Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ- ΑΠΤΟΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Συνεχίζει την προκλητική του στάση έναντι της χώρας μας ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Μιλοσόσκι, κάνοντας λόγο αυτή τη φορά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, που στην ουσία θα τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ, για την εξεύρεση λύσης για το όνομα της γειτονικής χώρας. Επίσης, τονίζει για ακόμη μια φορά πως η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, επειδή μόνο μία χώρα αντιδρά, ακόμα κι αν αυτό τους κοστίσει τη μη είσοδο των Σκοπίων στην Υπερανταλαντική Συμμαχία.

Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι πολιτικοί της γειτονικής χώρας φαίνεται να ενοχλούνται από τις κινήσεις της σκοπιανής κυβέρνησης. Μετά τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γκεοργκιέφσκι, για αποδοχή της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» μόνο στους διεθνείς οργανισμούς, και την σκληρή κριτική που άσκησε σε όσους ανακαλύπτουν τους αρχαίους Μακεδόνες, λέγοντας πως έχουν «μακεδονική» παραίσθηση, σε άρθρο του και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπούτσκοφσκι, προτείνει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να αποδεχτεί το πλαίσιο των εισηγήσεων του Μάθιου Νίμιτς, διαφορετικά επισημαίνει πως το θέμα της ονομασίας μπορεί να στοιχίσει στην ΠΓΔΜ, τόσο στη μη είσοδο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.

Επίσης σημείωσε ότι ορισμένες ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης των Σκοπίων ήταν άσκοπες και δυσχέραιναν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και χαρακτηρίζει «ηλίθια» την απόφαση για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος» -της οποίας εμπνευστής ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Ζόραν Γιόλεφσκι- και ζητεί να αναθεωρηθεί.

Στον αντίποδα τώρα, νέα ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση των Σκοπίων, για αλλαγή των πινακίδων των οχημάτων, όπου επανέρχεται ο κωδικός ΜΚ, η οποία προκάλεσε ήδη αντιδράσεις και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γιανκούλοφσκα, δεν απάντησε στην ερώτηση πώς η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τους φοιτητές, εάν η Ελλάδα τούς δημιουργήσει προβλήματα κατά την είσοδό τους στη χώρα, ενώ για τον εαυτό της, είπε περιφρονητικά πως δεν επισκέπτεται την Ελλάδα και δεν σκοπεύει να την επισκεφθεί.

Στο μεταξύ, υπέρ της αναγνώρισης των Σκοπίων με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τάχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου αναγνώρισε από τις πρώτες τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Την ίδια ώρα και η ΕΕ πιέζει τις δύο χώρες να βρουν συμβιβαστική λύση μέχρι και τον Απρίλιο του 2008, προτείνοντας μάλιστα στον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέβσκι να δεχτεί την ονομασία «Νέα Μακεδονία», κάτι που αρνήθηκε, λέγοντας πως στη χώρα του δεν υπάρχει καμία μετατόπιση από τις γνωστές θέσεις της.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς από την αρχή του νέου έτους η Σλοβενία ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης και έθεσε ως πρωταρχικό στόχο της να δοθεί στα Σκόπια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Θυμίζω πως η Σλοβενία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», οι δύο χώρες διατηρούν άριστες σχέσεις και είναι αυτή η χώρα όπου αξιωματούχοι της είχαν παραχωρήσει στους Σκοπιανούς γραφείο στην πρεσβεία τους στη Λισαβόνα, το οποίο και αναγκάστηκαν να κλείσουν, μετά από παρέμβαση της ελληνικής και πορτογαλικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: