Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

ΤΑ «ΚΑΡΤΕΛ» ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΛΕΓΞΕΙ…
Οργιάζουν τα «καρτέλ» στην αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων μέρα με τη μέρα να αυξάνονται. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία παρεμβαίνει μόνο εάν υπάρχει επώνυμη καταγγελία, δηλώνει… απούσα και πλέον δεν υπάρχει κανείς να προφυλάξει τους καταναλωτές από τους κερδοσκόπους.
Ποιοι είναι όμως αυτοί, που σήμερα καταγγέλλονται ως κερδοσκόποι; Σύμφωνα με καταγγελία, 30 εταιρίες έχουν στήσει 23 «καρτέλ», που διαμορφώνουν τις τιμές στα ράφια των super market, αλλά δεν υπάρχει κανείς για να την ερευνήσει, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλώνει πως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και… φόρτου εργασίας.
*Unilever και Minerva, ελέγχουν κατά 98% τις μαργαρίνες, ενώ ελέγχουν και σε ποσοστό 65% την αγορά ελαιολάδου.
*Οι εταιρίες Καραγεωργίου- Agrino ελέγχουν το 76% της αγοράς οσπρίων.
*Το 100% στις σούπες και στους ζωμούς έχουν οι Unilever και η Nestle.
*Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ελέγχει το 70% στις μπύρες, ενώ η Μπουτάρη το 14% σε σύνολο 84%.
*Η Chipita έχει το 68% στα κρουασάν, ενώ η Elbisco το 13%.
*Unilever και Ατλάντα ελέγχουν το τσάι κατά 94%.
*Η Coca- Cola 3E κατέχει τα ηνία στα αναψυκτικά με 77% και ακολουθεί η Pepsico- Ήβη με 12%, ενώ ελέγχει τους φυσικούς χυμούς κατά 53%, η ΔΕΛΤΑ κατά 17,4% και η ΦΑΓΕ κατά 7%.
*Friesland, Nestle και ΔΕΛΤΑ κατέχουν το 93% στο γάλα εβαπορέ.
*Colgate, Unilever και GSK, με ποσοστό 79% ελέγχουν τις οδοντόκρεμες, το 48% στο ρύζι κατέχουν τρεις εταιρίες και τέλος Unilever και Kraft κατέχουν το 89% στην αγορά της μαγιονέζας.

Επίσης, σήμερα 10 υποθέσεις εκκρεμούν, έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών. Αυτές είναι:
1.)Η υπόθεση των καυσίμων και ο έλεγχος των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών (BP- Shell)
2.)Η υπόθεση του «Καρτέλ» γάλακτος
3.)Η υπόθεση του ΟΛΠ, για τις εταιρίες Σαρλής Κοντέινερ Σέρβισες Α.Ε και Σαρλής και Αγγελόπουλος Πρακτορείον ΕΠΕ κατά του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.
4.)Η συγχώνευση της εταιρίας Υπερκαταστήματα Γενικών Πωλήσεων Άριστα Α.Ε. από την Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ και απορρόφησή της.
5.)Η καταγγελία της εταιρίας Ι. Μηλόπουλος & Σια ΕΠΕ κατά των εταιριών Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε. και Masterfoods Veghel Bv.
6.)Ο έλεγχος της συγχώνευσης των εταιριών Άλφα Τεχνική ΑΤΙΞΕΕ, Θεόφιλος Σκορδάλος ΑΤΕ- ΒΕ και Ελληνικές Κατασκευές ΑΤΕΕ από τη Μοχλός Α.Ε. και παράλληλα ερευνάται και η αναδοχή των αποσχισθέντων κλάδων τεχνικών έργων των εταιριών Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. και ΔΙΕΚΑΤ- Μοχλός Α.Ε.
7.)Η απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Οδών και Οδοστρωμάτων Α.Ε. Γενικών Κατασκευών από τον Απόστολο Αλλαμανή και την Alfa Alfa Συμμετοχές Α.Ε., την οποία ελέγχει ο ίδιος.
8.)Η καταγγελία του Εμμανουήλ Χάλαρη προς τον Δήμο Ηλιούπολης, για ζητήματα επαγγελματικής στέγης.
9.)Η καταγγελία της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Οπωρολαχανέμπορων (στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών) προς τους φορτοεκφορτωτές.
10.)Τέλος, η καταγγελία της εταιρίας Εμμανουήλ Ψίψικας και ΣΙΑ ΕΕΕ προς τη Mava Εμποροβιομηχανική Α.Ε., για παράβαση του νόμου 703/77
Επίσης, επανεξετάζεται η άδεια λειτουργίας της εταιρίας πετρελαιοειδών Athens Oil, μετά το πρωτοφανές γεγονός που σημειώθηκε, όταν ειδικό κλιμάκιο ελέγχου στην προσπάθειά του να ελέγξει την επιχείρηση, ξυλοκοπήθηκε από τους υπεύθυνους της επιχείρησης.

Σημείωση: Τα στοιχεία πάρθηκαν από ανάλογο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Press Time”.

1 σχόλιο:

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Ύστερα απ' αυτά θεωρώ εαυτόν τυχερό, επειδή τα πιο πολλά από τα προϊόντα που αγοράζω δεν ανήκουν σ' αυτές τις εταιρείες. Το καρτέλ έτσι όπως το λέτε, αφορά όχι μόνο τη συμφωνία μεταξύ των εταιριών για διατήρηση συγκεκριμένων συνθηκών στις τιμές, αλλά και στους όρους και τις παροχές προς τις υπηρεσίες λιανεμπορίου, όπως (νοίκι σε ράφια σούπερ μάρκετ, λάδωμα στους υπεύθυνους αγοραστές, κλπ)