Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ

ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Το casus belli, οι «γκρίζες ζώνες» και άλλες διεκδικήσεις της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας παρουσιάζονται ανανεωμένες, στην καινούρια ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η μειονότητα στη Θράκη ζει σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για μια Ελλάδα που «διψάει για εδαφική επέκταση», που έχει αποκλειστικό στόχο την «αποσταθεροποίηση» και την «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας» της Τουρκίας και φθάνει στο σημείο να εμφανίζει τη Θράκη ως σύγχρονο «απαρτχάιντ». Το τουρκικό ΥΠΕΞ όχι μόνο επαναλαμβάνει τα περί casus belli, αλλά πλέον η Άγκυρα επιδιώκει να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενώ δηλώνει ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για «τον καθορισμό της κυριότητας μικρών νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Για το casus belli δηλώνεται ότι «η οποιαδήποτε επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ. στο Αιγαίο είναι μη αποδεκτή από την Τουρκία», ενώ επιπλέον, η Άγκυρα απειλεί ότι «δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα η διεύρυνση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο με μονομερείς ενέργειες».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση του Ποντιακού ζητήματος, καθώς κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ η «Γενοκτονία των Ποντίων αφορά απλή προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας». Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι όχι μόνο αποτελεί μύθο η Γενοκτονία αλλά, αντίθετα, τα εγκλήματα έγιναν εις βάρος του τουρκικού πληθυσμού της περιοχής. Προβάλλεται ακόμη ο ισχυρισμός ότι ο όρος «Πόντος» φορτίστηκε με ιδεολογικά στοιχεία μετά τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, «με στόχο να πυροδοτηθούν τα εχθρικά αισθήματα εναντίον της Τουρκίας».

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει μάλιστα ως «πρωταρχικό στόχο της Ελλάδας την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας», ενώ μιλά για προσπάθεια να «θαμπώσει» το προφίλ του Κεμάλ, να χρεώσει την ιστορία της Τουρκίας με Γενοκτονίες και να συμπράξει με το PKK σε κοινό μέτωπο εναντίον της Τουρκίας. Τέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις για το θέμα του FIR και των παραβιάσεων, καθώς και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Σχολή της Χάλκης.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε την ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «προβοκατόρικη, προκλητική και απολύτως ψευδής» και σημείωσε ότι η Τουρκία «τον τελευταίο καιρό απομακρύνεται από τη δημοκρατία», ενώ τόνισε ότι ολα αυτά επιβάλουν στην κυβέρνηση να είναι στις επάλξεις και την κυρία υπουργό των εξωτερικών να μην καταναλώνει κλισέ, λέγοντας προχθές στην συνάντηση της με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις βαίνουν καλώς. Αβάσιμους ισχυρισμούς χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τα όσα αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του, ενώ σημείωσε πως η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, συγκλονισμένοι με τις τουρκικές μεθοδεύσεις, που οδήγησαν στον διωγμό των Ελλήνων, από την Ίμβρο και την Τένεδο, δήλωσαν, μετά από την επιτόπια έρευνά τους, οι απεσταλμένοι του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στα ετοιμόρροπα σπίτια στο Σχοινούδι, όπου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 60 ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Ιμβρου με 3.000 σπίτια, τα οποία οι κάτοικοί τους μαζί και με τους άλλους Έλληνες των δύο νησιών υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το «πρόγραμμα διάλυσης» των τουρκικών Αρχών, σήμερα κατοικούν μόνο δύο-τρεις δεκάδες ηλικιωμένοι Έλληνες, οι μοναδικοί που έμειναν πίσω να δίνουν κάτω από σκληρές συνθήκες τη μάχη της επιβίωσης.

Η επίσκεψη του εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσπάθειας που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι φορείς των Ιμβρίων και η ελληνική πλευρά ώστε να φέρουν το θέμα της Ιμβρου και της Τενέδου στους διεθνείς οργανισμούς.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, η Γαλλία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την επίλυση του προβλήματος, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρ. Φιγιόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί χώρα που διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε κράτος-μέλος. Τα μηνύματα από την Άγκυρα δεν είναι ενθαρρυντικά, τόνισε ακόμη μια φορά ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: