Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

ΟΥΡΑΝΙΟ Ή ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ;

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ
Πολλοί θα απορούν για ποιο λόγο η Αμερική στηρίζει τόσο φανατικά και προκλητικά τα Σκόπια, έναντι της Ελλάδος και τι όφελος φυσικά μπορεί να έχει από μια «κουτσουλιά» στο χάρτη.
Η απάντηση είναι σαφής. Το ουράνιό της. Το θέλει πολύ και το θέλει πάση θυσία άμεσα, για να μην μπλεχτούν στα πόδια της άλλες ανεπιθύμητες χώρες, όπως η Ρωσία, η Γερμανία ή ο Καναδάς.

Η ιστορία έχει πολύ παρασκήνιο και χρονολογείται δεκαετίες πριν. Αρχίζει από τότε που οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν από τους «πράκτορές» της πως το Αιγαίο είναι πλούσιο σε πετρέλαιο. Τότε θέλησαν να επωφεληθούν από αυτό και να καταφέρουν να το πάρουν υπό τον έλεγχό τους. Είναι η εποχή που οι ΗΠΑ στηρίζουν τη δικτατορία Παπαδόπουλου, με την ελπίδα ότι ένα δικτατορικό καθεστώς- με τα ανάλογα ανταλλάγματα φυσικά- θα μπορούσε να «επιβάλλει» καλύτερα στο λαό του την κυριαρχία των ΗΠΑ επί του πετρελαίου του.

Ο Παπαδόπουλος όμως ανέτρεψε τα σχέδιά τους, καθώς αν και απολάμβανε τη στήριξη των αμερικανών, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να τους δωρίσει το πετρέλαιο του Αιγαίου. Για αντίποινα οι αμερικανοί στράφηκαν στην Τουρκία, «ευλόγησαν» την εισβολή τους στην Κύπρο και υπέγραψαν με την ηγεσία της μυστικές συμφωνίες για «συγκυριαρχία» στα πετρέλαια του Αιγαίου, όταν αυτά αποφασίσουν να βγουν στην επιφάνεια.

Γιατί όμως οι αμερικανοί στράφηκαν πρώτα στην Ελλάδα και έπειτα στην Τουρκία; Πολύ απλά, γιατί πάντοτε θεωρούσαν τους Έλληνες πολιτικούς πιο αξιόπιστους από τους Τούρκους και κατά δεύτερον γιατί το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου ανήκει στη χώρα μας. Όσο για το λόγο που ακόμα οι αμερικανοί δεν έχουν προσπαθήσει να αντλήσουν το πετρέλαιο του Αιγαίου, είναι γιατί περιμένουν να τελειώσουν τα αποθέματα της Μέσης Ανατολής, αλλά και γιατί η κατάσταση στο Ιράκ είναι τόσο ρευστή, που σαφώς επηρεάζει και τη σχέση τους με τους Τούρκους, λόγω Κούρδων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως στην περιοχή του λεγομένου Κουρδιστάν, το πετρέλαιο ρέει άφθονο στο υπέδαφος και μπορεί να αντληθεί πολύ πιο εύκολα και πιο οικονομικά από το Αιγαίο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό…

Οπότε το θέμα «Κυριαρχία στο πετρέλαιο του Αιγαίου», προς το παρόν για τους αμερικανούς μπαίνει στο συρτάρι…

Οι ΗΠΑ από την άλλη, από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας, καλόβλεπαν και το ουράνιο που υπήρχε στη σημερινή επικράτεια των Σκοπίων. Εμπόδιό τους τότε η κραταιά Σοβιετική Ένωση, η οποία διατηρούσε- και διατηρεί έως και σήμερα- άψογες σχέσεις με τη σερβική ηγεσία. Οπότε και αποφάσισαν να διαλύσουν με κάθε τρόπο τη Γιουγκοσλαβία και να πάρουν με το μέρος τους το νεοσύστατο κράτος που θα δημιουργούταν, ώστε να εκμεταλλευτούν στο μέλλον το ουράνιο που υπάρχει στο υπέδαφός του. Και τα κατάφεραν. Και εγένετο λοιπόν FYROM, με τις ευλογίες των Αμερικανών…

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να φανταστούν σε καμία περίπτωση πως το θέμα της ονομασίας του νεοσύστατου κράτους θα λάμβανε τόσο μεγάλες διαστάσεις μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας. Ή ακόμα κι αν το γνώριζαν, δεν πίστευαν πως αυτό θα αποτελούσε τόσο μεγάλο εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων τους.

Από τη μια η Ελλάδα, με τα πετρέλαιά της, που μετά το 1996 και τα γεγονότα των Ιμίων, όπου ο Σημίτης τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην επίλυση της κρίσης, (σε αντίθεση με τους Τούρκους), οι σχέσεις των δύο κρατών ήταν άψογες. Από την άλλη τα Σκόπια με το ουράνιό τους, για την υλοποίηση όμως των σχεδίων τους οι αμερικανοί θα έπρεπε να περιμένουν χρόνια, μέχρι να αποφοιτήσουν οι φοιτητές που είχαν φέρει από τη FYROM, για να τα σπουδάσουν στα αμερικάνικα πανεπιστήμια και να τα μάθουν να υπακούουν στον αμερικανικό παράγοντα.

Αυτά τα παιδιά λοιπόν είναι η σημερινή ηγεσία των Σκοπίων, οπότε και η Αμερική βιάζεται να ικανοποιήσει τους στόχους της μέσω αυτών. Πρέπει όμως να τηρήσει και την υπόσχεση που τους έδωσε. Να εντάξει δηλαδή τη χώρα τους στο ΝΑΤΟ. Ήταν το αντάλλαγμα που έταξαν σε εκείνους τους φοιτητές, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν σε συνοχή το κράτος τους, υπό το φόβο της αλβανικής μειονότητας του Τετόβου, που ζητούσε -και συνεχίζει να ζητάει- επίμονα την ανεξαρτησία της.

Οπότε αντιλαμβάνεστε γιατί το θέμα της ονομασίας των Σκόπιων όλα τα προηγούμενα χρόνια- επί Σημίτη- δεν απασχόλησε κανέναν και ουσιαστικά «θάφτηκε». Από τη μια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έχαιρε εκτιμήσεως από τον Λευκό Οίκο και από την άλλη οι σκοπιανοί φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων, που ακόμα δεν είχαν αναλάβει την ηγεσία. Σήμερα όμως η Ελλάδα έχει κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και η γενιά των 30άρηδων κυβερνάει το γειτονικό κρατίδιο. Αν προσθέσουμε και σε αυτό την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που αναμένεται να εισέλθουν σε αυτό Αλβανία, Κροατία και Σκόπια, μπορείτε να καταλάβετε γιατί το θέμα της ονομασίας αυτό το διάστημα είναι τόσο επίκαιρο. Οι αμερικανοί πρέπει να το λύσουν. Και θα το είχαν ήδη λύσει, αν ξαφνικά δεν παρατηρούσαν πως στο εσωτερικό των Σκοπίων υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές που εκφράζουν αδιάλλακτες, ακραίες και αλυτρωτικές θέσεις και τις υιοθετούν ακόμη και υψηλά κυβερνητικά στελέχη.

Οι ΗΠΑ λοιπόν πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν ένα άλλο σχέδιο, σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να πείσουν την ηγεσία των Σκοπίων να διαπραγματευτεί το όνομα με την Ελλάδα. Ποιο είναι αυτό; Να στηρίξουν την αλβανική μειονότητα των Σκοπίων. Απίστευτο; Καθόλου, αν αναλογιστεί κανείς πως όλα αυτά τα χρόνια οι αμερικανοί ανέπτυξαν τις σχέσεις τους με τους απανταχού Αλβανούς και τους στήριξαν σε όλες τους τις κινήσεις (Κόσοβο, είσοδός τους στο ΝΑΤΟ, κ.ά).

Σήμερα πολλοί λένε πως είναι αυτοί που υποκίνησαν τον ηγέτη του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων Μεντούχ Θάτσι να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Γιατί το έκαναν όμως αυτό; Πολύ απλά, η περιοχή που κατοικεί η αλβανική μειονότητα των Σκοπίων, το Τέτοβο, είναι αυτό που έχει τα περισσότερα αποθέματα ουρανίου, επί σκοπιανού εδάφους. Μήπως τελικά συμφέρει τους αμερικανούς το κομμάτι αυτό να εισέλθει στην επικράτεια του Κοσόβου; Ή μήπως θέλουν να ασκήσουν περισσότερη πίεση στους σκοπιανούς να διαπραγματευτούν- και να λύσουν φυσικά- το θέμα της ονομασίας τους με τους Έλληνες άμεσα; Μήπως η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθ΄ υπόδειξη των αμερικανών, αλλά και η απόφαση του αμερικανού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα Μάθιου Νίμιτς να συναντηθεί εκ νέου τη Δευτέρα με τους μόνιμους αντιπροσώπους των δύο χωρών για το όνομα, στη Βιέννη, εντάσσεται στη γενικότερη πίεση που άσκησαν οι ΗΠΑ στα Σκόπια;

Θα δείξει. Ένα πάντως είναι σίγουρο. Οι αμερικανοί θέλουν άμεσα το ουράνιο των Σκοπίων. Το θέλουν σε αυτή τη φάση περισσότερο από το πετρέλαιο του Αιγαίου. Και θα το πάρουν με το έτσι θέλω. Όποιον κι αν χρειαστεί να υποστηρίξουν, όποιον κι αν χρειαστεί να πολεμήσουν…

1 σχόλιο:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Μετά τα σκόπια να είστε σίγουρος ότι θα βρεθεί και κάτι δυνατό και απειλητικό για να μας πάρουν και τα πετρέλαια του Αιγαίου. Που είναι οι τσαμπουκάδες της σεμνής και ταπεινής κυβέρνησης να ξεκινήσουν διαδικασίες με χώρες που κατέχουν τεχνογνωσία στο θέμα για να αντλήσουν τα πετρέλαιά μας και να ανασάνουμε οικονομικά σαν κράτος; Έχουμε γίνει οι δουλοπάροικοι των ΗΠΑ. Όσο για το λόγο που προτίμησαν να διαπραγματευτούν μαζί μας και όχι με τους Τούρκους για το θέμα, συμπεριλάβετε και ότι είμαστε καλά "κουταβάκια"