Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΔΑΝΕΙΑ, ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ

ΚΑΙ Ο ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥ!!!

Αυξάνονται τα καταναλωτικά δάνεια, ωστόσο η κατανάλωση πέφτει και εμείς δανειζόμαστε απλώς για να αγοράζουμε τα βασικά της καθημερινότητας, αποκαλύπτει έρευνα της Στατιστικής υπηρεσίας, ενώ τα νέα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ακόμη πιο ανησυχητικά. Αυτό γιατί, πλέον, πάνω από το 51% των νοικοκυριών εμφανίζεται να έχει πάρει κάποιο δάνειο, ενώ ήταν κάτω από 47% προ διετίας.

Μάλιστα, κάθε ελληνικό νοικοκυριό έχει ήδη φορτωμένη την πιστωτική του κάρτα με 3.284 ευρώ έναντι 3.047 ευρώ προ διετίας. Κι αυτό το υπόλοιπο θα αυξάνεται συνεχώς και λόγω της αυξανόμενης χρήσης των πιστωτικών καρτών και λόγω των υψηλών επιτοκίων με τα οποία χρεώνονται οι καταναλωτές, αλλά και γιατί όλο και περισσότεροι πολίτες δεν αποπληρώνουν εγκαίρως τις δανειακές τους υποχρεώσεις και, άρα, χρεώνονται με επιπλέον ποσά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πάντα με βάση την έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2007 άγγιζε το 17% το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων, ενώ ήταν κάτω από 15% προ διετίας.

Ίσως όμως το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα να είναι άλλο: στο τέλος του 2007 σε κάθε τρία άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω αντιστοιχούσαν δύο πιστωτικές κάρτες. Δηλαδή, σχεδόν κάθε ενήλικος Έλληνας έχει πλέον και μία πιστωτική κάρτα.

Την ίδια ώρα, κάθε εργάσιμη μέρα του Μαρτίου, οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια για στέγη και κατανάλωση ύψους 66,5 εκατ. ευρώ ή 831.250 ευρώ την ώρα! Αποτέλεσμα ήταν τα ελληνικά νοικοκυριά να ανεβάσουν τις οφειλές τους για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια τον περασμένο Μάρτιο, στα 107,9 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, τη δική της εκτίμηση για τους πλειστηριασμούς, έδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, δια στόματος του γενικού γραμματέα Χρήστου Γκόρτσου, ο οποίος σε διημερίδα αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις περί 100 χιλιάδων πλειστηριασμών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Δεσμεύτηκε δε ότι τις προσεχείς ημέρες θα δώσει στην δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία. Τα περιμένουμε…

Τέλος να αναφερθώ και στον αντιπαθέστατο κύριο Γκαργκάνα, τον οποίο ακούμε συχνά πυκνά να μιλάει για την αναγκαιότητα του σφιξίματος του ζωναριού, για πάγωμα τον μισθών, για ακραίες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, κτλ. Ο ίδιος πάντως, έπειτα από τις κατά καιρούς αυξήσεις που έδινε στον εαυτό του, φρόντισε ώστε να "ψηφιστεί" επίτιμος διοικητής, λίγες μέρες πριν το τέλος της θητείας του. Τιμητική διάκριση που όμως συνεπάγεται ες αεί οδηγό, αμάξι πολυτελείας, γραφείο και σειρά από άλλα προνόμια. Μάλιστα ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, θα εισπράξει και εφάπαξ μισό εκατομμύριο ευρώ. Έχτε μήπως κάτι να πείτε, αναγνώστες μου;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: