Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΣΚΟΠΙΑ)" Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΜΙΤΣ

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Πρόταση με «γεωγραφική διάσταση», για μία και μόνη χρήση, κατέθεσε στις δύο πλευρές ο Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναφέρθηκε ταυτόχρονα στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 14 χρόνια για τη λύση του προβλήματος και ομολόγησε ότι «οι διαφορές παραμένουν» μεταξύ των δυο πλευρών, ωστόσο η λύση θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Η νέα πρόταση του Νίμιτς για το όνομα φέρεται να είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ενώ αναγνωρίζει «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα» για την ΠΓΔΜ. Η Αθήνα σαφώς και απέρριψε την πρόταση, ενώ τα Σκόπια επιφυλάσσονται.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τα εξής στοιχεία: Για εσωτερική χρήση, το όνομα της χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε κυριλλική γραφή, για διεθνή χρήση, το όνομα της χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» και η επίσημη εκδοχή του θα είναι η αγγλική, για διμερή χρήση συστήνεται η νέα ονομασία να υιοθετηθεί από τις χώρες που αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία, χωρίς όμως οι χώρες αυτές να υποχρεώνονται σε αυτήν την επιλογή, η ονομασία «Μακεδονία» καθ’ εαυτήν δεν θα χρησιμοποιείται ως επίσημο όνομα από άλλη πλευρά, οι όροι «Μακεδονία» και «μακεδονικό», από μόνοι τους, μπορούν να χρησιμοποιούνται σε μη αποκλειστική βάση και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τη διεθνή νομική και εμπορική πρακτική, οι δύο πλευρές καλούνται σε περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα του αλυτρωτισμού, σε διακήρυξη του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας κ.λπ., τα θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης παραπέμπονται σε κοινή επιτροπή, η Ελλάδα καλείται να υποστηρίξει ενεργά την ΠΓΔΜ όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και το θέμα των αεροδρομίων θα πρέπει να εξετασθεί εκ νέου από την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, έκανε προκλητικές δηλώσεις και χαρακτήρισε «εκβιασμό» τις θέσεις της Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε περίπτωση που η Αθήνα ασκήσει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν. Σε ερώτηση εάν πρόκειται για την τελική πρόταση Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, τον κίνδυνο εκκόλαψης μιας «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία θα έχει επεκτατικές βλέψεις και έναντι της Ελλάδας, επισείει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρενς Ιγκλμπέργκερ, από τις πιο γνωστές και σοβαρές προσωπικότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και υπέρμαχος της «ρεαλιστικής» προσέγγισης των διεθνών προβλημάτων, που γνωρίζει όσο λίγοι Αμερικανοί τα Βαλκάνια.

Δηλώνει ευθέως ότι αυτή είναι η πραγματική απειλή για την Ελλάδα και όχι το όνομα των Σκοπίων, και υπό αυτό το πρίσμα χαρακτηρίζει «παράλογη» την επιμονή της Ελλάδας να αλλάξει η γειτονική χώρα όνομα, ενώ δηλώνει απόλυτα σίγουρος πως θα βρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση, η οποία θα ακούει στο όνομα «Νέα Μακεδονία», made in USA…

Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι ανατρέχουν σε παλιότερες δηλώσεις του πρώην προέδρου της FYROM Gligorov, που παραδέχεται πως οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, καθώς ήρθαν στην περιοχή μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ. Αυτές τις δηλώσεις του Gligorov, φαντάζομαι τις γνωρίζουν στο εσωτερικό των Σκοπίων. Ας μη ρωτήσω γιατί δεν τις παίρνουν στα σοβαρά…

2 σχόλια:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

θα προτιμήσω να μην ασχοληθώ με το θέμα, απλά να σας ενημερώσω πως το θέμα με το όνομα θεωρώ πως έχει προ πολλού επιλυθεί, απλά τώρα επιλέγουν τον τρόπο να μας το σερβίρουν. Για κάντε και καμιά έρευνα επ' αυτού...

Ανώνυμος είπε...

Αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας το τελευταίο πακέτο ιδεών για το όνομα των Σκοπίων
Ερωτηματικά για την ουδετερότητα Νίμιτς
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 12:45

Ερωτηματικά για την ακεραιότητα του Μάθιου Νίμιτς ως αμερόληπτου διαμεσολαβητή εγείρει αποκάλυψη εγγράφου «φωτιά» της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Εθνος», έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αποδεικνύει ότι η αμερικανική πλευρά ειχε προετοιμάσει την πρόταση διπλής ονομασίας και αφού τη συζήτησε με τους Σκοπιανούς, την παρέδωσε στον Μάθιου Νίμιτς για την παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

Ετσι, αποδεικνύεται ότι το τελευταίο «πακέτο Νίμιτς» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στην τελική του μορφή στις 8 Οκτωβρίου, ήταν προϊόν αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας και το κυριότερο εν γνώσει της σκοπιανής πλευράς.

Όπως γραφει το «Εθνος», το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα, ιδιαίτερα έμφαση δίδεται στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, ενώ ανησυχητική είναι η στάση της αμερικανικής πλευρά στο θέμα των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», που προκλητικά εγείρει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian), αλλά αυτό -σημειώνεται- «θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση». «Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι ?Βορειομακεδονική?», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι επιθυμεί ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια» να μπει σε παρένθεση και η αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας» να είναι ρητή, παρά σιωπηρή. Τέλος, σημειώνεται, «θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ».

http://www.youtube.com/watch?v=2RTWkc2Ylfs