Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΒΟΤΚΑΣ, ΓΙΑ... ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ... ΑΓΡΙΟΥΣ!
Εξοργισμένοι Αμερικανοί ψήφιζαν κατά χιλιάδες στο διαδίκτυο, για να μποϋκοτάρουν τη βότκα Absolut, που με διαφήμιση της στο γειτονικό Μεξικό, «αλλάζει» τα σύνορα των ΗΠΑ στη μεθόριο του 1800, με αποτέλεσμα η αποκαλούμενη «Άνω ή Νέα Καλιφόρνια (Alta)», όπως και το Τέξας, να εμφανίζονται σαν εδάφη του Μεξικού, το οποίο σήμερα έχει δική του την αποκαλούμενη «Κάτω ή Παλαιά Καλιφόρνια (Baja)».

Ο χάρτης παρουσιάζει την εδαφική κατάσταση πριν τον Μεξικανοαμερικανικό Πόλεμο του 1846, που έγινε εξαιτίας της προσάρτησης του Τέξας από τις ΗΠΑ και είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια των παραπάνω εδαφών για το Μεξικό.

Η αντίδραση των Αμερικανών και οι απειλές για μποϋκοτάζ της βότκας Absolut, ανάγκασε τη σουηδική εταιρεία όχι μόνο να αποσύρει τη διαφήμιση, αλλά και να ζητήσει και συγνώμη.

Οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν και τεράστιο πρόβλημα Μεξικανών μεταναστών, δεν δέχονται τη ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ με τον όρο “ALTA KALIFORNIA” (Άνω Καλιφόρνια) αλλά το σκέτο Καλιφόρνια, επειδή η «Άλτα Καλιφόρνια» ήταν άλλοτε επαρχία του Μεξικού, όπως το δείχνει ο χάρτης που εξόργισε τους Αμερικανούς.

Έτσι ακριβώς λοιπόν, Αμερικανάκια, αισθάνονται και οι Έλληνες και ιδίως οι Μακεδόνες, όταν ακούν κάποιους να μιλούν για ‘Άλλη, «Άνω», ή «Νέα» «Μακεδονία».

Και ακόμη περισσότερο όταν ακούν ανιστόρητους αμερικανούς πολιτικούς, που δεν θα περνούσαν ούτε τις στοιχειώδεις εξετάσεις Ιστορίας ευρωπαϊκού Δημοτικού Σχολείου, να πιέζουν την Ελλάδα να δώσει το θρυλικό όνομα της ιστορικής επαρχίας της, της Μακεδονίας.
Εάν οι Αμερικάνοι δεν δίνουν Καλιφόρνια και Τέξας ούτε κατ΄ όνομα, ούτε σαν Σύνθετη Ονομασία, πώς εμείς θα δώσουμε ολάκερη χρυσή Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: