Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

ΟΙ… ΤΣΙΠΡΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ MADE IN USA

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΙ, ΟΔΗΓΟΥΝ ΤH FYROM ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ
Η αδιαλλαξία των Σκοπίων για το όνομα, μέχρι και σήμερα συνεχίζεται απροκάλυπτα, ενώ η αλυτρωτική πολιτική που ακολουθείται από το γειτονικό κράτος εις βάρος της Ελλάδας, μέρα με τη μέρα κλιμακώνεται. Από πού πηγάζει όμως αυτή η αδιαλλαξία και τι σκοπούς εξυπηρετεί;

Το 2003 ο μετριοπαθής πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεσκι αποχωρεί από την πολιτική σκηνή της FYROM. Τους γράφει όλους στα παπούτσια του, παίρνει και τη βουλγαρική υπηκοότητα και το… πολιτικό του κενό έρχεται να αναπληρώσει μια νέα ομάδα πολιτικών, που μόλις έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και έχουν ένα κύριο χαρακτηριστικό: δηλώνουν εθνικιστές, αδιάλλακτοι και διψασμένοι για πολιτική δόξα.

Η τάση τους αυτή δεν εκδηλώνεται έντονα, μέχρι τη στιγμή που ο τότε πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τραϊκόφσκι σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Με την εκλογή όμως του επίσης εθνικιστή Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην προεδρία της χώρας, η ομάδα αυτή των νεαρών εθνικιστών βρίσκουν έδαφος για να εκφράσουν τα εθνικιστικά τους φρονήματα κατά της Ελλάδος. Και το πράττουν άμεσα.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι αυτοί οι νέοι και τι σχέση μπορεί να έχουν με την Ελλάδα…

Ο σημερινός πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έγινε για πρώτη φορά υπουργός στα 28 του. Τελειώνει το μεταπτυχιακό του όντας… πρωθυπουργός και επιθυμεί διακαώς να εκλεγεί κάποια στιγμή πρόεδρος της χώρας του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ο 30χρονος Μιλοσόσκι, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή, πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Κόκκαλης και έκανε το μεταπτυχιακό του στη Γερμανία. Αδιάλλακτος και αλαζόνας, μαζί με τη συνομήλικη υπουργό Εσωτερικών των Σκοπίων Γιανκούλοσκα, δηλώνουν ορκισμένοι εχθροί της Ελλάδας, την οποία και ποτέ δεν θέλουν να επισκεφτούν.

Ο υπουργός Άμυνας του γειτονικού κρατιδίου είναι αυτός που κατά καιρούς κάνει προκλητικές δηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα κατά της χώρας μας, ενώ ο 30χρονος υπουργός Πληροφορικής της FYROM σπούδασε στις ΗΠΑ, έμεινε δέκα χρόνια εκεί, έμαθε τα «κόλπα» των Αμερικανών και γύρισε στη πατρίδα του για να προσφέρει τις… υπηρεσίες του.

Ο σημερινός υπουργός Μεταφορών τους, ο 29χρονος Γιανακιέφσκι, αποφοίτησε από το «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης, ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις ΗΠΑ. Τέλος, ο πιο ηλικιωμένος της κυβέρνησης των Σκοπίων είναι ο 38χρονος υπουργός Οικονομικών Σλάβεσκι, με μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που το 1999 είχε αναλάβει να διδάσκει ένα μεταπτυχιακό μάθημα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας!

Όσο για τον 35χρονο πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ, που η σκοπιανή κυβέρνηση τον έχει επιφορτίσει να συνομιλεί με τον Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση της λύσης του ονόματος με την Ελλάδα, κατάγεται από εύπορη οικογένεια, δηλώνει «αθεράπευτα» εθνικιστής, σνομπάρει ακόμα και τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Νίμιτς, όταν συνομιλεί μαζί του και προορίζει εαυτόν για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας του. Στα 28 του, έγινε ο μικρότερος πρέσβης στην Ουάσιγκτον.

Αυτά είναι τα «χρυσά παιδάκια» των Σκοπίων, που η νεαρή τους ηλικία σαφώς και δεν τους επιτρέπει να ασκούν διπλωματία. Οι φίλοι τους οι αμερικανοί κάπως γρήγορα τους έριξαν στα βαθιά. Και τώρα καλούνται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και δυστυχώς για εμάς τους έχουμε απέναντί μας…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΑΜΗΘΟΥΝ ΟΜΑΔΙΚΩΣ ΤΑ ΚΟΛΟΠΑΙΔΑ , ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Η ΜΥΓΑ ΚΟΛΟ ΚΑΙ ΕΧΕΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ ,
ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΒΡΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΨΙΛΟΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΧΑΪΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΣΦΥΡΙΖΟΥΜΕ ΛΙΓΑΚΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ,