Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

ΛΩΡΙΔΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ… ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;

ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ
Την Καθαρά Δευτέρα πήγα με την παρέα μου στην Χαλκιδική. Ακόμα πριν ξεκινήσουμε, είχαμε συζητήσει μεταξύ μας το ενδεχόμενο ταλαιπωρίας, όταν πηγαίνουμε και όταν γυρνάμε, εξαιτίας της κίνησης που θα συναντούσαμε στο δρόμο.

Πράγματι, καθώς πηγαίναμε η κίνηση ήταν αυξημένη, δίχως όμως να διακόπτεται η ροή των αυτοκινήτων. Στην επιστροφή όμως γινόταν ένας πανικός! Σε συνδυασμό μάλιστα και με ένα κομμάτι του δρόμου, που από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα ακόμα φτιάχνεται, το οποίο μας ανάγκασε να μπαίνουμε από τη μία παράκαμψη στην άλλη, οι οδηγοί ξαφνικά τρελάθηκαν!

Άρχισαν να βρίζονται μεταξύ τους, να τα βάζουν με τη λιγοστή τροχαία που υπήρχε σε διάφορα κομβικά σημεία και να εισέρχονται ανενόχλητοι στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Στην αρχή γελούσαμε με την όλη κατάσταση (δηλαδή με τα χάλια μας). Άραγε κανείς από όλους αυτούς δε γνώριζε πως τέτοια μέρα θα υπήρχε αυξημένη κίνηση στους δρόμους; Σίγουρα όλοι την περίμεναν. Αλλά η ανυπομονησία του Έλληνα να φτάσει γρήγορα στον προορισμό του τον μετατρέπει αυτόματα σε άθλιο οδηγό. Στο τέλος αισθανθήκαμε ντροπή για το χάλι μας.

Συζητούσαμε μεταξύ μας την περίπτωση των Αμερικανών στην πολιτεία που χτυπήθηκε πριν από μερικά χρόνια από τον φονικό τυφώνα «Κατρίνα». Κύματα αυτοκινήτων εγκατέλειπαν την πολιτεία, μετά την προειδοποίηση των επιστημόνων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση των τελευταίων πενήντα ετών. Ωστόσο, ουδείς τόλμησε να πατήσει τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της μοναδικής οδικής συμπεριφοράς των οδηγών, τότε είχαν σωθεί περίπου 1.500 άτομα, καθώς τα σωστικά συνεργεία μπόρεσαν άμεσα και τους μετέφεραν σε ασφαλή μέρη, πριν χτυπήσει ο τυφώνας, από τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Εμείς οι Έλληνες γιατί να είμαστε τόσο γαϊδούρια;

Φίλε οδηγέ, εσύ που πας στη Χαλκιδική ή οπουδήποτε αλλού και ξέρεις τι ταλαιπωρία σε περιμένει, φρόντισε να κάνεις υπομονή στο δρόμο μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου και μην προκαλείς με την οδική σου συμπεριφορά. Αν δεν μπορείς, τότε κάτσε σπίτι σου.

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης έχει μια ιδιαίτερη και συγκεκριμένη χρησιμότητα. Δημιουργείται για να βοηθήσει τα ασθενοφόρα, την αστυνομία ή κάποιον που βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη, να μετακινηθούν γρήγορα. Εάν αυτή φρακάρει εξαιτίας μερικών ανεγκέφαλων, τότε η Αστυνομία πρέπει να μεριμνήσει ώστε να τους πιάνει και να τους αφαιρεί το δίπλωμα, όπως γίνεται και στο εξωτερικό.

Είναι το πιο σκληρό μέτρο και το πλέον αποτελεσματικό. Άλλωστε οι Έλληνες έχουν μάθει να συμμορφώνονται μόνο με σκληρά μέτρα. Είναι τυχαίο νομίζετε πως από τότε που εφαρμόστηκε ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας οι παραβάσεις στην άσφαλτο, καθώς και τα ατυχήματα, σε μερικές περιπτώσεις μειώθηκαν έως και 30%!

1 σχόλιο:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Συμφωνώ μαζί σας σε ότι αφορά τη ΛΕΑ, αλλά νομίζω πως είναι και θέμα παιδείας. Κανένας δάσκαλος υποψηφίων οδηγών στην Ελλάδα δεν αναφέρει τίποτα γι' αυτό. Μας πηγαίνει σε αλάνες χωρίς κίνηση για να μάθουμε και τέλος δίνουμε 200 Ευρώ για να μην μας κόψουν στις εξετάσεις. Το τελευταίο που σκεφτόμαστε είναι η ΛΕΑ!