Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΔΟΥΝ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Μεσαιωνική χαρακτηρίζεται η απόφαση του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Θεόδουλος Ταπανίδης, ο οποίος απαγόρευσε στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου να επισκεφθούν την έκθεση χαρακτικών έργων του Πάμπλο Πικάσο, κρίνοντάς τα άσεμνα.

Η απαγόρευση των επισκέψεων στο Τελλόγλειο Ιδρυμα, όπου φιλοξενούνται τα έργα του Πικάσο, προκάλεσε αναστάτωση και αντιδράσεις στα σχολεία, ενώ ο ίδιος ο διευθυντής υποστηρίζει ότι έστειλε την ανακοίνωση στα σχολεία, μετά από καταγγελίες γονέων ότι κάποια έργα που απεικονίζουν ερωτικές συνευρέσεις είναι ακατάλληλα για μαθητές.

Άνθρωποι της τέχνης υπογραμμίζουν ότι γυμνά σώματα και ερωτικά θέματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση άσεμνα και κάνουν λόγο για λογοκρισία, που θυμίζει άλλες εποχές, ενώ μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση έστειλε νέα ανακοίνωση στα σχολεία, με την οποία επιτρέπονται μεν οι επισκέψεις στην έκθεση, όχι όμως στα επίμαχα έργα.

Η έκθεση χαρακτικών του Πικάσο "Suite 347" περιλαμβάνει συνολικά 347 χαρακτικά που δημιούργησε ο σπουδαίος καλλιτέχνης από το έτος 1968.

Δεν υπάρχουν σχόλια: