Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Το «τσουνάμι» ακρίβειας θορυβεί την κυβέρνηση, καθώς αναδεικνύεται κεντρικό ζήτημα των πολιτικών εξελίξεων. Επτά στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν πως η οικονομική τους κατάσταση είναι λίγο ή πολύ χειρότερη απ΄ ό,τι πέρυσι, ενώ εννιά στους δέκα αποδίδουν την κατάσταση αυτή στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά.
Σύμφωνα με έρευνα της MRB, οι πολίτες αναφέρουν πως οι τομείς της καθημερινότητας όπου βιώνουν περισσότερο την ακρίβεια, είναι τα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι λογαριασμοί των δημόσιων οργανισμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.), τα καύσιμα και οι λαϊκές αγορές.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να διαχειριστεί την ακρίβεια» τρεις στους δέκα πολίτες δηλώνουν «κανένα», ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυμαίνονται περίπου στα ίδια χαμηλά ποσοστά, ενώ σε δημοσκόπηση της ALCO, το 57,5% των πολιτών θεωρεί ότι η λειτουργία του κράτους σε σχέση με την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και την ασφάλεια των καταναλωτών, είναι χειρότερη από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Στο μεταξύ, σε άλλη έρευνα, η φτώχεια, η ακρίβεια και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι τα τρία κορυφαία ζητήματα, που θα «κατέβαζαν» τον κόσμο στο δρόμο, σε έναν νέο «Μάη του '68», όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, ενώ η καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών και ελευθεριών, ένα ζήτημα που στο παρελθόν υπήρξε θρυαλλίδα εντάσεων στην Ελλάδα, κατατάσσεται στην τρίτη θέση και η Παιδεία στην τελευταία.
Να σημειώσω πως και στο blog μου, στη ψηφοφορία που υπάρχει για το ποιο θεωρούν σήμερα οι Έλληνες το πιο σημαντικό τους πρόβλημα, η Ακρίβεια προηγείται με ποσοστό 55%, έναντι 17% του Σκοπιανού, και 13% του Ασφαλιστικού και της Ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: