Αδιαφορεί το κράτος για τους κρατούμενους των φυλακών, που χρήζουν άμεσα ιατρικής βοήθειας και στήριξης, καθώς άφησε στη μέση το Κέντρο Αποτοξίνωσης Κρατουμένων Βόρειας Ελλάδας, με δυναμικότητα 360 ατόμων, που θα λειτουργούσε δίπλα στις φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής κι ας έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του σε ποσοστό 80%.
Το Κέντρο, το οποίο αποτελούσε τη μοναδική λύση για τους ναρκομανείς κρατουμένους, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν ούτε καν την απαιτούμενη ιατρική παρακολούθηση, παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και τέσσερα χρόνια, όταν οι επτά στους δέκα κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές είναι χρήστες ναρκωτικών, με αποτέλεσμα όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας να ασφυκτιούν από τον τεράστιο αριθμό κρατουμένων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις φυλακές Διαβατών κρατούνται 650 άτομα, παρά το γεγονός ότι η χωρητικότητά τους είναι για 250 κρατουμένους, ενώ στις φυλακές Κομοτηνής κρατούνται 350 άτομα, αριθμός τετραπλάσιος από τη δυναμικότητα της φυλακής.
Την ίδια ώρα, σοκάρει ο μεγάλος αριθμός θανάτων κρατουμένων από ναρκωτικές ουσίες, καθώς την τελευταία δεκαετία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 370 κρατούμενοι- οι 170 από το 2004 έως και σήμερα-, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2007 καταγράφονται κατά μέσο όρο πέντε θάνατοι το μήνα.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα που εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι ο τρόπος με τον οποίο εισάγονται τα ναρκωτικά στις φυλακές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην δεσμοφύλακα των φυλακών Διαβατών, ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ενώ προσπαθούσε να «περάσει» 155 γραμμάρια ηρωίνης, αλλά και η ομολογία 45χρνου κρατουμένου, ο οποίος υποστηρίζει ότι έκανε χρήση ηρωίνης μέσα στην κλούβα της ΕΛΑΣ, λίγη ώρα πριν φτάσει στις φυλακές Διαβατών, κατά τη μεταγωγή του από τις φυλακές της Χαλκίδας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε πολλές φυλακές υπάρχει και μηχάνημα ανίχνευσης ναρκωτικών, ωστόσο πολλοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν μπαίνουν στον κόπο να το χρησιμοποιήσουν, αλλά και στον Κορυδαλλό, που χάλασε το 2002, κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να το επισκευάσει!
Και παρόλο που το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανακοινώσει προ μηνών 15 προτεινόμενες δράσεις του Εθνικού Σχεδίου κατά των Ναρκωτικών, μέχρι σήμερα καμία δεν έχει εφαρμοστεί, παρά την κοινή ομολογία πως στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα λειτουργούν αυτοσχέδια αποστακτήρια αλκοόλ, με τα οποία, σε συνδυασμό με τα χάπια, οι τοξικομανείς κρατούμενοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, όταν δεν είναι δυνατή η εύρεση ναρκωτικών ουσιών, αν και οι περισσότεροι πεθαίνουν, λόγω του δυνατού, θανάσιμου συνδυασμού.
Το θέμα των τοξικομανών κρατουμένων είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που πρέπει να απασχολήσει- επιτέλους!- σοβαρά τη Δικαιοσύνη. Οι ποινές στους χρήστες των ναρκωτικών ουσιών συχνά είναι υπερβολικά μεγάλες. Είναι προτιμότερο να αφεθούν ελεύθεροι με κάποιο χρηματικό ποσό, παρά να υποστούν τη βασανιστική διαδικασία της προσαγωγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Είναι άδικο οι δικαστές να εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω στους τοξικομανείς και να τους στέλνουν στη φυλακή επειδή έκλεψαν ένα κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους.
Και ακόμα πιο άδικο είναι όταν οι προσαγωγές αφορούν κυρίως ανώνυμα άτομα και όχι κάποια επώνυμα- βλέπε υπόθεση του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, που αφέθηκε ελεύθερος, παρά τη μεγάλη ποσότητα ηρωίνης που βρήκαν οι αστυνομικοί επάνω του- που έχουν τον τρόπο να την «σκαπουλάρουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου