Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΑΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

"ΥΠΕΥΘΥΝΗ" Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Ένα κομμάτι πάγου της δυτικής Ανταρκτικής, επτά φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν, κατέρρευσε ξαφνικά τον περασμένο μήνα, απειλώντας να παρασύρει στη θάλασσα ένα ακόμα μεγαλύτερο τμήμα επιπλέοντος πάγου, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.
Αν και η αποκόλληση παγόβουνων είναι σύνηθες και φυσιολογικό φαινόμενο, η διάλυση τόσο μεγάλων κομματιών πάγου είναι ασυνήθιστη, παρότι γίνεται όλο και συχνότερη τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ το φαινόμενο αποδίδεται στην παγκόσμια θέρμανση…

Η τελευταία κατάρρευση δεν μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αφού ο πάγος επέπλεε στη θάλασσα, ωστόσο το φαινόμενο αποτελεί ένδειξη ενός σημείου καμπής στο κλιματικό σύστημα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα τελευταία 50 χρόνια η Ανταρκτική έχει χάσει 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να ανεβάσει σημαντικά τη στάθμη της θάλασσας εάν συνεχιστεί, ενώ επτά κρηπίδες πάγου έχουν καταρρεύσει από τη δεκαετία του 1970, οι τελευταίες το 1995 και το 2002…

1 σχόλιο:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο μέσον μια μεσοπαγετώδους περιόδου. Ιστορικά λοιπόν η εξέλιξη είναι φυσιολογική. Τώρα αν επιταχύνεται από δικές μας ενέργειες ή όχι αυτό είναι άλλο θέμα, πάντως κάποια στιγμή θα συμβεί, οι πάγοι θα λιώσουν, η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κι εμείς θα μεταναστεύσουμε προς την Ανταρκτική!