Τα κατάφερε τελικά η Ελλάδα και μπόρεσε να περάσει στον μεγάλο τελικό του μουσικού διαγωνισμού της Eurovision! Η Καλομοίρα έβαλε τα δυνατά της και μάγεψε την Ευρώπη, παρόλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εμφάνισή της.
Ας δούμε όμως από την αρχή την εξέλιξη του πρώτου ημιτελικού της Eurovision..
Αδιάφορη η συμμετοχή του Μαυροβουνίου, ιδιαίτερα εντυπωσιακός ο τραγουδιστής του Ισραήλ, ο οποίος κατάφερε και εξασφάλισε το «εισιτήριο» για τον τελικό του Σαββάτου. Εσθονία, Μολδαβία πέρασαν απαρατήρητες, ενώ το Σαν Μαρίνο εξακολουθώ να πιστεύω πως αδικήθηκε, καθώς άξιζε να περάσει στον τελικό. Αιτία του αποκλεισμού; Ίσως οι μη φιλικές σχέσεις της κρατικής τηλεόρασης του κρατιδίου με την EBU, που αναπτύχθηκαν λόγω της καθυστέρησης στην ανακοίνωση του τραγουδιού, το οποίο θα εκπροσωπούσε το Σαν Μαρίνο.
Βέλγιο εκτός, ενώ το Αζερμπαϊτζάν περνάει στον τελικό με τον αέρα του μεγάλου φαβορί. Η Σλοβενία είχε σαφώς την καλύτερη σκηνοθεσία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ωστόσο αποκλείστηκε, ενώ Νορβηγία και Πολωνία πέρασαν στο τελικό, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, καθώς είχαν χαρακτηριστεί αουτσάιντερ. Μάλιστα η Νορβηγία άρχισε τις τελευταίες ημέρες να πλασάρεται ως δυνατό φαβορί.
Είχα γράψει και παλιότερα πως πάντοτε από τους ημιτελικούς αποκλείονται τουλάχιστον δύο μεγάλα φαβορί, όπως συνέβη και πέρυσι με τις συμμετοχές της Κύπρου και της Ελβετίας. Φέτος ήταν η χρονιά της Ιρλανδίας και της Ανδόρας, που έμειναν εκτός τελικού, αν και θεωρούταν βέβαιο πως θα τα κατάφερναν να περάσουν στον τελικό του Σαββάτου. Η Ανδόρα φαίνεται να κόπηκε λόγω της αδυναμίας της χώρας να εξασφαλίσει συμμάχους, ενώ η γαλοπούλα της Ιρλανδίας ήταν η μόνη συμμετοχή που γιουχαΐστηκε τόσο έντονα, από όσους βρισκόντουσαν στο γήπεδο Arena του Βελιγραδίου. Αιτία; Η προσφώνηση της FYROM με το όνομα «Μακεδονία». Σημασία έχει πως το τραγούδι παρέμεινε εκτός και ειλικρινά δεν με πείραξε καθόλου.
Η Βοσνία και η Αρμενία ήταν σίγουρο πως θα περάσουν στον τελικό, όπως και έγινε, παρόλο το τρακ, τη μέτρια εμφάνιση και τον χάλια ήχο που είχε η τραγουδίστρια της Αρμενίας, ενώ η Ολλανδία δεν τα κατάφερε. Το heavy metal τραγούδι της Φιλανδίας μπήκε στον τελικό, ενώ- όπως είχα γράψει- η ρουμανική συμμετοχή, αν και το τραγούδι της δεν ενθουσίασε, πέρασε στον τελικό, όπως είχα πει, καθώς στον πρώτο ημιτελικό πολλά κράτη παραδοσιακά ψηφίζουνε τη Ρουμανία με ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς.
Η Ρωσία φυσικά τα κατάφερε, μετά και τις αλλαγές που έκανε ο σκηνοθέτης, καθ΄ υπόδειξη του ρώσου σκηνοθέτη, ενώ το χορευτικό αξίζει να σημειώσω πως επιμελήθηκε ο δικός μας Φωκάς Ευαγγελινός.
Τέλος, η Ελλάδα εμφανίστηκε τελευταία και δυστυχώς δυσαρέστησε τους περισσότερους. Όχι γιατί η Καλομοίρα δεν ήταν καλή, αλλά γιατί η σκηνοθεσία ήταν επιεικώς άθλια! Ο ήχος χάλια, ενώ ο φωτισμός ήταν απαράδεκτος. Όσο για το περιβόητο βιβλίο, που η Καλομοίρα πηγαίνει από πίσω και αλλάζει ρούχα σε κλάσματα δευτερολέπτου, αυτό δεν φάνηκε καθόλου, καθώς ο σκηνοθέτης εκείνη τη στιγμή θέλησε να δείξει τις… άδειες κερκίδες του σταδίου…
Σημασία έχει πως η Καλομοίρα τα κατάφερε, περνάει στον τελικό του Σαββάτου και εμφανίζεται στην 21η θέση, αρκετή καλή για να μας κάνει να πιστεύουμε πως θα τα πάει πολύ καλά, γιατί αν περιμένουμε από τη σκηνοθετική κάλυψη, αφήστε το καλύτερα!!!
Οι χώρες λοιπόν του πρώτου ημιτελικού που περνάνε στον τελικό είναι: Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, Νορβηγία, Πολωνία, Βοσνία, Αρμενία, Φιλανδία, Ρουμανία, Ρωσία και Ελλάδα
Αν διαβάζετε το blog μου, μπορείτε να διαπιστώσετε πως με μόνες εξαιρέσεις τη Νορβηγία και την Πολωνία, για όλες τις υπόλοιπες χώρες είχα προβλέψει πως θα περάσουν στον τελικό. Εξαίρεση η Ιρλανδία και η Ανδόρα, που και πάλι είχα προβλέψει πως δύο φαβορί θα μείνουν εκτός τελικού.
Όσο για τις δικές μου ψήφους, για όσους ενδιαφέρονται να τις μάθουν; 12= Ελλάδα (αν δεν παινέψω το σπίτι μου θα πέσει να με πλακώσει!!!), 10= Ρωσία (το όλο σκηνικό ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο), 8= Σαν Μαρίνο (έχω μια τρέλα με τις ροκιές), 7= Ρουμανία (από την αρχή μ’ άρεσε πάρα πολύ), 6= Νορβηγία (στην αρχή δεν του έδωσα σημασία, αλλά τελικά κάτι με κάνει να πιστεύω πως πρόκειται για μεγάλο φαβορί), 5= Αρμενία (πίστευα πως θα της έδινα μεγαλύτερη βαθμολογία, αλλά δεν με ενθουσίασε ούτε η φωνή της ερμηνεύτριας, ούτε το σκηνικό, ούτε η γενικότερη εμφάνιση της συγκεκριμένης χώρας), 4= Ανδόρα (περίμενα κάτι πιο δυνατό), 3= Πολωνία (απλά καλό), 2= Εσθονία (να μην ψηφίσω μια χρονιά και κάποιο «τρελό» τραγουδάκι;), 1= Σλοβενία (υπέροχη σκηνοθεσία).
Συμπέρασμα;
Αναμενόμενη είσοδο στον τελικό: Ρωσία, Ισραήλ, Βοσνία, Φιλανδία
Τυχεροί της βραδιάς: Ελλάδα, Αρμενία
Μεγάλο αουτσάιντερ: Πολωνία
Φαβορί: Αζερμπαϊτζάν, Νορβηγία
Έκπληξη της βραδιάς: Ρουμανία
1 σχόλιο:
Άντε και μέσα στην 5-άδα...
Δημοσίευση σχολίου