Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ
"Gorna" ή "North Macedonia" («Βόρεια Μακεδονία») είναι το όνομα που μπορεί να αποδεχτεί μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με "ασφαλείς πληροφορίες" που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Σημειώνεται ότι με αυτό το όνομα ο Γιώργος Παπανδρέου, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε φτάσει ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με την ηγεσία των Σκοπίων τον Ιανουάριο του 2002, αλλά η λύση δεν ήρθε, γιατί ξέσπασε η κρίση στο Τέτοβο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ελληνικής καταγωγής Γκρούεφσκι εμφανίζεται διατεθειμένος να αποδεχτεί σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό για διεθνή χρήση, αλλά θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κατοχύρωση στο πλαίσιο συμφωνίας «μακεδονικής ταυτότητας» και «μακεδονικής γλώσσας», ενώ αυτό αναμένεται να είναι και το δυσκολότερο κομμάτι της συμφωνίας.

Η στρατηγική του Γκρούεφσκι -η οποία, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, έχει αμερικανική σφραγίδα- θα εστιάσει στη διεκδίκηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, που είναι επί της αρχής δημοφιλές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, στην Αθήνα κυριαρχεί η άποψη ότι μέχρι το Σεπτέμβριο είναι πολύ δύσκολο να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Έθνη επείγονται για την κατάθεση νέας πρότασης.

Στην ανάγκη να επιδειχθεί λογική και να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις» στην ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: