Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΤΗΣ EUROVISION

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Σε λίγες ώρες ξεκινάει o πρώτος ημιτελικός του διαγωνισμού της Eurovision, στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Οι διοργανωτές δηλώνουν έτοιμοι και υπόσχονται μια μαγευτική Eurovision, που φυσικά θα κορυφωθεί το Σάββατο, με τον μεγάλο τελικό. 19 χώρες θα διαγωνιστούν την Τρίτη και αναμφισβήτητα φαβορί θεωρούνται τόσο η Ρωσία, όσο και η Ελλάδα, οι οποίες εμφανίζονται προτελευταία και τελευταία αντίστοιχα.

Η Ελλάδα μάλιστα ψηφίστηκε ως η καλύτερη φετινή συμμετοχή στον 53ο διαγωνισμό της Eurovision, από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της διοργάνωσης, γεγονός όμως που έχει τρομάξει όλες τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες προτρέπουν τώρα τους πολίτες τους να μην μας ψηφίσουν, για να μην καταφέρουμε να περάσουμε στην τελική φάση, του Σαββάτου.

Στο μεταξύ, οι πρόβες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, αν και η ελληνική συμμετοχή δεν έμεινε πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Κάτι ο φωτισμός, κάτι τα μακρινά πλάνα του σκηνοθέτη, κάτι το αντι- τηλεοπτικό σποτάκι, που προβάλλεται πριν τη συμμετοχή μας και διαρκεί δύο ολόκληρα λεπτά, ήταν αρκετά για να εκφράσουμε κάποιες αντιρρήσεις και να απαιτήσουμε να διορθωθούν μέχρι και τη βραδιά του ημιτελικού. Να σημειώσω πως ο βασικός χορευτής της Καλομοίρας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόβας, καθώς οι υπεύθυνοι δεν είχαν καθαρίσει καλά τη σκηνή, μετά τη συμμετοχή της Ρωσίας, της οποίας το σκηνικό περιλαμβάνει μικρά αιχμηρά αντικείμενα.

Από την άλλη, ο τραγουδιστής της ρωσικής συμμετοχής Dima Bilan- ο οποίος ακόμα δεν έχει αποφασίσει εάν θα βγει στη σκηνή ξυπόλητος ή με παπούτσια- δηλώνει ιδιαίτερα ενοχλημένος με την Ελλάδα, καθώς το δύσκολο σκηνικό που έχουμε, τον ανάγκασε να περιορίσει το δικό του, το οποίο περιλαμβάνει μέχρι και παγοδρόμιο.

Όσον αφορά τις τελευταίες προβλέψεις, το τραγούδι του Ισραήλ, που έχει γράψει και συνθέσει η Dana International, φαίνεται να ανεβαίνει, ενώ Αρμενία και Ιρλανδία είναι σχεδόν σίγουρο πως θα περάσουν στον τελικό. Η πιο «αθόρυβη» συμμετοχή φαίνεται να είναι της Ανδόρας, που έχει μπερδέψει τα γραφεία στοιχημάτων και δεν μπορούν να προσδιορίσουν την πορεία του τραγουδιού, ενώ η Ανδόρα- αν και είναι σίγουρο πως θα περάσει στην τελική φάση- ψάχνει ακόμα να βρει συμμάχους, μιας και συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στο διαγωνισμό.

Στη σημερινή βαθμολογία, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι χώρες που συμμετέχουν στον α’ ημιτελικό, καθώς και η Γερμανία και η Ισπανία, οπότε ξεχάστε τα 12αρια της Κύπρου και της Βουλγαρίας, που συμμετέχουν στον δεύτερο ημιτελικό.

Ποιοι θα μας ψηφίσουν σήμερα; 12αρι αναμένεται να πάρουμε από τη Γερμανία και τη Ρουμανία, ενώ υψηλό βαθμό θα μας χαρίσουν- όπως όλα δείχνουν- η Αρμενία και το Βέλγιο. Ισπανία, Μολδαβία, Σλοβενία, Βοσνία, Ολλανδία και Φιλανδία θα μας χαρίσουν μερικά… ψίχουλα, ενώ Εσθονία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναμένεται να μη μας ψηφίσουν, όπως άλλωστε κάνουν και κάθε χρόνο.
Άγνωστη παραμένει η ψήφος του Σαν Μαρίνο, του Αζερμπαϊτζάν και της Ανδόρας, που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο διαγωνισμό, καθώς επίσης και του Μαυροβουνίου, του Ισραήλ, της Πολωνίας και της Ρωσίας. Ένα στοιχείο στο οποίο πρέπει να δώσουμε σημασία είναι πως στον πρώτο ημιτελικό συμμετέχουν χώρες όπου παραδοσιακά ψηφίζουν τη Ρουμανία. Οπότε μη σας φανεί παράξενο αν η ρουμανική συμμετοχή περάσει στον τελικό, παρόλο που τα γραφεία στοιχημάτων την τοποθετούν πολύ χαμηλά.

Στα δικά μας τώρα, μεγαλώνει η κόντρα μεταξύ της δημοτικής παράταξης του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής συμμετοχής της Eurovision. Μάλιστα, η δημοτική παράταξη δήλωσε πως ετοιμάζει εκδήλωση κατά της διοργάνωσης, την ημέρα και την ώρα που θα προβάλλεται αυτή, με θέμα την… «Eurovisioff»…, όπως την αποκαλούν.
Η όλη ιστορία έχει ξεσηκώσει τους fun του διαγωνισμού, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι νέοι, και δηλώνουν πως θεωρούν αδιανόητο από έναν νέο πολιτικό, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, να μιλάει σαν μεσήλικας για ένα μουσικό γεγονός, που ενώνει κάθε χρόνο χιλιάδες νέους από όλη την Ευρώπη.

Καλή επιτυχία Ελλάδα, καλή επιτυχία Καλομοίρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: