Το μεγαλύτερο καλαμάρι του κόσμου βγαίνει από την κατάψυξη, ώστε οι θαλάσσιοι βιολόγοι, στη Νέα Ζηλανδία, να προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα για έναν από τους πλέον μυστηριώδεις κατοίκους της αβύσσου.
Να σημειώσω πως κανείς δεν έχει δει ένα ζωντανό κολοσσιαίο καλαμάρι στο φυσικό του περιβάλλον και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η εξέταση του δείγματος θα δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής του. Το τεράστιο κεφαλόποδο καταδύεται σε βάθος έως 2.000 μέτρων και θεωρείται δραστήριος και επιθετικός θηρευτής.
Ο κολοσσός, με μάτια σε μέγεθος πιατέλας, πιάστηκε τυχαία πέρυσι το Φεβρουάριο από ψαράδες στη Θάλασσα του Ρος. Το καλαμάρι έτρωγε ένα ψάρι 30 κιλών, που είχε πιαστεί στο αγκίστρι, όταν τραβήχτηκε μέχρι την επιφάνεια από βάθος 1.800 μέτρων. Οι επιστήμονες είχαν τότε σχολιάσει ότι αν το καλαμάρι κοβόταν, οι ροδέλες θα ήταν σε μέγεθος λάστιχων για τρακτέρ και θα είχαν γεύση αμμωνίας, ένα συστατικό της σάρκας του.
Την ίδια ώρα, μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με 100.000 μέλη, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προστατέψουν τα 15 είδη φαλαινών και δελφινιών, που απαντώνται στη Μεσόγειο σε ολοένα μειούμενους πληθυσμούς.
Η Συμμαχία για τα Kητώδη, στην οποία συμμετέχουν ΜΚΟ από την Αυστρία, την Κροατία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Σλοβενία, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησε τον δικτυακό τόπο cetaceanalliance.org με ενημερωτικό υλικό και βίντεο, για σπουδαστές και το ευρύ κοινό.
1 σχόλιο:
ωραιος μεζες ....
Δημοσίευση σχολίου