Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΤΗ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Για να πω την αλήθεια, μετά το θάνατο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, πίστευα πως ο μητροπολίτης Σπάρτης ήταν ο ικανότερος για να τον διαδεχτεί. Ο μητροπολίτης Θηβών, δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φαινόταν λιγάκι απόμακρος…

Σήμερα παραδέχομαι πως έκανα μεγάλο λάθος. Παρατηρώ τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και πραγματικά δηλώνω εντυπωσιασμένος. Απλός, ταπεινός, αποφεύγει συστηματικά τα φώτα της δημοσιότητας και δεν στέλνει δελτία τύπου για το που θα πάει ή σε ποια εκκλησία θα λειτουργήσει και με ποιον θα συναντηθεί. Κυκλοφορεί με τα πόδια στην Αθήνα, δεν χρησιμοποιεί την πανάκριβη Chrysler του προκατόχου του (την οποία και σκέφτεται να πουλήσει και να διαθέσει τα χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς) και φυσικά δεν αποχωρίζεται το αγαπημένο του «σκαραβαίο» για τις μετακινήσεις του στα Οινόφυτα, από όπου και κατάγεται.

Η μοναστική του αμφίεση παραπέμπει στον πνευματικό του πατέρα, μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, τον οποίο και όλοι θεωρούσαν- λόγω της λιτής του αμφίεσης- ως τον πιο «φτωχό» ιεράρχη του ορθόδοξου κόσμου. Αποφεύγει να φοράει πολλές φορές του εγκόλπιό του, δεν του αρέσουν τα χρυσά και συνήθως κυκλοφορεί μόνο με το καλυμμαύκι, που φορούν οι μοναχοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι αποφασισμένος να μη μείνει και στην υπερ- πολυτελέστατη αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό, την οποία και επιθυμεί να μετατρέψει σε κατάλυμα των υψηλών προσκεκλημένων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο ίδιος θα παραμείνει στο σπίτι του στο Παγκράτι, ένα μικρό διαμέρισμα που διατηρεί από τα φοιτητικά του χρόνια.

Πρώτη προτεραιότητα του νέου αρχιεπισκόπου είναι η ουσιαστική προσέγγιση της Εκκλησίας με τους νέους, καθώς επίσης και η δημιουργία κέντρων απεξάρτησης για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Επίσης, η αναθέρμανση των σχέσεων της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο, καθώς και το άνοιγμα προς άλλες θρησκευτικές οντότητες.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, με το σημερινό αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλάζει ήθος. Δεν εμπλέκεται στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, κοιτάει τα του οίκου της και νοιάζεται μόνο για το κοινωνικό σύνολο και την ευημερία του.
Μέσα σε λίγες ημέρες ο νέος αρχιεπίσκοπος κατάφερε κάτι που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να επιτύχει και δεν το καταφέρνει: να πείσει τους συνεργάτες του πως γύρισε σελίδα και η φράση «σεμνά και ταπεινά» θα πρέπει να είναι αυτή που θα τους χαρακτηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: