Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ EUROVISION

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ. ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της Eurovision, για το ποια χώρα τελικά θα καταφέρει να κερδίσει στο διαγωνισμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλα τα μεγάλα γραφεία στοιχημάτων δίνουν ως φαβορί τη Ρωσία και τη Σουηδία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ 5ης και 10ης θέσης.

Ιρλανδία, Ανδόρα και Αρμενία (που συμμετέχουν στον πρώτο ημιτελικό), καθώς και Αλβανία, Λετονία (που συμμετέχουν στον δεύτερο ημιτελικό) είναι σχεδόν σίγουρο πως θα περάσουν στον τελικό του Σαββάτου, ενώ μεγάλο αουτσάιντερ του διαγωνισμού θεωρείται η Κύπρος, που όλα τα γραφεία στοιχημάτων την τοποθετούν στην τελευταία θέση. Έκπληξη η συμμετοχή της Πορτογαλίας, που για πολλούς θεωρείται "το κρυφό" χαρτί του διαγωνισμού.

Στο μεταξύ, πρόβλημα φαίνεται να δημιουργεί στους διοργανωτές της Eurovision η μεγάλη καρδιά που θέλει να τοποθετήσει η χώρα μας στην σκηνή, βάρους 120 κιλών, καθώς πριν από εμάς εμφανίζεται η Ρωσία με ένα επίσης βαρύ και δύσκολο σκηνικό. Τα 30 δευτερόλεπτα που έχουν οι διοργανωτές για να αλλάξουν το σκηνικό φαίνονται λίγα, με αποτέλεσμα να ζητήσουν από την Ελλάδα να αποσύρει την καρδιά της, κάτι που δεν κάναμε φυσικά δεκτό.

Η FYROM τώρα, συνεχίζει το δικό της χαβά! Μέλη της σκοπιανής αποστολής, πλησιάζουν τους εκπροσώπους των άλλων χωρών και ζητούν να «μεσολαβήσουν», ώστε η χώρα τους να ψηφίσει τη δικά τους, αναφωνώντας της «Μακεδονία», για να μπορέσουν να αποδείξουν πως έχουν συμμάχους πάνω στο θέμα του ονόματος. Μέχρι στιγμής ως προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν δεσμευτεί οι χώρες Τουρκία, Σλοβενία, και Ιρλανδία, ενώ δεν αποκλείεται και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. Από την άλλη, η χώρα μας είναι διατεθειμένη φέτος να ψηφίσει τα Σκόπια, με ιδιαίτερα μάλιστα υψηλό βαθμό, ώστε να την αποκαλέσει FYROM. Η πρόταση μάλιστα μεταφέρθηκε και στον Θόδωρο Ρουσόπουλο.

Τέλος, από τώρα είναι ξεκάθαρο ποιες χώρες προσανατολίζεται να ψηφίσει η Ελλάδα, καθώς- όπως και κάθε χώρα- τα πολιτικά κριτήρια φαίνεται πως και φέτος θα υπερτερήσουν έναντι των τραγουδιών.

Το 12αρι της θα το κρατήσει φυσικά για την Κύπρο, εφόσον βέβαια καταφέρει να περάσει στον τελικό. Το 10αρι της Ελλάδας «διεκδικούν» 4 χώρες: Η Αλβανία (λόγω των Αλβανών που ζουν στη χώρα μας και ψηφίζουν μαζικά την πατρίδα τους), η Αρμενία (η οποία κάθε χρόνο πλέον παίρνει υψηλή βαθμολογία από την Ελλάδα), η Βουλγαρία (συνηθίζεται οι δυο χώρες να ανταλλάσουν υψηλούς βαθμούς μεταξύ τους) και η Σερβία (ως διοργανώτρια χώρα, αλλά και επειδή το σέρβικο τραγούδι μεταφράστηκε και στα ελληνικά και τραγουδήθηκε από την ίδια τραγουδίστρια), οι οποίες χώρες -όπως και να έχει- θα λάβουν τους βαθμούς από το 10 έως το 5. Οι υπόλοιποι βαθμοί είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μοιραστούν στη Γαλλία, την Ισπανία (λόγω της στήριξης που παρείχαν οι δύο χώρες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου ασκήσαμε βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στον οργανισμό), τη Ρωσία (λόγω Πούτιν και αγωγών φυσικά), τη Ρουμανία (βλέπε βαλκανικό μπλογκ), ενώ Σουηδία ή Τουρκία (η πρώτη ως φαβορί του διαγωνισμού, η δεύτερη στο όνομα της ελληνοτουρκικής φιλίας) θα δώσουν «μάχη» για να εξασφαλίσουν μία ψήφο της Ελλάδας.

Φυσικά όμως πάνω από όλα έχει σημασία εάν θα καταφέρουν οι παραπάνω χώρες να περάσουν στον τελικό. Αν όχι, τότε σαφέστατα και οι ψήφοι της χώρας μας θα διαφοροποιηθούν και εγώ θα σας τις ανακοινώσω και πάλι, πριν από τον τελικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: