα. Συγκεκριμένα, μεγάλο θέμα δημιουργείται με τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές ιδιωτών (σε μεγάλο βαθμό από το υστέρημα των απλών πολιτών) για τους πυρόπληκτους της περσινής εθνικής τραγωδίας.

Για την αποκατάσταση τους έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος και δημιουργήθηκε το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΕΑ) με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Όμως από την κίνηση αυτού του λογαριασμού φαίνεται ότι στις 29 Ιανουαρίου έγινε μια εκταμίευση- μαμούθ 160 εκατομμυρίων ευρώ (έχουν γίνει κατά διαστήματα και άλλες μικρότερες), χωρίς να φαίνεται πού πήγαν.

Ο Πέτρος Μολυβιάτης είναι σοβαρά εκτεθειμένος όπου κι αν πήγαν τα χρήματα, η διαδικασία έχει γίνει με όρους αδιαφάνειας, χωρίς καμιά ενημέρωση και επίσημη πληροφόρηση από κανέναν και προς κανέναν, όπως απαιτείται λόγω του μεγάλου ύψους του ποσού, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι τα χρήματα μπορεί να επενδύθηκαν από την κυβέρνηση σε ομόλογα - ίσως και δομημένα. Κι αυτό στην προσπάθειά της να καλύψει τις μεγάλες οικονομικές τρύπες που αντιμετωπίζει.

Για το θέμα της ...εξαφάνισης των 160 εκατομμυρίων ευρώ από το λογαριασμό των πυροπλήκτων, κατατίθεται και ερώτηση στην Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών, από 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπου ζητούν να μάθουν ποιος ήταν ο προορισμός των εκταμιεύσεων και να κατατεθούν στην Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τη διαχείριση του συνολικού ποσού δωρεών με την αναλυτική κίνηση του λαγαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.

"Σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ανά πάσα στιγμή ρευστοποιήσιμους" απάντησε το υπουργείο Οικονομίας, ότι έχουν επενδυθεί τα 160 εκατ. ευρώ, που "εξαφανίστηκαν" από το Ταμείο Πυροπλήκτων, ύστερα από το θέμα που δημιουργήθηκε και το ανέδειξε το blog Press-gr, ενώ τα κανάλια το ...εξαφάνισαν. Δηλαδή, έχουν πάει σε ομόλογα - όπως πιθανολογεί το blog και με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Όπως ανέφεραν τα κανάλια λοιπόν έθαψαν το σκάνδαλο με το "ξάφρισμα" των 160 εκ. ευρώ από τους πυρόπληκτους. Γιατί;;; Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη Δαίδαλου που διερωτάται εάν μπορούν οι αρμόδιοι των μεγάλων καναλιών της Αθήνας -και ιδιαίτερα το ...αποκαλυπτικό Mega- να δώσουν μια εξήγηση γιατί στα χθεσινά δελτία τους έθαψαν κυριολεκτικά την αποκάλυψη για την εξαφάνιση των 160 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο των Πυροπλήκτων. Δεν είπαν κουβέντα. Ούτε καν την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έλαβαν υπόψη τους. Μόνο ο Alpha αποτελεί μια μικρή εξαίρεση, αφού αναφέρθηκε στο θέμα στο νυχτερινό δελτίο του. Αυτό είναι το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και τους πυρόπληκτους; Αίσχος ρε σεις…

Στο μεταξύ, φανερή η απουσία ενός οράματος για την περιοχή και ενός σχεδίου για την υλοποίησή του, καθώς η γενική διαπίστωση είναι πως τα πυρόπληκτα χωριά είναι αφημένα στην τύχη τους, χωρίς οικονομική ή ψυχολογική υποστήριξη από πλευράς της Πολιτείας. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τους ίδιους τους κατοίκους, κανένας βουλευτής δεν τους έχει επισκεφτεί μετά τις εκλογές. Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών ταλαιπωρούνται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων για απώλεια αγροτικής παραγωγής, ενώ παρά τις υποσχέσεις για δημιουργία 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας στην περιοχή, οι ελάχιστες προσλήψεις έχουν γίνει μέσω των γνωστών κομματικών-πελατειακών καναλιών. Χαρακτηριστικό είναι πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν αξιοποιήθηκαν καν στις εργασίες κατασκευής κορμοφραγμάτων και αντιπλημμυρικών έργων.


Σε ότι αφορά την οικονομική διάσταση, τονίστηκε πως το γνωστό και ως «Ταμείο Μολυβιάτη» που έχει συγκεντρώσει χρήματα από το ξεχείλισμα της ευαισθησίας και συγκίνησης χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σε μεγάλο βαθμό προβλέπεται να χρηματοδοτήσει δράσεις που αποτελούν ούτως άλλως υποχρεώσεις του κράτους ή συγκεκριμένες κυβερνητικές υποσχέσεις, ενώ ταυτόχρονα, ελάχιστα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή έχουν ενταχθεί στο 4ο ΚΠΣ.

Με δεδομένη την απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού, η άναρχη ανάπτυξη και η κακοποίηση της φύσης αναμένεται να είναι η φυσική εξέλιξη. Χαρακτηριστικό είναι πως ήδη υπάρχουν 25 χιλιάδες αυθαίρετες κατασκευές σε δημόσιες εκτάσεις στις παραλίες του νομού, ενώ η σχεδιαζόμενη διέλευση της Ιονίας Οδού από τη λίμνη Καϊάφα θα δώσει το οριστικό πλήγμα στην περιοχή. Και βέβαια η πιο κραυγαλέα περίπτωση άναρχης και κοντόφθαλμης αναπτυξιακής λογικής είναι η παραχώρηση από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου στο Δήμο Ζαχάρως έκτασης 2700 στρεμμάτων για οικιστική-τουριστική επένδυση, κατά μήκος της παραλίας, σε συνέχεια του καμένου δάσους του Καϊάφα.


Και μια είδηση τέλος, που αφορά την Πάρνηθα. Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», για καταπατήσεις στην Πάρνηθα, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντός του Εθνικού Δρυμού βορειοανατολικά του κτήματος Τατοΐου, προς την περιοχή Κατσιμίδι, έχουν κοπεί δεκάδες δένδρα και έχει ξεκινήσει κατασκευή αυθαίρετων οικιών.

1 σχόλιο:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Ντροπή, αίσχος! Αντί να μοιράσουν τα χρήματα στον κόσμο, να ανακουφιστεί από την ταλαιπωρία που υφίσταται όλο αυτό το διάστημα, πήραν τα χρήματα και τα έκαναν επενδύσεις; όλοι όσοι κατέθεσαν οφείλουν να υποβάλουν μύνηση για υπεξαίρεση και η δικαιοσύνη να παρέμβει αυτεπάγγελτα. Η σιωπή των αμνών, (καναλιών), στο θέμα φανερώνει για άλλη μια φορά περίτρανα τη σχέση μεταξύ πολιτείας - μέσων.