Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΒ

ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ... ΞΥΠΝΑΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε το υπουργείο Υγείας, μετά την αποκάλυψη του πορίσματος-σοκ, που συνέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, για τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για απαράδεκτες συνθήκες στη διακομιδή ασθενών, καθώς καρκινοπαθείς δεν μεταφέρονται με ασθενοφόρα στο σπίτι τους, ενώ τα περιστατικά αξιολογούνται ως επείγοντα ή όχι από τους συνδικαλιστές των εργαζομένων, αντί από τους εφημερεύοντες γιατρούς.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο επιθεωρητής υγείας, «ο 'υπεύθυνος' της βάρδιας του ΕΚΑΒ δίνει αναφορά μόνον στους συνδικαλιστές, οι οποίοι έχουν το γενικό κουμάντο και σπανίως συνεργάζονται με τους γιατρούς υπηρεσίας. 'Γραμμή' για κάθε περιστατικό για το αν θα πρέπει να μεταφερθεί ή όχι παίρνουν κυρίως από τους προέδρους του σωματείου τους».
Τα πληρώματα των ασθενοφόρων δεν διακινούν σοβαρά ασθενείς και αν κριθεί απαραίτητο το κάνουν μετά από 4-6 μέρες. Έτσι, πολλές φορές συγγενείς ασθενών καταφεύγουν σε ιδιωτικά ασθενοφόρα πληρώνοντας 400 έως 600 ευρώ τη διακομιδή. Προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση, δε, έχουν, όπως αναφέρεται, φίλοι και συγγενείς των συνδικαλιστών.

Η Διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοηθείας αμφισβητεί το περιεχόμενο του πορίσματος ως μεροληπτικό, ανακριβές και μη ανταποκρινόμενο στη σημερινή πραγματική κατάσταση λειτουργίας του ΕΚΑΒ στην Βόρεια Ελλάδα.

Συγνώμη, αλλά τώρα σοβαρά περιμένετε να αλλάξει κάτι, όταν αυτή η κατάσταση επικρατεί για χρόνια; Φαίνεται ως άπιαστο όνειρο. Και φυσικά από… αυστηρά πορίσματα- σοκ έχουμε πήξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: