Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Η ΓΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ
Άραγε έχετε φανταστεί πως θα είναι ο πλανήτης μας μέσα σε 60 περίπου χρόνια; Μια εικόνα προσπαθεί να μας δώσει η Κομισιόν, σε έκθεσή της που δημοσιεύει και καλεί όλους τους ανθρώπους να βοηθήσουμε στη σωτηρία του πλανήτη μας.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε έρημο Σαχάρα, ο Βόρειος Πόλος γίνεται… Θερμός, ο οποίος θα μοιάζει με Ριβιέρα, στις Άλπεις οι τουρίστες θα κάνουν ηλιοθεραπεία, τα νησιά του Ινδικού Ωκεανού (όπως οι Μαλδίβες) θα εξαφανιστούν, στη Βόρεια Νορβηγία η θερμοκρασία θα αυξηθεί έως και 12 βαθμούς Κελσίου, οι καύσωνες στην Αγγλία δεν θα έχουν τελειωμό, η Ισπανία και η Ιταλία θα έρθουν αντιμέτωπες με ξηρασία και πυρκαγιές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημά της, στη Σαχάρα και γενικότερα στην Αφρική αναμένονται καταστροφικές πλημμύρες, στο Σίδνεϋ ο υδράργυρος τα καλοκαίρια θα ξεπερνά τους 45 βαθμούς και γενικότερα όλος ο πλανήτης θα πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η αρχή ήδη έχει γίνει στο Βόρειο Πόλο, που βιώνει τις πιο θερμές χρονιές του, με αποτέλεσμα η επιφάνεια των παγωμένων εκτάσεων στην Αρκτική να έχει μειωθεί κατά 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο μέσα σε λίγα χρόνια αναμένεται να λιώσουν ακόμα περισσότεροι πάγοι, λόγω της άνοδος της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα πολλά ζώα να εξαφανιστούν, καθώς αντέχουν μόνο τις πολικές θερμοκρασίες. Ήδη οι πιγκουΐνοι και οι πολικές αρκούδες απειλούνται με εξαφάνιση…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλα τα κράτη να πάρουν άμεσα μέτρα, ενώ ζητά από τις μεσογειακές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως του μεθανίου και των οξειδίων του αζώτου. Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα επιτύχουμε και την αύξηση του μέσου όρου ζωής των Ευρωπαίων κατά 8 μήνες και φυσικά θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια συστήματα υγείας.

Άραγε όμως συμφέρει όλα τα κράτη η σωτηρία του πλανήτη μας; Φαινομενικά ναι. Ωστόσο ήδη πολλά κράτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Αγγλία, κ.ά) έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το λιώσιμο των πάγων του Βόρειου Πόλου, καθώς βλέπουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να στήσουν εκεί εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου. Η γη όμως εκδικείται… Και αυτή η εκδίκηση δεν φαίνεται να αργεί πολύ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: