Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

ΠΕΘΑΝΕ Ο «ΠΑΤΕΡΑΣ» ΤΟΥ LSD

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΟ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ
Πέθανε, στα 102, ο Ελβετός Αλμπερτ Χόφμαν, που ανακάλυψε το LSD και ένιωσε πρώτος την παραισθησιογόνο δράση της ουσίας.

Το LSD (διαιθυλαμίνη του λυσεργικού οξέος) έγινε διάσημο τη δεκαετία του '60 αρχικά από τον Τίμοθι Λίρι, πρώην λέκτορα του Χάρβαρντ που το χρησιμοποίησε ως μέσο πνευματικής αναζήτησης και θεραπείας, και αργότερα από δημοφιλή μουσικά συγκροτήματα, ενώ ο Χόφμαν συνέθεσε για πρώτη φορά το LSD το 1938, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για τη σύνθεση ουσιών παρόμοιων με το ψυχοδραστικό συστατικό του μύκητα ερυσίβη.

Η παραισθησιογόνος δράση του LSD έμεινε απαρατήρητη μέχρι τον Απρίλιο του 1943, όταν μια σταγόνα έπεσε τυχαία στο χέρι του Χόφμαν και απορροφήθηκε από το δέρμα του. Λίγη ώρα αργότερα ο νεαρός χημικός ένιωσε μια «αξιοσημείωτη νευρικότητα, συνδυασμένη με ελαφρά ζάλη».

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Χόφμαν είχε μια τρομακτική εμπειρία, όταν χορήγησε στον εαυτό του μια εξαιρετικά μεγάλη δόση. Ενώ επέστρεφε με το ποδήλατο στο σπίτι, οι εικόνες στο οπτικό του πεδίο άρχισαν να παραμορφώνονται και είχε την εντύπωση ότι παρέμενε στάσιμος, ανίκανος να κινηθεί.


Στο σπίτι του, έμεινε για ώρες με την εντύπωση ότι είχε καταληφθεί από δαίμονες, ότι η γειτόνισσά του ήταν μάγισσα και ότι τον απειλούσαν τα έπιπλά του. Ο φόβος του ότι θα έμενε για πάντα τρελός ευτυχώς διαψεύστηκε λίγες ώρες αργότερα.


Μέχρι το τέλος, πάντως, ο Χόφμαν θεωρούσε ότι το LSD είχε πέσει θύμα του κινήματος των χίπι και επέμενε ότι πρόκειται για «θαυματουργό φάρμακο» που θα μπορούσε να αποκαλύψει τους μηχανισμούς του μυαλού και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: