Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΝΤΑ
1.000.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου, διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, από τις οποίες περίπου οι 300.000 εκδηλώνονται σε ευρωπαίους πολίτες. Το 2002 μάλιστα ήταν ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και ο τρίτος στις γυναίκες, ενώ παγκοσμίως, το 2005, έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 655.000 άνθρωποι.
1.000.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου, διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, από τις οποίες περίπου οι 300.000 εκδηλώνονται σε ευρωπαίους πολίτες. Το 2002 μάλιστα ήταν ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και ο τρίτος στις γυναίκες, ενώ παγκοσμίως, το 2005, έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 655.000 άνθρωποι.


Ας δούμε όμως ποια είναι η σκληρή πραγματικότητα... στη γλώσσα των αριθμών!
->Κάθε 3,5 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο παχέος εντέρου.
->Κάθε 9 λεπτά κάποιος χάνει τη ζωή του από καρκίνο παχέος εντέρου.
->Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε μέρα 50 άτομα πεθαίνουν από καρκίνο παχέος εντέρου.
->Κάθε 5 δευτερόλεπτα κάποιος που πρέπει να ελεγχθεί για καρκίνο παχέος εντέρου δεν το πραγματοποιεί.
->Η πενταετής επιβίωση για ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο παχέος εντέρου είναι περίπου 50%. Η επιβίωση βελτιώνεται σε σημαντικό βαθμό, εάν η διάγνωση της νόσου γίνει σε πρώιμο στάδιο.
->Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά έλεγχο όλων των ατόμων άνω των 50 ετών, αλλά και των ηλικιακά νεότερων, αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ποιες είναι αυτές οι ομάδες;
·Aτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ποσοστό 92% των περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
·Aτομα με πολύποδες στο παχύ έντερο.
·Aτομα που πάσχουν από τη νόσο του Crohn ή από ελκώδη κολίτιδα.
·Aτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου-ορθού, καθώς υπολογίζεται ότι 20% των περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου έχουν οικογενή εμφάνιση (συγγενείς α’ βαθμού).

Οι λιπαρές τροφές, τα τηγανιτά, οι τροφές με συντηρητικά και το κόκκινο κρέας, ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδέει, με εμπεριστατωμένα στοιχεία, την παχυσαρκία με την εμφάνιση της νόσου.

Αλλάξτε λοιπόν σήμερα τις διατροφικές σας συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας:
·Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα.
·Αντικαταστήστε τα κεκορεσμένα λιπαρά με ελαιόλαδο. Είναι πιο υγιεινά και πιο εύγευστα.
·Αποφύγετε το κόκκινο κρέας. Επιλέξτε κοτόπουλο ή ψάρι.
·Προτιμάτε δημητριακά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι από τα επεξεργασμένα προϊόντα.
·Μειώστε το αλάτι. Ξεκινήστε σταδιακά περιορίζοντας την ποσότητα που χρησιμοποιείτε.
·Καταναλώνετε πολλά υγρά. Κυρίως νερό.
·Αποφύγετε το υπερβολικό σωματικό βάρος.
·Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα.
·Και φυσικά, σταματήστε το τσιγάρο.

Κάντε αμέσως εξετάσεις όταν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
·Αίμα στα κόπρανα και διαταραχή στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) χωρίς εμφανή λόγο, που διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες
·Ανεξήγητη απώλεια βάρους
·Πόνο στην κοιλιά ή στον πρωκτό
·Αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει εντελώς το παχύ έντερο μετά από μια κένωση
·Συμπτώματα αναιμίας, όπως εύκολη κόπωση
Οι βασικές διαγνωστικές εξετάσεις είναι εύκολες, γρήγορες και ανώδυνες:
->Εξέταση κοπράνων (FOB Test / Δοκιμασία Mayer)
->Ακτινολογικός έλεγχος παχέος εντέρου
->Ορθοσιγμοειδοσκόπηση
->Κολονοσκόπηση
Η θεραπεία του καρκίνου στοχεύει στην ίαση, στην παράταση της ζωής και στη βελτίωση της ποιότητάς της για τον ασθενή. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου διαφοροποιείται ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

·Ακτινοθεραπεία: καταστρέφονται με τη χρήση ακτινοβολίας τα καρκινικά κύτταρα γύρω από τον όγκο που αφαιρέθηκε (καρκίνος του ορθού).
·Χημειοθεραπεία: χορηγούνται ενδοφλεβίως ή από το στόμα φάρμακα που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν στον οργανισμό.
·Νεότερες στοχευμένες θεραπείες: συγχορηγούνται συνήθως με τη χημειοθεραπεία εμποδίζοντας την αγγείωση του όγκου και κατά συνέπεια την παροχή αίματος σε αυτόν. Έτσι, διακόπτεται η θρέψη των καρκινικών κυττάρων, τα οποία σταδιακά συρρικνώνονται.
1 σχόλιο:
Κόψτε το κάπνισμα, τις καταχρήσεις και γυμναστείτε λίγο, θα πρέπει να είναι το σύνθημα της εποχής. Αλλά με όλα τα βάσανα και τις σκοτούρες που απασχολούν το μέσο Έλληνα που να βρει χρόνο για γυμναστική. Προσπαθεί να συμπληρώσει με κάθε τρόπο το εισόδημά του.
Δημοσίευση σχολίου