Τρίτη 13 Μαΐου 2008

ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ EUROVISION

ΤΑ «ΣΚΗΝΙΚΑ» ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ
Σε λίγες ημέρες θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος φέτος έχει προκαλέσει αρκετά σχόλια και έχει αναγκάσει τον πρόεδρο της EBU να τρέχει για να μετριάσει τις αντιδράσεις.

Τα βασικότερο πρόβλημα εντοπίστηκε αμέσως μετά την περσινή νίκη της Σερβίας, καθώς πολλά κράτη- Ισραήλ, Αλβανία, ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία- που έχουν έρθει σε ρήξη με τη συγκεκριμένη χώρα ήταν σε δίλημμα εάν έπρεπε να συμμετάσχουν ή όχι. Εκκρεμούσε τότε και το θέμα του Κοσόβου, οπότε όλα ήταν ρευστά για τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision.

Προβληματισμός υπήρξε όμως και για το Μαυροβούνιο, το οποίο φοβήθηκε μήπως μετά την ανεξαρτητοποίησή του από τη Σερβία και τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό επί σερβικού εδάφους, ίσως να δημιουργούσε προβλήματα στην αποστολή του, γεγονός όμως για το οποίο τους καθησύχασαν οι σέρβοι διοργανωτές.

Μετά την οριστικοποίηση των χωρών που θα συμμετάσχουν στον φετινό διαγωνισμό, το Σαν Μαρίνο προβλημάτισε πολύ τους διοργανωτές, καθώς μέχρι και δύο 24ωρα πριν εκλείψει η ημερομηνία κατάθεσης των τραγουδιών από τις χώρες που συμμετάσχουν, δεν είχε ενημερώσει ποιο τραγούδι θα στείλει στη Σερβία και με ποιον τρόπο θα επιλεγεί αυτό. Τελικά η κρατική τηλεόραση του Σαν Μαρίνο επέλεξε το τραγούδι με εσωτερικές διαδικασίες και το ανακοίνωσε πραγματικά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν αποβληθεί από τον διαγωνισμό.

Όσον αφορά τώρα στα τραγούδια που θα συμμετάσχουν στον 53ο διαγωνισμό της Eurovision, εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή του Ισραήλ, καθώς συνθέτης και στιχουργός είναι η γνωστή τρανσέξουαλ Dana International, που το 1998 είχε κερδίσει την πρώτη θέση στο διαγωνισμό, εκπροσωπώντας το Ισραήλ.

Παλιό γνώριμο της Eurovision στέλνει και η Ρωσία, τον Dima Bilan, απόφαση που δυσαρέστησε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, που διεκδίκησαν το «χρίσμα» για να τραγουδήσουν για τη Ρωσία στο διαγωνισμό, γι’ αυτό και οι περισσότεροι μίλησαν για στημένο αποτέλεσμα.

Το τραγούδι της Ιρλανδίας ενόχλησε έντονα την χώρα μας, καθώς σε ένα στίχο του αναφέρεται στη FYROM, αποκαλώντας της «Μακεδονία». Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις με την επιτροπή της Eurovision, αποφασίστηκε ο στίχος να διαφοροποιεί, γεγονός για το οποίο μας σχολίασαν δυσμενώς οι Ιρλανδοί (που δήλωσαν πως δεν θα μας χαρίσουν ούτε έναν βαθμό), ενώ δόθηκε το δικαίωμα στους γείτονές μας για ακόμη μια φορά να ρίξουν το φαρμάκι τους για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η συμμετοχή και το τραγούδι των Σκοπίων, δημιούργησε τα περισσότερα προβλήματα στην επιτροπή της Eurovision και χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο πρόεδρος της EBU για να τους συνετίσει. Η αρχή έγινε όταν τα Σκόπια ζήτησαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό με το όνομα «Μακεδονία», κάτι φυσικά που δεν έγινε δεκτό. Εξοργισμένοι οι Σκοπιανοί απείλησαν πως θα αποχωρήσουν από το διαγωνισμό, με αποτέλεσμα οι σέρβοι διοργανωτές να τους δείξουν την πόρτα της εξόδου. Τελικά επικράτησε η άποψη των ψυχραιμότερων και αποφασίστηκε τα Σκόπια να διαγωνιστούν με το όνομα που μέχρι σήμερα συμμετείχαν, δηλαδή F.Y.R.O. Macedonia.

Τα προβλήματα όμως με τη γείτονα δεν σταμάτησαν εκεί. Αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα με το βέτο δεν τους επέτρεψε να εισχωρήσουν στον Οργανισμό, οι Σκοπιανοί άρχισαν να εμφανίζουν σε διάφορα site άλλο τραγούδι από αυτό που είχε επιλεγεί για να τους εκπροσωπήσει, δηλώνοντας πως αποφάσισαν την αλλαγή του τραγουδιού, κάτι φυσικά που δεν γίνεται βάσει των κανονισμών της EBU. Το συγκεκριμένο τραγούδι που βγήκε στο Διαδίκτυο, κατηγορούσε την Ελλάδα και εμφάνιζε τα Σκόπια ως… υπερδύναμη (;;;), έτοιμα να πολεμήσουν την χώρα μας σε περίπτωση που βάζαμε ξανά εμπόδια στο δρόμο τους για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το τραγούδι μπέρδεψε τους πάντες, ακόμα και πολλούς σκοπιανούς και σχολιάστηκε δυσμενώς από όλους τους fun της Eurovision. Ωστόσο, παρόλο που το τραγούδι αποσύρθηκε από τα site, μετά από αυστηρές εισηγήσεις της EBU, η φετινή συμμετοχή της FYROM, μετά από όλα αυτά, εμφανίζεται τελευταία, τόσο ανάμεσα στα γραφεία στοιχημάτων, όσο και μεταξύ των οπαδών του διαγωνισμού.

Στο μεταξύ, ακόμη μια φορά, όπως και κάθε χρόνο, δημιουργήθηκε ζήτημα σε πολλές χώρες για τη γλώσσα με την οποία θα συμμετάσχει το τραγούδι τους στο διαγωνισμό. Η Ανδόρα, η Γερμανία, αλλά και Γαλλία, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, αποφάσισαν να στείλουν τραγούδι με αγγλικό στίχο, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει μέχρι και τα Κοινοβούλια των χωρών τους, όπου η αντιπολίτευση κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για λανθασμένη απόφαση.

Το τραγούδι της Αλβανία είναι το μοναδικό που έχει τόση μεγάλη διάρκεια. Με δεδομένο ότι ο κανονισμός ορίζει το κάθε τραγούδι να μην υπερβαίνει τα 3 λεπτά, τα 3.23 του αλβανικού κομματιού ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και πολλοί ζήτησαν ακόμα και την αποβολή του από τον διαγωνισμό, αίτημα όμως που- για άγνωστους λόγους…- δεν έγινε γνωστό. Να θυμίσω πως ανάλογο περιστατικό είχε δημιουργηθεί και πέρσι, πάλι με τη συμμετοχή της Αλβανίας.

Στον αντίποδα τώρα, η Ισπανία φέτος εκπροσωπείται από το μικρότερο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού. Διαρκεί λιγότερο από δύο λεπτά, κι όμως εμφανίζεται μέσα στα φαβορί.

Eurovision χωρίς παρασκήνια, τσακωμούς, καυγάδες και κόντρες δεν νοείται. Απομένουν μόλις δέκα ημέρες μέχρι την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού και τα προβλήματα καλά κρατούν! Ένα όμως είναι σίγουρο. Την ημέρα του τελικού, όλα θα είναι άψογα! Καλή επιτυχία στη χώρα μας και την Καλομοίρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: