Σάββατο 3 Μαΐου 2008

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΡΩΣΙΑΣ

ΞΕΦΥΓΕ Ο ΜΠΡΑΙΖΑ- ΤΑ ΕΧΕΙ ΧΑΜΕΝΑ
Νέες πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τα θέματα ενέργειας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία, για τον South Stream. Ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα δηλώνει τώρα ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει όσους αγωγούς επιθυμεί, αλλά θα πρέπει να προωθήσει πρώτα τον TGI, αλλιώς θα μείνει μόνο με τον South Stream.
Στο μεταξύ, παράξενη κρίνεται η υπηρεσιακή συμπεριφορά του Μάθιου Μπράϊζα, σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς φαίνεται να ξεπερνά τη διπλωματική δεοντολογία και να δρα ως παράγοντας ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο Μπράϊζα είναι ένθερμος «υποστηρικτής» των ελληνικών συμφερόντων και επιθυμεί να προμηθεύεται η Ελλάδα το καλό και φθηνό φυσικό αέριο του αγωγού TGI και όχι το «νοθευμένο και ακριβό του ρωσικού αγωγού South Stream». Tις ίδιες θέσεις εκφράζει (μα τέτοια σύμπτωση;;;) και το νεοσυντηρητικό Hudson Institute στο οποίο κατέχει εξέχουσα θέση η Τουρκικής καταγωγής σύζυγός του, Ζεϊνό Μπαράν.

Να θυμίσω πως μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ, ο Μπράϊζα, έχει χρηματίσει σύμβουλος του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών επί θεμάτων ενεργειακής διπλωματίας για τα αποθέματα της Κασπίας. Προηγουμένως πέρασε από την πρεσβεία ΗΠΑ στη Μόσχα (1995-1997) ως βοηθός του γνωστού Τόμας Πίκερινγκ (λίγο ακόμη και θα προκαλούσε νέο Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο με αφορμή τις Κουρίλες Νήσους), στα χαοτικά για τη Ρωσία χρόνια του Γελτσινισμού.

Οπότε μπορείτε να καταλάβετε πως ο… «φίλος» μας μόνο για το δικό μας συμφέρον νοιάζεται. Μα δεν το είχατε καταλάβει τόσο καιρό, ρε παιδιά;;;… Εδώ γελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: