Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

ΥΠΟΥΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

"ΕΦΙΑΛΤΕΣ" ΧΤΥΠΟΥΝ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Αθόρυβα και συστηματικά κλιμακώνεται η προσπάθεια της Άγκυρας για την κηδεμονία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, η οποία αντιμετωπίζεται ως «στρατηγική μειονότητα» από την τουρκική διπλωματία, ειδικά μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Δεν είναι τυχαίο πως σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν στην περιοχή «τουρκικοί σύλλογοι», που υπόσχονται να βοηθήσουν τη μειονότητα να αποκτήσει νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και άλλου είδους υποδομές κοινής ωφέλειας. Παράλληλα, επεκτείνεται ραγδαία το δίκτυο των συλλόγων που εκπροσωπούν τους «Δυτικοθρακιώτες» στο εξωτερικό, με προφανή επιδίωξη τη διεθνοποίηση εντυπώσεων «καταπίεσής» τους.

Τέσσερις κινήσεις που δεν έγιναν γνωστές αποκαλύπτουν με τον πλέον σαφή τρόπο τη στρατηγική της Άγκυρας σε σχέση με τη μειονότητα της Θράκης, η οποία επιχειρείται να εκπαιδευτεί σε αυτονομιστικές αντιλήψεις. Συγκεκριμένα:

Η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» επεκτάθηκε με νέα παραρτήματα στο Λονδίνο και τη Χάγη και έχοντας status παρατηρητή στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εγκαλεί συνεχώς την ελληνική Πολιτεία για παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο πρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» Ερόλ Κασίφογλου (κάτοικος Τουρκίας, με καταγωγή από τη Θράκη) κάλεσε τους «ομογενείς» του να αυτονομηθούν με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η απόσχιση της πρώην σερβικής επαρχίας θα λειτουργήσει ως «παράδειγμα». Λίγες μέρες μετά, γευμάτισε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του «Συλλόγου Επιστημόνων» της μειονότητας δικηγόρος Ξάνθης Αχμέτ Καρά.

Ο αντινομάρχης Ροδόπης Δεβετζή Ογλού επισκέφθηκε πρόσφατα την Άγκυρα και σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρθηκε στον «Αττίλα» ως «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο», ενώ πριν από λίγες μέρες ο «εκλεγμένος μουφτής» Ξάνθης Αχμέτ Μετέ επισκέφθηκε την Αγκυρα όπου είχε επαφές με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Να αναφέρω πως το θέμα της μειονότητας χειρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Και το ανέδειξε δημοσίως ως ένα από τα τρία που συζητήθηκαν (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονότητες) ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν, μετά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη στην Άγκυρα.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρονται οι καταγγελίες πομακικών συλλόγων, ότι ασκούνται πιέσεις από μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας, ώστε να απαρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας (εκτουρκισμός).

Το θέμα δημοσιεύτηκε σε πολλά blog και αποτελεί έρευνα που διενήργησε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Ας το διαβάσουν και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και να ανοίξουν επιτέλους τα μάτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: