Τρίτη 6 Μαΐου 2008

ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ: ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΝΤΡΑ

ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ Ή ΔΥΝΑΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ;
Ανυποχώρητοι παραμένουν εδώ και χρόνια οι καταληψίες στη Μονή Εσφιγμένου, στο Άγιον Όρος, καθώς αρνούνται να αποχωρήσουν από τη Μονή, αγνοώντας έτσι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο τους έχει χαρακτηρίσει, το 2002, σχισματικούς και τους έχει αφορίσει, αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που τους χαρακτήρισε «καταληψίες» και χαρακτήρισε τη Μονή «κενή μοναχών».

Ήταν το 1972, όταν ο ηγούμενος της αγιορείτικης Μονής Εσφιγμένου, Αθανάσιος και οι μοναχοί, σταμάτησαν να αναγνωρίζουν και να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως έχουν υποχρέωση, καθώς ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως. Ο λόγος ήταν ότι δεν συμφωνούσαν με τα ανοίγματα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τους ετερόδοξους χριστιανούς, τα οποία και χαρακτήριζαν «προδοτικά» και έτσι προσχώρησαν στους παλαιοημερολογίτες.

Το 1974 το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθαίρεσε τον ηγούμενο Αθανάσιο και τρεις μοναχούς, ωστόσο ο ίδιος εξακολουθούσε να διοικεί τη Μονή, μέχρι το 1975, όπου και απεβίωσε. Τα ηνία της Μονής αναλαμβάνει αμέσως μετά ο Ευθύμιος, όπου οδηγεί τη Μονή σε σκληρότερη αυτοαπομόνωση και όταν πεθαίνει, το 1999, νέος ηγούμενος αναλαμβάνει ο Μεθόδιος, ο οποίος και έχει αντικανονική χειροτονία από τον αποκαλούμενο «Αρχιεπίσκοπο» των παλαιοημερολογιτών, Αυξέντιο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ωστόσο, ανέδειξε πριν λίγα χρόνια δικό της ηγούμενο στη Μονή Εσφιγμένου, τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο και αδελφότητά της τη συνοδεία του, γεγονός που δεν δέχονται οι καταληψίες. Γι’ αυτό το λόγο και η αδελφότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου τους μήνυσε και η Εισαγγελική Αρχή διέταξε την άμεση εκκένωση του Αντιπροσωπείου που είχαν καταλάβει και την αυτόφωρη σύλληψή τους, αλλά ο αστυνομικός διοικητής δεν εκτέλεσε την εισαγγελική διαταγή.

Το ίδιο έπραξε και το Λιμεναρχείο Ιερισσού, όταν ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους διέταξε το 2005 την κατάσχεση των ταχυπλόων που χρησιμοποιούν οι καταληψίες και ανήκουν στη Μονή, την οποία διαταγή και δεν εισάκουσε το Λιμεναρχείο.

Και η κόντρα φυσικά καλά κραττεί… Τα συμπεράσματα δικά σας…

2 σχόλια:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Είναι το μοναδικό μοναστήρι πιστεύω, το οποίο μένει πιστό στην αποστολή του. Όλα τα άλλα εκσυγχρονίστηκαν και προσαρμόστηκαν στα σύγχρονα δεδομένα που δεν συνάδουν με τη λειτουργία των μονών. Δείτε για παράδειγμα την ανάρτησή μου με τίτλο "μοναστηριακές δοσοληψίες" για να ενημερωθείτε για τα καμώματα των άλλων μονών του αγίου όρους και κυρίως αυτής της μονής Ξενοφώντος.

Ανώνυμος είπε...

Μόνη Εσφιγμένου αρχηκλώσσα σλαβοκουμουνίας! Αυτού Ζητωτές Παλαμά
πρόδοσαν Ελληνισμό στον σλαβομονγολισμό με ανατολίτηκη δαιμονία
ησυχασμο και έσφαξαν αριστοκρατία Θεσσαλονίκης να ιδρυσουν
οβσηνα σλαβοκουμουνιάς! Εστησαν σπιούνο σφετεριστή Καντακουζινό
με σλαβομονγολικά στρατεύματα, αξανοίγοντας θηρες δια τουρκοκρατία.
Τοήνβης έδειξε ότι η Ζηλωτή φορολογία έπιεσε αγρότες Μικράς Ασίας
να ασπασθούν τους Τούρκους.