Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΜΙΜΗΤΕΣ

ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ
Η παράνομη και μονομερής ανεξαρτησία του Κοσόβου, με τις «πλάτες» της Αμερικής, είναι γεγονός πως «άναψε το σπίρτο» στα Βαλκάνια και παρακίνησε πολλές άλλες μειονοτικές ομάδες να δραστηριοποιηθούν αθόρυβα- προς το παρόν-στην ίδια κατεύθυνση.

Το Κόσοβο, μια χώρα με 44% ανεργία και τους μισούς πολίτες της να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με 1,45€ την ημέρα, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δημιουργώντας προηγούμενο στην κατάργηση των υπαρχόντων συνόρων, με την ανεξαρτησία του έφερε στο προσκήνιο και το μεγαλοϊδεατισμό των Αλβανών για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», που- κατά τους ιδίους- περιλαμβάνει την Αλβανία, το Κόσοβο, την περιοχή του Τετόβου των Σκοπίων, περιοχές της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, αλλά και την Ήπειρο, μέχρι και την Άρτα, της Ελλάδας.

Από την άλλη, δημιούργησε τις προϋποθέσεις αστάθειας στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν μειονότητες. Και αυτές οι περιοχές δεν είναι λίγες.

Στην Ελλάδα, στη Δυτική Θράκη, αλλά και σε άλλες περιοχές, στη Σερβία με την ουγγρική μειονότητα στη Βοϊβοντίνα, στη Ρουμανία με τους Ούγγρους της Τρανσυλβανίας, στη Βουλγαρία με την τουρκική μειονότητα, που αγγίζει το 10% του βουλγαρικού κράτους, στο κράτος των Σκοπίων με τους Αλβανούς του Τετόβου, στη Γαλλία με την Κορσική, στην Ισπανία με τους Βάσκους, στο Βέλγιο με τους Φλαμανδούς και τους Βαλάνους, αλλά και στις Ρωσία, Αμπχαζία, Οσετία, Γεωργία, κ.ά.

Οι μειονοτικές ομάδες των Βαλκανίων γνωρίζουν πως έχουν τη στήριξη των Αμερικανών, στην προσπάθειά τους για ανεξαρτησία. Από την εποχή του Μιλόσεβιτς, θορυβημένη η Αμερική, βλέποντας την τότε Γιουγκοσλαβία να μεταμορφώνεται σε υπερδύναμη, αποφάσισε το διαμελισμό της και πολέμησε για να δημιουργήσει δεκάδες μικρές αδύναμες χώρες στα Βαλκάνια, προτεκτοράτα δηλαδή. Τελευταία της «νίκη»; Η δημιουργία του κρατιδίου του Κοσόβου.

Ήταν ακόμα η εποχή του Αμερικανο-ρωσικού ανταγωνισμού και η Σερβία τασσόταν σαφώς υπέρ της Ρωσίας. Οπότε η Αμερική σκέφτηκε πολύ σωστά, πως αντί να χτυπηθεί κατά μέτωπο με τον κύριο αντίπαλό της, έπρεπε να ταχθεί κατά του συμμάχου της, ώστε να «τρομάξει» και τη Ρωσία. Και το κατάφερε. Και φυσικά εξαιτίας της διαλύθηκε τελικά και η Γιουγκοσλαβία.

Επίσης να θυμίσω, πως η περίοδος εκείνη ήταν που ο Σλόμποντα Μιλόσεβιτς είχε προτείνει το 1992 -από τηλεόρασης- στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την ομοσπονδοποίηση Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας και την δημιουργία κοινού στρατού, πρόταση που επαναλήφθηκε και το 1994, με την χαρακτηριστική πρόταση "Πάντα πολεμούσαμε μαζί και ποτέ μεταξύ μας", καθώς οι δύο χώρες έβλεπαν με ανησυχία την άνοδο του παραδοσιακού τους εχθρού, της Τουρκίας. Ωστόσο ο Μητσοτάκης ήταν διστακτικός και δεν αντέδρασε δημόσια, καθώς μια τέτοια προοπτική θα προκαλούσε οργή στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για τις συνέπειες που θα έχει η ομοσπονδοποίηση απέναντι στο νεοσύστατο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που είχε αποσπασθεί πρόσφατα από τον κορμό της Γιουγκοσλαβίας και στέκεται εμπόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία, έδωσε της εξής σιβυλλική απάντηση: "Σίγουρα μία κοινή εισβολή στην Μακεδονία θα επιλύσει το πρόβλημα, ωστόσο είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν θα είναι αντίθετη με την συγχώνευση Ελλάδας- Σερβίας και θα συμπεριληφθεί σε αυτήν".

Να θυμίσω πως το 1992 ο Γιουγκοσλαβικός στρατός είχε αποσυρθεί ειρηνικά από την FYROM, αφήνοντας στρατιωτικά ανυπεράσπιστη την μικρή αυτή χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Ταυτόχρονα ξέσπασε η γνωστή διαμάχη σχετικά με το όνομα της χώρας, το οποίο στέκεται ακόμα εμπόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια.

1 σχόλιο:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Ήξερε τι έκανε ο Μητσοτάκης τότε. Δεν συμφώνησε γιατί ήταν αντίθετο στις επιθυμίες των αμερικανών και του φίλου του Κλίντον. Βασικά θα ήταν περίπατος και χωρίς αντίδραση η επέλασή μας προς τα σκόπια και η δημιουργία κοινοπολιτίας με τη σερβία. Αλλά φανταστείτε την αντίδραση αυτών που αγωνίστηκα για τη διάσπαση της Γιουγκοσλαυΐας να την βλέπουν να ξαναενώνεται και μάλιστα με πιο δυνατούς δεσμούς όπως η Ελλάδα! Δεν θα το επέτρεπαν ποτέ, όπως και δεν το έκαναν, μιας και ο τότε Έλλην πρωθυπουργός έδρασε αντ' αυτών.