Κυριακή 11 Μαΐου 2008

ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΞΕΣΗΚΩΜΕΝΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ, ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ
Τα σκήπτρα της ακρίβειας κατέχει η Ελλάδα, αφού οι καταναλωτές αγοράζουν έως 168% ακριβότερα, σε σύγκριση με τους Γερμανούς ή τους Ολλανδούς. Σύμφωνα με την έρευνα, για ένα καλάθι με 86 προϊόντα, ο Έλληνας πληρώνει 215,7 ευρώ και ο Γερμανός 162,7, ενώ ακόμα και κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα και οι πιπεριές Φλωρίνης, πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Την ίδια ώρα, οι μισθοί στην Ελλάδα είναι οι μικρότεροι στην Ευρώπη των 25, ενώ η αντιστοιχία της αγοράς από τον παραγωγό μέχρι τον πωλητή είναι στην Ελλάδα 1,00€ προς 3,20€, στην ΕΕ η αντιστοιχία είναι 1,00€ προς 1,60€.

Κατά τ’ άλλα η κυβέρνηση καυχιέται πως η ακρίβεια αντιμετωπίζεται, ωστόσο η καρέκλα του υπουργού Ανάπτυξης φαίνεται να «τρίζει» και όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα τον «ξηλώσει», για να τον τοποθετήσει στη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην ΕΕ, στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, στη θέση του Σταύρου Δήμα.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μογκαντίσου της Σομαλίας, διαδηλώνοντας για τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν λεηλασίες, λιθοβολισμοί καταστημάτων και εμπρησμοί.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι τιμές έχουν ουσιαστικά διπλασιαστεί στον πλανήτη μέσα σε τρία χρόνια, γεγονός που προκάλεσε αιματηρές ταραχές τον Απρίλιο στην Αίγυπτο και στην Αϊτή και διαδηλώσεις σε πολλές άλλες χώρες.

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της φτώχειας, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30%, στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες, ενώ δεσμεύθηκε να δώσει μάχη για την μείωση του πληθωρισμού, που έφθασε το 22,5% το 2007. Να σημειώσω πως ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στη Βενεζουέλα αναπροσαρμόζεται στα 372 δολάρια, που είναι ο υψηλότερος στη Λατινική Αμερική, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι λαμβάνουν επίσης οφέλη, όπως επιδοτούμενα τρόφιμα και στέγη.

Ο δικός μας πρωθυπουργός γιατί δεν προχωράει σε μια παρόμοια γεναία απόφαση, να αυήσει επιτέλους τους μισθούς φτώχειας που λαμβάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι και ιδίως όσοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα; Μόνο τότε θα είναι σίγουρος πως οι Έλληνες θα οτν ψφίζουν με το χέρι στην καρδιά...

1 σχόλιο:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Δυστυχώς η φτώχεια χτυπάει την πόρτα μας εδώ και πολύ καιρό και δεν μπορεί να γίνει κάτι για να ανακοπεί η πορεία της. Η κυβέρνηση είναι ανίσχυρη να λάβει μέτρα και να ελέγξει την αισχροκέρδεια, για τον απλούστατο λόγο πολλοί κερδοσκόποι την ταΐζουν! Οι υπόλοιποι απλά μπαίνουν στη δίνη των λίγων.