Σε μια φαντασμαγορική βραδιά, στο γήπεδο Arena του Βελιγραδίου, έπεσε η αυλαία του 53ου Διαγωνισμού της Eurovision, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Dima Bilan, με το τραγούδι “Believe”, που ερμήνευσε για τη Ρωσία. Η ελληνική συμμετοχή με την Καλομοίρα και το τραγούδι της “Secret Combination” κατέλαβε την τρίτη θέση, αν και αρχικά βρισκόμασταν στην πρώτη θέση, μέχρι και τη μέση της ψηφοφορίας.
Η φετινή χρονιά δικαίωσε σε γενικές γραμμές τα προγνωστικά των φίλων του διαγωνισμού και των γραφείων στοιχημάτων, καθώς και η πρώτη πεντάδα, με την εξαίρεση ίσως της Νορβηγίας, ανήκε στις πιο δυνατές συμμετοχές, οι οποίες και συζητήθηκαν περισσότερο.
Την πρώτη νίκη στην ιστορία του θεσμού μετά από 11 προσπάθειες κατέκτησε η Ρωσία με 272 βαθμούς, με τον σουπερσταρ στη χώρα του Dima Bilan και μια πολύ δυνατή ομάδα από πίσω με επικεφαλής το διάσημο Αμερικανό παραγωγό Timbaland. Η τελευταία χρονιά που άντρας σόλο τραγουδιστής κέρδισε το διαγωνισμό ήταν το 1990 με τη νίκη του Ιταλού Toto Cutugno, ενώ να σημειώσω πως είναι η όγδοη χρονιά στη σειρά, όπου τη νίκη παίρνει χώρα, η οποία δεν έχει κερδίσει στο παρελθόν.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή και ας πάμε στους ημιτελικούς, καθώς δόθηκαν τα αποτελέσματα των ψήφων του televoting. Στον πρώτο ημιτελικό λοιπόν η Ελλάδα ήρθε πρώτη, ενώ άφησε πίσω της την Αρμενία με αρκετούς βαθμούς διαφορά. Τρίτη ήρθε η Ρωσία, ακολούθησε η Νορβηγία και το Ισραήλ, ενώ τη δεκάδα που πέρασε στον τελικό, βάσει των ψήφων, συμπλήρωσαν το Αζερμπαϊτζάν, η Ρουμανία, η Φιλανδία, η Βοσνία και η Πολωνία.
Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
Στον τελικό όλα κύλησαν ομαλά, με μόνη παραφωνία τη σκηνοθεσία τεσσάρων τραγουδιών, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από πολλούς. Πρόκειται για τις χώρες Ισραήλ, Κροατία, Γαλλία και Ελλάδα, που πιστεύουν πως αδικήθηκαν από τον σκηνοθέτη. Ο σκηνοθέτης, όσον αφορά τη δική μας σκηνοθεσία, ακόμα μια φορά δεν έδειξε το βιβλίο που ανοίγει και βγαίνει η καρδιά, ούτε φυσικά και την Καλομοίρα που αλλάζει το φόρεμά της, παρά τα όσα μας διαβεβαίωνε νωρίτερα, ότι δηλαδή θα καλυτερεύσει την σκηνοθεσία.
Και περνάμε στη βαθμολογία.
Η χώρα μας πήρε έξι 12αρια από τις χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αλβανία, Σαν Μαρίνο (ήταν έκπληξη) , Κύπρος και Ρουμανία
10αρι μας έδωσε η Βουλγαρία (αν και περιμέναμε να μας δώσει 12αρι), ενώ 8αρι πήραμε από τις χώρες: Βέλγιο, Σερβία, Ουγγαρία, Ανδόρα και Αρμενία (όπως και κάθε χρόνο)
Κανέναν ψήφο δεν μας έδωσαν οι: Λετονία, Ισλανδία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Φιλανδία και Λιθουανία, κάτι που συνηθίζουν εξάλλου κάθε χρόνο.
Οι εκπλήξεις στη βαθμολογία ήρθαν από την ΠΓΔΜ και την Ιρλανδία, οι οποίες μας έδωσε 3 και 4 βαθμούς αντίστοιχα, κάτι μη αναμενόμενο.
Όσον αφορά άλλες βαθμολογίες που αντάλλαξαν μεταξύ τους τα κράτη, έκπληξη το12αρι της Ουκρανίας στη Ρωσία, σίγουρα χάριν των αγωγών αερίου…
Έκπληξη το 12αρι της Βουλγαρίας στη Γερμανία, ενώ το Ισραήλ αν και παραδοσιακά έδινε το μεγαλύτερό της βαθμό σε μία βαλκανική χώρα, φέτος το έδωσε πιο βόρεια και συγκεκριμένα στη Ρωσία.
Αλλαγή τακτικής και για την Πολωνία, που φέτος προτίμησε να ψηφίσει την Αρμενία και όχι την Ουκρανία, όπως έκανε κάθε χρόνο, ενώ το ίδιο έπραξε η Τσεχία και η Ολλανδία.
Η συμμαχία Βοσνίας- Τουρκίας φέτος χάλασε και από τις δύο πλευρές, καθώς Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν αντάλλαξαν το 12αρι τους, ενώ το ίδιο έκαναν και η Βοσνία με τη Σερβία.
Η Ελλάδα φέτος έδωσε τους εξής ψήφους: 12=Αρμενία, 10=Αλβανία, 8=Ισπανία, 7=Ρωσία, 6=Ουκρανία, 5=Σερβία, 4=Γεωργία, 3=Αζερμπαϊτζάν, 2=Νορβηγία, 1=Ισραήλ.
Για όσους ενδιαφέρονται, οι δικοί μου ψήφοι δόθηκαν στις παρακάτω χώρες: 12=Ελλάδα (εννοείται!!!), 10=Αλβανία, 8=Τουρκία, 7=Σερβία, 6=Ρωσία, 5=Ισλανδία, 4=Κροατία, 3=Γερμανία, 2=Σουηδία, 1=Γεωργία
Η τελική 10αδα του φετινού διαγωνισμού της Eurovision είχε ως εξής:
01. Ρωσία: 272 (είναι παράξενο, καθώς ο Dima Bilan από την αρχή έλεγε πως θα είναι ο φετινός νικητής της Eurovision. Μήπως κάτι γνώριζε εκ των προτέρων;)
02. Ουκρανία: 230 (κατάφερε να κατακτήσει την 2η θέση λίγο πριν το τέλος της ψηφοφορίας
03. Ελλάδα: 218 (μέχρι τη μέση της ψηφοφορίας πρώτη και στο τέλος ξαφνικά στην τρίτη, με μια ξαφνική προσπέραση της Ουκρανίας)
04. Αρμενία: 199 (αν και πήρε τα περισσότερα 12αρια- οχτώ στον αριθμό- περιορίστηκε στην 4η θέση)
05. Νορβηγία: 182 (η έκπληξη του φετινού διαγωνισμού)
06. Σερβία: 160 (κάποιοι μιλούσαν για πρωτιά, ωστόσο και η 6η θέση είναι πολύ καλή)
07. Τουρκία: 138 (στην αρχή της ψηφοφορίας ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα. Αργότερα άρχισε να πέφτει και κατέληξε στην 7η θέση)
08. Αζερμπαϊτζάν: 132 (υψηλές προσδοκίες για ένα πραγούδι που από την αρχή όλοι το πλάσαραν για την πρώτη θέση)
09. Ισραήλ: 129 (η έκπληξη της Dana International)
10. Βοσνία: 110 (για πολλούς αναμενόμενο, για κάποιους άλλους σικέ)
Και ακολούθησαν οι χώρες:
11. Γεωργία: 83 (η πιο αξιοπρεπής παρουσία φέτος στο διαγωνισμό, άξιζε να πάει καλύτερα)
12. Λετονία: 83 (οι πειρατές βούλιαξαν)
13. Πορτογαλία: 69 (την πλάσαραν όλοι για μεγάλο φαβορί και γι’ αυτό τελικά δεν ψηφίστηκε)
14. Ισλανδία: 64
15. Δανία: 60
16. Ισπανία: 55
17. Αλβανία: 55 (η απόλυτη κατρακύλα…)
18. Σουηδία: 47 (φανερό παράδειγμα ενός φαβορί που «θάβεται» εξαιτίας της έντονης προβολής του)
19. Γαλλία: 47
20. Ρουμανία: 45
21. Κροατία: 44
22. Φινλανδία: 35
23. Γερμανία: 14
24. Πολωνία: 14
25. Ην. Βασίλειο: 14
Αξίζει να σημειώσω πως τα δύο πρώτα τραγούδια (Ρωσία και Ουκρανία), επιμελήθηκαν από τον δικό μας Φωκά Ευαγγελινό, ενώ το τραγούδι της Σερβίας έχει ερμηνεύσει και στα ελληνικά η Σερβίδα τραγουδίστρια.
ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ EUROVISION
*Το τραγούδι της Ρουμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αντιγραφή ενός παλιού ισπανικού τραγουδιού και η αποκάλυψη αυτή είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις στη χώρα, από τους άλλους υποψηφίους, που ήθελαν να συμμετάσχουν στη Eurovision.
*Η αλβανική συμμετοχή, για πρώτη φορά κατάφερε να λάβει χρήματα από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να κάνει ένα promo tour, ώστε να γίνει γνωστό το τραγούδι στις χώρες της Ευρώπης.
*Η Γερμανία και η Γαλλία για πρώτη φορά συμμετείχαν στο διαγωνισμό με αγγλικό στίχο, κάτι που επικρίθηκε έντονα στις παραπάνω χώρες.
*Η τραγουδίστρια της Αρμενίας, λίγο πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, συνελήφθηκε από φωτογράφους της χώρας της σε τρυφερές στιγμές με τον γιο του πρωθυπουργού της χώρας.
*Ο τραγουδιστής της Βοσνίας για πολλά χρόνια προσπαθούσε να καταξιωθεί στη χώρα του, ενώ πάντοτε φοράει ρούχα από… δεύτερο χέρι!
*Ο ισραηλινός τραγουδιστής λέγεται πως διατηρεί ερωτική σχέση με την transsexual Dana International, που του έγραψε και το τραγούδι.
*Η τραγουδίστρια της Σουηδίας επιμένει να λέει πως είναι 33 ετών, αν και τα… λίφτινγκ της άλλα μαρτυρούν!
*Η τραγουδίστρια της Γεωργίας, αν και τυφλή, έχει λάβει πολλές διακρίσεις στη χώρα της για τις ενέργειές της για τη σωτηρία του πλανήτη, ενώ ο ρωσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την είχε παρασημοφορήσει ως την πιο έντιμη πολίτη.
*Ο Γάλλος τραγουδιστής δήλωσε δημοσίως πως παλιά ήταν μπλεγμένος με ναρκωτικές ουσίες.
*Στα αξιοσημείωτα του φετινού διαγωνισμού η ανδρόγυνη εμφάνιση της περσινής νικήτριας Marija που άνοιξε τη βραδιά, η αποτυχία για μια ακόμα χρονιά των παραδοσιακών δυνάμεων του παρελθόντος Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας, αλλά και τα συμμαχικά μπλόκ πολλών χωρών τα οποία συνεχίζουν να ψηφίζουν σχεδόν αποκλειστικά τις χώρες της περιοχής τους.
*Τέλος, ο Dima Bilan είχε στο διαγωνισμό την πιο απαράδεκτη συμπεριφορά, καθώς κυκλοφορούσε φρουρούμενος, με πανάκριβα τζιπ και δεν αντάλλασσε κουβέντα με κανέναν συνυποψήφιό του. Έλεγε από την αρχή πως θα κερδίσει και τελικά τα κατάφερε. Δεν ξέρω πως, ούτε θα μιλήσω για συνομωσίες, αλλά αν και φαβορί, κανείς πραγματικά δεν πίστευε πως θα καταλάβει την πρώτη θέση. Μήπως τελικά η Eurovision απλά του το χρωστούσε από την Αθήνα;
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ
Και μια που μίλησα για Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, λέγεται πως μόλις ολοκληρώθηκε το televoting, οι υπεύθυνοι τηλεφώνησαν στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλο για να του ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της ελληνικής ψηφοφορίας και τον ρώτησαν αν συμφωνεί και ο ίδιος για να τα ανακοινώσουν. Συγνώμη, αλλά αν δεν συμφωνούσε, υπήρχε περίπτωση να αλλάξουν τα αποτελέσματα; Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα και καλό είναι να έχουμε μια ενημέρωση από τους υπευθύνους (γιατί από τον Ρουσόπουλο ξεχάστε το), καθώς τίθεται θέμα αμφισβήτησης της διαδικασίας του televoting. Στο θέμα φυσικά και θα επανέρθω…
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ RAN.TA.R!
Και κλείνοντας να πω ακόμα μια φορά πως όλα τα προγνωστικά του RAN.TA.R. επιβεβαιώθηκαν πλήρως, τόσο στους δύο ημιτελικούς, αλλά και στον τελικό! Πρώτη 5αδα αναδείχθηκε αυτή που είχα γράψει πριν λίγες ημέρες, με μόνη εξαίρεση η συμμετοχή της Αλβανίας, που πίστευα πως θα πάει πολύ καλύτερα. Στη θέση της Αλβανίας, η Νορβηγία, την οποία να και τη θεωρούσα φαβορί, δεν πίστευα πως θα καταφέρει να περάσει στην πεντάδα.
Ζητώ συγνώμη αν τις τελευταίες ημέρες σας ζάλισα με τη Eurovision. Από εδώ και πέρα επανέρχομαι με περισσότερα θέματα. Σας ευχαριστώ όλους που με… εμπιστευτήκατε στα προγνωστικά και ευχαριστώ και όλα τα ΜΜΕ που έκαναν αναφορά στο όνομα του blog μου, όταν αναφερόντουσαν στα της Eurovision.
Συγχαρητήρια Καλομοίρα! Ραντεβού του χρόνου στη Ρωσία!
1 σχόλιο:
Η λεξη ψηφος ειναι γενους θυληκου,τι αλλο θα διαβασω θεε μου??? τελοσπαντων,απολυτα δικαιη η νικη του Ντιμα (ξερεις,εχει και ονομα εκτος πο εθνικοτητα) ηταν με διαφορα ο καλυτερος νικητης της ESC!!!
Dima=θεος!!!
Δημοσίευση σχολίου