Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

ΖΗΤΑΜΕ ΜΑΡΜΑΡΑ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ, ΕΡΕΥΝΑ- ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ -εξαιτίας και της κατασκευής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης-, η UNESCO διοργανώνει στην Ελλάδα παγκόσμιο συνέδριο, με θέμα την επιστροφή αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους.

Από την άλλη, είναι θλιβερό πολλοί Θεσσαλονικείς να αγνοούν βασικά πράγματα για τα πολιτισμικά δρώμενα της χώρας μας, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και εμφάνισε πολλά προβλήματα στη λειτουργία του. Καθώς πολλοί υποστήριξαν πως το ενδιαφέρον για το μουσείο θα αυξανόταν εάν διοργανώνονταν εκθέσεις ευρύτερης θεματολογίας (μοντέρνας τέχνης ή φωτογραφικές), εάν προσέφερε ενημερωτικά έντυπα στους επισκέπτες, εάν στο χώρο λειτουργούσε οργανωμένο αναψυκτήριο και εστιατόριο.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων φάνηκε να αγνοεί ότι τα ευρήματα της Βεργίνας δεν βρίσκονται πια στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης, αλλά στη Βεργίνα, ενώ πολλοί αγνοούν ότι το μουσείο έχει ανοίξει ξανά…

2 σχόλια:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Αυτά τα μάρμαρα δεν πρόκειται να τα πάρουμε και το γνωρίζουμε όλοι. Αυτό για τη Βεργίνα ούτε κι εγώ το γνώριζα. Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Xpapathan είπε...

Δεν είναι σωστό να μιλάμε μοιρολατρικά και με ηττοπάθεια.Γιατί να μην πάρουμε τα μάρμαρα της Ακρόπολης;Εάν κάνουμε μια πραγματικά αποτελεσματική καμπάνια όπως αυτή που ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ( και για να μη γελιόμαστε δεν τη συνέχισε κανείς πραγματικά) τότε θα δούμε αποτελέσματα.Ειδάλλως,μονίμως θα κλαίμε τη μοίρα μας και θα τρώμε χαστούκια από τους Άγγλους.