
Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι πολιτικοί της γειτονικής χώρας φαίνεται να ενοχλούνται από τις κινήσεις της σκοπιανής κυβέρνησης. Μετά τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γκεοργκιέφσκι, για αποδοχή της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» μόνο στους διεθνείς οργανισμούς, και την σκληρή κριτική που άσκησε σε όσους ανακαλύπτουν τους αρχαίους Μακεδόνες, λέγοντας πως έχουν «μακεδονική» παραίσθηση, σε άρθρο του και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπούτσκοφσκι, προτείνει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να αποδεχτεί το πλαίσιο των εισηγήσεων του Μάθιου Νίμιτς, διαφορετικά επισημαίνει πως το θέμα της ονομασίας μπορεί να στοιχίσει στην ΠΓΔΜ, τόσο στη μη είσοδο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.

Στον αντίποδα τώρα, νέα ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση των Σκοπίων, για αλλαγή των πινακίδων των οχημάτων, όπου επανέρχεται ο κωδικός ΜΚ, η οποία προκάλεσε ήδη αντιδράσεις και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Στο μεταξύ, υπέρ της αναγνώρισης των Σκοπίων με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τάχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου αναγνώρισε από τις πρώτες τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς από την αρχή του νέου έτους η Σλοβενία ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης και έθεσε ως πρωταρχικό στόχο της να δοθεί στα Σκόπια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Θυμίζω πως η Σλοβενία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», οι δύο χώρες διατηρούν άριστες σχέσεις και είναι αυτή η χώρα όπου αξιωματούχοι της είχαν παραχωρήσει στους Σκοπιανούς γραφείο στην πρεσβεία τους στη Λισαβόνα, το οποίο και αναγκάστηκαν να κλείσουν, μετά από παρέμβαση της ελληνικής και πορτογαλικής κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου