Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

ΑΝΘΕΙ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΠΕΙΡΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η πιο σοβαρή υπόθεση διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας (ηλικίας από 4 έως 12 ετών) στο Διαδίκτυο, φαίνεται πως έρχεται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, καθώς επτά άτομα, από διάφορες περιοχές της χώρας και τη Θεσσαλονίκη, κατηγορούνται για τη διακίνησή του. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές είναι η μυστηριώδης αυτοκτονία ενός 35χρονου επιχειρηματία στα Γιάννενα, πατέρα ανήλικου παιδιού, του οποίου ο υπολογιστής ελέγχθηκε από τους αστυνομικούς και σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε πορνογραφικό υλικό.

Παιδική πορνογραφία είναι η αναπαραγωγή σεξουαλικών εικόνων με αντικείμενο παιδιά. Πρόκειται για μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος. Υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή με τη χρήση βίας, ανήλικα αγόρια και κορίτσια υποχρεούνται να συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις μεταξύ τους, με ενήλικες, ακόμη και με ζώα. Τα παιδιά (κάποιες φορές βρέφη, ηλικίας μικρότερης των 2 ετών), βασανίζονται, υφίστανται κάθε μορφή σωματικής και ψυχολογικής βίας και συχνά δολοφονούνται.

Οι παιδόφιλοι δράστες -πολύ συχνά- φωτογραφίζουν ή βιντεοσκοπούν τις σεξουαλικές τους εμπειρίες με ανήλικους, καθώς και σκληρές σκηνές κακοποίησης αυτών και προωθούν έπειτα το υλικό αυτό μέσω του διαδικτύου. Τη δράση αυτή των συγκεκριμένων χρηστών του διαδικτύου εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις παραγωγής πορνογραφικού υλικού, οι οποίες τροφοδοτούνται με «ανθρώπινο υλικό» από το trafficking παιδιών. Ο αριθμός των παιδιών που υποχρεούνται σε σεξουαλικές επαφές on – line μέσω του διαδικτύου αυξάνεται δραματικά, καθώς στα τέλη του 1997 βρίσκονταν σε «ζωντανή σύνδεση» 10 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, έναντι του 1.1 εκατ. το έτος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη UNICEF, 1 εκατομμύριο παιδιά πωλούνται ετησίως στην Ασία, με σκοπό την πορνεία. Εξ αυτών, το 50% πωλούνται από γνωστό ή φιλικό πρόσωπο, 40% πωλούνται από τις οικογένειες τους και 10% από άλλους συγγενείς. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των παιδόφιλων τουριστών, υπολογίζεται ότι αποτελεί το 1% του συνολικού αριθμού των ταξιδιωτών, ενώ σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό ECPAT, οι πελάτες του σεξουαλικού τουρισμού κατηγοριοποιούνται ως εξής:

στους περιστασιακούς παιδόφιλους,
στους καθ’ έξη παιδόφιλους, οι οποίοι σκοπίμως επισκέπτονται χώρες όπου η παιδική πορνεία είναι αυξημένη και τα παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτα και φτηνά,
στους διεστραμμένους και βίαιους παιδόφιλους,
τέλος, είναι η κατηγορία των τουριστών, οι οποίοι έπ’ ευκαιρίας της επισκέψεώς τους, επιζητούν να γνωρίσουν νέες εμπειρίες, νιώθοντας ελεύθεροι ηθικών φραγμών (χαρακτηριστικά η κατηγορία αυτή αναφέρεται ως " Monsieur Tout-le-monde").

Οι περισσότεροι αριθμητικά και πλέον ενεργοί πελάτες προέρχονται από την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Αγγλία, τον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ το 57% ανήκουν στις ηλικίες 40-60 ετών, ενώ τα ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν τα εν λόγω ταξίδια, υπόσχονται στους παιδόφιλους τουρίστες συνεχή εναλλαγή παιδιών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.
Όσον αφορά τους Έλληνες, αξίζει να σημειωθεί ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται στη χώρα μας, ακόμη κι αν η εγκληματική πράξη έχει διαπραχθεί σε άλλη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: