Κυριακή 18 Μαΐου 2008

ΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΜΑΣ
Ξεκινά σε λίγες ημέρες και επίσημα η επικίνδυνη περίοδος για την εκδήλωση πυρκαγιών σε όλη την χώρα, ωστόσο όχι απλά δεν αυξήθηκε ο στόλος των πυροσβεστικών αεροπορικών μέσων εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, παρά τα μεγάλα λόγια μετά την περσινή θερινή τραγωδία, αλλά με ένα Καναντέρ λιγότερο θα δώσουν τη μάχη κατά των πυρκαγιών, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Έτσι, το μεγάλο βάρος της κατάσβεσης επωμίζονται τα 8 -πλέον- αεροσκάφη CL-415, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού και να κινηθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα στα πύρινα μέτωπα, σε σχέση με τον προηγούμενο τύπο, ενώ οι 4.000 κενές οργανικές θέσεις στο Σώμα παραμένουν.

Παρακάτω παραθέτω μερικά e-mail πυροσβεστών, που βρήκα σε διάφορα blog, μεταξύ των οποίων και το πολύ καλά ενημερωμένο Greece-Salonika.
Στο παρακάτω email-καταγγελία που δέχτηκε το εν λόγω blog, από τον εθελοντή πυροσβέστη Β.Τσ. καταγράφεται η αγωνία όλων των ανθρώπων που θα κληθούν με μηδαμινά μέσα να πέσουν στη μάχη της πυρόσβεσης και φέτος το καλοκαίρι. Διαβάστε μερικά αποσπάσματα:

"Πολύ γρήγορα «περπατά» ο Μάης, και μέχρι να πάρουμε δυο ανάσες θα φύγει κι αυτός. Παρακολουθώ την επικαιρότητα, και βλέπω ότι ο «θόρυβος» για την ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ των αρμόδιων φορέων για τον «σχεδιασμό» και οργάνωση της Αντιπυρικής, έχει κοπάσει επικίνδυνα. Είναι όπως στις ανοιχτές θάλασσες επικρατεί χαρά Θεού, λίγο πριν εκδηλωθεί η καταστροφή.

Μόνο που αυτή τη φορά, τα ΜΜΕ καραδοκούν για να «στήσουν στον τοίχο» τους πραγματικούς ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ, και όχι εκείνους που δίνουν μάχες με την φωτιά και τις καταστροφές. Οι ΙΔΙΕΣ, και μεγαλύτερες ελλείψεις κάθε χρόνο, παρ’ όλες τις «προσλήψεις» Συμβασιούχων, α, και να μην το ξεχάσω, και της «νέας φουρνιάς» των 1280 (αν θυμάμαι καλά), που με «διάφανες» διαδικασίες - εξετάσεις (τόσο διάφανες μάλιστα, που οι «ματσαράγκες» πέρασαν απαρατήρητες) μπήκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Όσοι λοιπόν βλέπετε τα καινούργια οχήματα της πυροσβεστικής, ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΣΕΤΕ. ΜΑΚΑΡΙ να ήταν ΟΛΑ καινούργια, αλλά δυστυχώς δεν είναι.Έχει ΠΟΛΛΑ ΣΑΡΑΒΑΛΑ, μοντέλα ακόμα και του 60΄ που ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ είναι το ΚΟΣΤΟΣ συντήρησης τους από την ΑΓΟΡΑ καινούργιων. Και να μην μιλήσουμε για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των πληρωμάτων που επιβαίνουν σε αυτά! Σας φαίνεται απίστευτο;

Για κάντε μια βόλτα από τους μεγάλους Πυροσβεστικούς Σταθμούς, και τα Συνεργεία της Υπηρεσίας, ή κάντε μια βόλτα στην Επαρχία, να δείτε «βουκολικό» τοπίο. Τα ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ, ήταν όσα πήραμε για την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. Μετά το μαγαζί έκλεισε, για τα επόμενα σαράντα (μάλλον) χρόνια. Τι άλλαξε μέχρι τώρα στον Στόλο των οχημάτων της Πυροσβεστικής; ΤΙΠΟΤΑ. Το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ.

Πάμε στους Εθελοντές Πυροσβέστες. Τα «κορόιδα» για πολλούς, και ειδικά για τους Πολιτικούς. Ένδυση; Εξοπλισμός; Μέσα Ατομικής Προστασίας; ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ. Θέλουν να ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ τους εθελοντές Πυροσβέστες; ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ. Τους κοροϊδεύουν συνέχεια με μεγάλα και παχιά ΘΑ, και στην ουσία, τίποτα. Κι όμως οι εθελοντές είναι ΟΛΟ το χρόνο στο πλευρό της Πυροσβεστικής εκτελώντας Υπηρεσίες σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Κλιμάκια.

Πάμε λοιπόν τώρα στην «άλλη όχθη», εκεί που θα βρούμε όλους εκείνους που «τάζουν», που κοροϊδεύουν, και όταν γίνεται η καταστροφή κοιτούν ο ένας να πετάξει τις ευθύνες στην πλάτη του άλλου. Στην πρώτη γραμμή, εκεί που οι θερμοκρασίες καίνε πραγματικά τα πνευμονία, οι Πυροσβέστες, Μόνιμοι, Συμβασιούχοι, Εθελοντές, είναι ΜΟΝΟΙ μέσα στην ΚΟΛΑΣΗ.

Φίλοι μου, φέτος τα «κάστανα από τη φωτιά» θα βγουν πολύ δύσκολα.Αντίθετα, πολύ ΕΥΚΟΛΑ, θα ακούσουμε και ΠΑΛΙ παχιά λόγια, πομπώδη ΘΑ, και θα δούμε να πετάνε το «μπαλάκι» των ΓΙΑΤΙ και των ΕΥΘΥΝΩΝ ο ένας στον άλλον"

Και συνεχίζει:
Πώς είναι όλα έτοιμα, όταν στα δάση μας οι ΠΥΡΟΖΩΝΕΣ δεν έχουν καθαριστεί; Πώς είναι όλα εντάξει, όταν η χώρα είναι ΓΕΜΑΤΗ από σκουπιδότοπους ακόμα και μέσα στα δάση, βόμβες έτοιμες να εκραγούν; Πώς είναι όλα εντάξει, όταν οι περισσότεροι δασικοί δρόμοι, είναι κατεστραμμένοι από «νεροφαγιές», και δεν υπάρχει τρόπος να πλησιάσουν πυροσβεστικά; Πώς είναι όλα εντάξει με το 60% των Πυροσβεστικών οχημάτων γερασμένων; Πώς είναι όλα εντάξει όταν και φέτος θα αναζητήσουμε λύσεις της τελευταίας στιγμής, όταν θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος; Πώς είναι όλα εντάξει όταν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα είναι γερασμένα; Πώς είναι όλα εντάξει με το προσωπικό της πυροσβεστικής ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ και ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ χωρίς ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ; Πώς είναι όλα εντάξει με το 80% των περιοχών Υψηλής Επικινδυνότητας να μην έχουν καθαριστεί από τους αρμοδίους (αποψίλωση οικοπέδων δίπλα σε δάση κλπ); Πώς είναι όλα εντάξει όταν το κράτος αντί να αναβαθμίσει την Πυροσβεστική την υποβαθμίζει με έμμεσους τρόπους;Πώς είναι όλα εντάξει όταν ο ΠΟΛΙΤΗΣ δεν έχει ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ για να διαφυλάξει ο ίδιος την φύση, την ζωή του; Πώς είναι όλα εντάξει, όταν ακούω τις δικαιολογίες τους στο ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ αυτά που ΕΠΡΕΠΕ να κάνουν, όταν τους ακούω να λένε ότι ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ γι αυτό ΔΕΝ καθάρισαν τις πυροζωνες, γι αυτό ΔΕΝ ΕΞΟΠΛΙΣΑΝ το προσωπικό, ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, για αυτό ΚΑΗΚΑΝ ΠΕΡΣΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ. Γιατί ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ, όλα είναι ΕΤΟΙΜΑ, ΟΛΑ……Πώς να είναι όλα εντάξει, και το κράτος να δίνει χρήματα για όλα αυτά και άλλα τόσα, όταν το κράτος τα χρήματα τα δίνει ΟΧΙ στην ασφάλεια, αλλά σε υποτιθέμενες «πολιτιστικές εκδηλώσεις- επιχορηγήσεις». Πώς να είναι όλα εντάξει, μου λέτε;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: