Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ

ΑΙΤΙΑ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΒΓΑΖΕ ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ
Μία από τις πλέον μελανές σελίδες στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής Δημοσιογραφίας γράφεται τις τελευταίες ώρες, με πρωταγωνιστή-θύτη την ΕΡΤ και θύμα την εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» του συναδέλφου δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου.

Η κρατική τηλεόραση διέκοψε τη συνεργασία της με το δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου, όταν ο Πρόεδρος Χρήστος Παναγόπουλος και φυσικά ο κουμανταδόρος του Θόδωρος Ρουσόπουλος πληροφορήθηκαν πως το θέμα που θα έβγαζε ο δημοσιογράφος στην εκπομπή του αφορούσε τη «Γενιά των 700 ευρώ».

Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για μια περίπτωση κρατικών λειτουργών των ΜΜΕ που φιμώνουν το δημοσιογράφο, για να μην κάνει σωστά τη δουλειά του. Τον φιμώνουν για να μην πει την αλήθεια.

Ντροπή στην ΕΡΤ, που έκανε τόσα χρόνια αγώνες για να ανανεωθεί. Ντροπή στον Θόδωρο Ρουσόπουλο για αυτή τη συμπεριφορά απέναντι στο συνάδελφό του. Ντροπή και στο Χρήστο Παναγόπουλο που τόσο πολύ φοβάται την περιβόητη γενιά των 700 ευρώ, μήπως και ταράξει τα «πολιτικώς ορθά» λιμνάζοντα νερά της ελληνικής Τηλεόρασης.

Και κλείνω μεταφέροντάς σας κάτι πολύ ωραίο, ένα κομμάτι από ένα άρθρο το οποίο διάβασα σε ένα blog και αναφερόταν στο θέμα και στη γενιά των 700 ευρώ, αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι την ονομασία του. Να με συγχωρέσει ο «ιδιοκτήτης» του, αλλά ήταν πολύ ωραίο αυτό που έγραφε και εάν με διαβάζει, ας μου γράψει την ονομασία του blog του, για να την αναφέρω. Σας μεταφέρω λοιπόν ένα απόσπασμα:

«Ίσως θα πρέπει να γίνει μια μικρή υπενθύμιση στον αγαπητό συνονόματο και συνεπώνυμο πρόεδρο της ΕΡΤ για το ποια είναι αυτή η γενιά των 700 ευρώ.
Εμείς είμαστε αυτή η γενιά, κύριε πρόεδρε. Εμείς που σπουδάσαμε, κάναμε μεταπτυχιακά, χώσαμε –δηλαδή οι γονείς μας, γιατί εμείς δεν είχαμε κι ούτε έχουμε- βαθιά το χέρι στην τσέπη για κάθε λογής σπουδές και με τη γνώση μας, την ενέργειά μας ακόμα και το μεράκι μας τροφοδοτήσαμε και συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε την αγορά εργασίας. Με δουλειά ανασφάλιστη, με ατέλειωτες ώρες εργασίας πέρα και πάνω από το συμβατικό οκτάωρο, χωρίς Κυριακές, γιορτές και σχόλες.

Η δημοσιογραφία δεν είναι κτήμα κανενός, κύριε πρόεδρε, πόσο μάλλον η ελευθερία του λόγου. Σας φόβισε τόσο πολύ μια εκπομπή που δεν τρομάζει σε νούμερα ούτε και αυτήν την AGB; Γιατί; Γιατί, κατά πως φαίνεται, οι αλήθειες πονούν περισσότερο από τα νούμερα.
Στα χρόνια της θητείας σας ως πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης σας ακούσαμε ουκ ολίγες φορές να ευαγγελίζεστε «ποιοτική και υψηλού επιπέδου τηλεόραση». Άραγε που χάθηκαν όλα αυτά τα μεγαλόστομα λόγια σας; Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα…

Η δημοσιογραφία δεν είναι ρετιρέ, ούτε πολυτελές λοφτ για να ασελγεί ο καθένας επονείδιστα σε βάρος της ελευθερίας της έκφρασης και αυτών που την προωθούν. Όποιος το κάνει αυτό, θα βρει αντιμέτωπη όλη αυτήν τη γενιά των 700 ευρώ. Θα μας βρείτε αντιμέτωπους.

Αλήθεια, πού είναι η ΕΣΗΕΑ; Πού είναι το ΕΣΡ, το οποίο παρεμβαίνει μόνο για να κλείσει στόματα ρυπαρά και ποτέ για να ανοίξει στόματα που μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας; Πρέπει να παρέμβουν. Είναι αδήριτη ανάγκη να μιλήσουν. Αν σιωπήσουν, τότε απλώς συγκαλύπτουν ένα σοβαρό έγκλημα κατά της ελευθερίας του Τύπου». (…)

«Θυμάμαι τα λόγια μιας καθηγήτριάς μου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Μιας πραγματικής δασκάλας της δημοσιογραφίας. Το όνομά της δεν έχει τόση σημασία, όσο αυτό που δίδαξε σε εμάς, τους φοιτητές της, που και σήμερα μετά από χρόνια συνεχίζει να αποκαλεί «παιδιά της»: «Να μη φοβάστε τίποτα και κανέναν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να φιμώνει την Αλήθεια. Πέρα και πάνω από όλα είναι το δημόσιο συμφέρον. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό…».

Το διαβάστε αυτό, κύριε Παναγόπουλε και κύριε Ρουσόπουλε; Ή η χλίδα στην οποία ζείτε σας έχει τυφλώσει και δεν μπορείτε να πιστέψετε πως υπάρχει- ναι, όντως υπάρχει!- η γενιά των 700 ευρώ, που σήμερα πεινάει και δυστυχώς όχι απλά δεν έχει σπίτια αριστερά και δεξιά, αλλά ούτε σε ενοίκιο δεν μπορεί να μείνει και «φιλοξενείται» από τους γονείς της.

Άσχετο! Γιατί έχει "εξαφανίσει" το σκάνδαλο της Siemens από την κρατική τηλεόραση η ΕΡΤ; Μήπως είναι και αυτή μπλεγμένη στο σκάνδαλο της Siemens;
Και κάτι για το τέλος: Οι Σωτήρης Δανέζης, Μιχάλης Ιγνατίου, Φωτεινή Νάσου, Γιώργος Μελίκης και Ανδρέας Ρουμελιώτης, είναι οι πέντε δημοσιογράφοι που απέσπασαν τα φετινά βραβεία Μπότση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι για να καταλαβαίνουν οι νεότεροι τι σημαίνει ελεύθερη δημοσιογραφία: αν δεν τα πεις κατά πώς θέλουν φεύγεις. Μπράβο στον Κούλογλου που δεν λύγισε. Λυπάμαι γιατί διαπιστώνω πως γυρίζουμε στα χρόνια της λογοκρισίας και αν δεν απατώμαι δεν έχουμε χούντα, ή κάνω λάθος; Ευχομαι ο κος Κούλογλου να βρει κάπου αλλού στέγη, ώστε να συνεχίσει από εκεί τη σοβαρή δουλειά του.
Και μια ερώτηση: οι νέοι δημοσιογράφοι, πόσα χρόνια κάνουν να πάρουν την πιστοποίησή τους;