Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΜΙΑΝΜΑΡ

ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ
Λίγα 24ωρα μετά το δημοψήφισμα, για το νέο Σύνταγμα, που διεξήχθη στη πληγείσα από τον κυκλώνα Ναργκίς Μιανμάρ, η Χούντα μετράει ψήφους, -υπό τις καταγγελίες για νοθεία- μοιράζοντας βοήθεια με το σταγονόμετρο. Πολλές οργανώσεις προειδοποιούν για μεγαλύτερες καταστροφές αν δεν προσφερθεί άμεσα αρωγή, ενώ οι νεκροί υπολογίζεται να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο.

Ο κυκλώνας Ναργκίς έπληξε την νοτιοδυτική Μιανμάρ με ανέμους ταχύτητας 190χλμ/ώρα πλημμυρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι 80,000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, 41.000 αγνοούνται και περισσότεροι από 1,000,000 είναι άστεγοι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Είναι η χειρότερη καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, ενώ ασθένειες και λιμός απειλούν δύο εκατομμύρια πληγέντες από το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν δραματική έκκληση στη χούντα να συνεργαστεί με τους διεθνείς δωρητές, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στη χώρα είναι τρομακτικά ανεπαρκής για το μέγεθος της καταστροφής. Το Πρόγραμμα Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοινώνει ότι οι παραδόσεις στις πληγείσες περιοχές καλύπτουν μόλις το 20% των αναγκών.

Η Ελλάδα, η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που έφθασε στη Μιανμάρ μετά την Ιταλία, πρόκειται να βοηθήσει περαιτέρω με την αποστολή ενός πλοίου. Ήδη έχουν αποσταλεί δύο φορτία βοήθειας με αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: