Στους ρυθμούς της Eurovision άρχισε ήδη να κινείται η Ευρώπη, ενώ καθημερινά μία- μία χώρα επιλέγει το τραγούδι που θα την εκπροσωπήσει στο φετινό μουσικό διαγωνισμό. Άραγε όμως πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιλογή του τραγουδιού κάθε χώρας; Αυτό παραμένει μια μεγάλη συζήτηση, καθώς οι περισσότεροι κάνουν λόγο για «μαγειρέματα» μεταξύ των μελών της επιτροπής που επιβλέπουν το ευρωπαϊκό televoting και άλλοι μιλούν για «ιερές» συμμαχίες, που διατηρούνται με το πέρασμα του χρόνου και οι ίδιες χώρες ψηφίζουν μονίμως το στενό «σύμμαχό» τους, άσχετα με την επιλογή του τραγουδιού τους.
Τα αποτελέσματα είναι ψιλο- δεδομένα. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλεγεί όλα τα τραγούδια των χωρών που θα συμμετάσχουν στη Eurovision, εγώ σας παρουσιάζω ένα μέρος των αποτελεσμάτων και δεν έχετε παρά να τα διασταυρώσετε.Τα τελευταία χρόνια η Αγγλία τείνει να γίνει μία από τις πιο δυνατές συμμάχους μας, καθώς δύο συνεχόμενες φορές μάς έδωσε το 12αρι, ενώ κάθε χρόνο μας δίνει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό.
Το ίδιο και η Αλβανία, ωστόσο με τη νέα τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια, η ψήφος της φέτος θα είναι καθαρά πολιτική. Το σίγουρο είναι πως η Βοσνία θα επωφεληθεί σίγουρα από τη γειτονική μας χώρα.
Η Ανδόρα αναμένεται να δώσει το 12αρι της στην Ισπανία, ενώ η Αρμενία στη Ρωσία και το 8αρι της στην Ελλάδα, όπως κάνει κάθε χρόνο.
Η Αυστρία αναμένεται να δώσει το 12αρι στη Σερβία, ενώ το Βέλγιο αναμένεται να μας δώσει υψηλή βαθμολογία.
Η Βοσνία συνήθως μας δίνει κάτι «ψίχουλα» και κρατάει το «κυρίως πιάτο» για την Τουρκία, ωστόσο το 12αρι της μάλλον προορίζεται για την Κροατία.
Η Βουλγαρία είναι ίσως ο πιο στενός μας σύμμαχος και φαίνεται πως και φέτος θα δώσει το 12αρι της σε εμάς!
Η Γαλλία συνήθως μας ψηφίζουν κάθε χρόνο, ωστόσο το 12αρι της θα πάει και φέτος στην Τουρκία.
Οι Γερμανοί κρατούν κάθε χρόνο υψηλό βαθμό για την Ελλάδα και την Τουρκία, κυρίως λόγω των ομογενών των δύο χωρών που ζουν εκεί. Φέτος το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει.
«Παγωμένη» θερμοκρασία θυμίζουν οι ψήφοι που δίνουν οι Δανοί στη χώρα μας, καθώς κάθε χρόνο κρατούν το 12αρι τους για κάποια Σκανδιναβική χώρα.
Η Ελλάδα θα δώσει το 12αρι της στην Κύπρο, αν καταφέρει και μπει στον τελικό, διαφορετικά θα ψηφίσει- ως είθισται- τη χώρα εκείνη που θα προηγείται στον τελικό. Πρακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια η χώρα μας, για να μη δυσαρεστήσει κανέναν, ωστόσο είναι σίγουρο πως έναν υψηλό βαθμό θα κρατήσει και για τη Βουλγαρία.
Η Ιρλανδία δεν αναμένεται να μας ψηφίσει, ενώ το 12αρι της το κρατάει για κάποια χώρα της Βαλτικής, πολύ πιθανόν τη Λιθουανία.
Η Ισλανδία που και που θυμάται να μας δώσει κανά ψήφο, αλλά παραδοσιακά δίνει το 12αρι της στις Σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία ή Φιλανδία).
Η Ισπανία θα δώσει και φέτος το 12αρι της στη Ρουμανία, ενώ το Ισραήλ θα το χαρίσει σε κάποια χώρα των Βαλκανίων ή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Η Κροατία μάλλον και φέτος θα δώσει το 12αρι της στη Σερβία, ενώ πολύ πιθανό να μη δυσαρεστήσει και την Ελλάδα.
Η Κύπρος και η Ελλάδα αναμένεται να ανταλλάξουν 12αρια, όπως άλλωστε και τόσα χρόνια, ενώ η Λιθουανία θα το δώσει σε χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αν τελικά δώσει ψήφο και στη χώρα μας, αυτή δεν θα υπερβαίνει τους 3 βαθμούς.
Η Λευκορωσία θα δώσει φυσικά το 12αρι της στη Ρωσία, ενώ κάθε χρόνο η Ελλάδα και η Κύπρος περιμένουν μεγάλο βαθμό από τη Μάλτα. Και όντως, όλα τα προηγούμενα χρόνια η Μάλτα δεν μας απογοήτευσε, μέχρι που είδε πως εμείς δεν τη στηρίξαμε καμία χρονιά. Φέτος απορούμε εάν μας ψηφίσει ή όχι…
Το Μαυροβούνιο αναμένεται να δώσει υψηλό βαθμό στη Σερβία, ενώ η Μολδαβία θα ανταλλάξει 12αρι με τη Ρουμανία. Ωστόσο αναμένεται να μην… «ξεχάσει» και την Ελλάδα.
Η Νορβηγία είναι πιστή στη σκανδιναβική συμμαχία, οπότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ψήφο της, ενώ η Ολλανδία αν και θα μας ψηφίσει, το 12αρι της το κρατάει κάθε χρόνο για την Τουρκία. Η Ουγγαρία πάντοτε μας ψηφίζει και μας δίνει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό.
Η ΠΓΔμ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 12αρι της θα το κρατήσει για κάποια Βαλκανική χώρα, πιθανότατα την Αλβανία ή τη Βοσνία και παρόλο που κάθε χρόνο έδινε υψηλή βαθμολογία στην Ελλάδα, φέτος, μετά και τα τελευταία γεγονότα με το Σκοπιανό, μάλλον δεν θα της χαρίσει ούτε έναν βαθμό.
Η Πολωνία θα δώσει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό στην Ουκρανία, όπως και η Πορτογαλία, που πολύ πιθανό να της δώσει το 12αρι της.
Η Ρουμανία κρατάει για την Ελλάδα το 10αρι της και παραδοσιακά το 12αρι της για τη Σλοβακία. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος.
Η Ρωσία κάθε χρόνο εκπλήσσει με το 12αρι της. Πάντοτε είναι αναμενόμενο και πάντοτε προκαλεί έκπληξη. Όσο για τη χώρα μας, φαίνεται να μη μας πολυπροτιμάει…
Η Σερβία και φέτος αναμένεται να ψηφίσει την Ελλάδα, ωστόσο μετά τα τελευταία γεγονότα με την μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου, αναμένεται να δώσει ψήφους τόσο στη Βοσνία, όσο και στο Μαυροβούνιο.
Η Σλοβενία θα δώσει το 12αρι της σε κάποια γειτονική της χώρα, ενώ αν ψηφίσει τη χώρα μας, ο βαθμός που θα δώσει θα κυμαίνεται από 1 έως 2.
Τη Φιλανδία θα «προικίσει» με το 12αρι της μάλλον η Σουηδία, ωστόσο φαίνεται να μην αφήνει και φέτος παραπονεμένη την Ελλάδα.
Με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια ανταλλάσσουμε ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς, ωστόσο η γειτονική χώρα και φέτος αναμένεται να ψηφίσει τη Βοσνία, ενώ από την Εσθονία, τη Λετονία, την Ουκρανία, το Μονακό (ίσως και τη Φιλανδία) μην περιμένετε ούτε έναν ψήφο.
Το Σαν Μαρίνο, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, καθώς και η Τσεχία συμμετέχουν φέτος για πρώτη φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και αναμένεται πολύ σύντομα να «φτιάξουν» τις δικές τους συμμαχίες. Ίδωμεν…
2 σχόλια:
Ωραία και καλά αυτά που γράφετε, φαίνεστε ενημερωμένος και το μόνο που μένει είναι να επιβεβαιωθείτε. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι όντως είναι σικέ το ματς, μιας και οι πιο πολλές χώρες δίνουν τη βαθμολογία τους για όλους τους άλλους λόγους εκτός από το αν τους άρεσε ή όχι το τραγούδι που άκουσαν! Επίσης προσέξτε την ορθογραφία σας: το 12αρη, γράφεται με ι και όχι η.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ....
Δημοσίευση σχολίου