Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

ΡΑΓΔΑΙΑ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ AIDS

ΣΤΑ 8,3 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ AIDS

Σχεδόν τρεις δεκαετίες έχουν περάσει από την ημέρα που η παγκόσμια κοινότητα πληροφορήθηκε για την ύπαρξη του AIDS. Κατά τη διάρκεια των 26 ετών, η επιδημία έχει εξαπλωθεί ραγδαία και η επίδρασή της ήταν περισσότερο σφοδρή απ' ότι μπορούσε κάποιος να φανταστεί.

Μέχρι στιγμής περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του από το AIDS, ενώ μέσα στο 2007, 2,1 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά υπέκυψαν στην ιό, όταν κάθε χρόνο οι νέοι φορείς ξεπερνούν τους 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Μια πτυχή του προβλήματος είναι πως όσο πιο επιτυχής είναι μια θεραπεία, τόσο περισσότερο κοστίζει. Αυτό συμβαίνει διότι, σε αντίθεση με την ελονοσία και τη φυματίωση, το AIDS είναι ανίατη ασθένεια. Όταν κάποιος γίνει φορέας θα χρειαστεί αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής του. Η σκληρή πραγματικότητα λοιπόν λέει πως αυτό είναι καλό νέο για τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά άσχημο για τους φτωχούς φορείς, οι οποίοι ανέρχονται στους 40 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, βάσει των σημερινών ρυθμών περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι θα δέχονται φαρμακευτική μέχρι το 2015, με το κόστος περίθαλψης να ανέρχεται στα 14 με 18 δισ. δολάρια ετησίως. Για το 2000 το κόστος για την παγκόσμια οικονομία λόγω του AIDS ανερχόταν στα 514 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου το 1,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή ισοδύναμα όσο το ΑΕΠ της οικονομίας της Αυστραλίας.

Οι συνολικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του AIDS στις χαμηλές και μεσαίου εισοδήματος χώρες ανήλθε από τα 300 εκατ. δολάρια το 1996 στα 8,3 δισ. δολάρια το 2005. Οι δαπάνες ανά φορέα στις ΗΠΑ είναι 35 φορές περισσότερες απ' ότι στην Λατινική Αμερική και 1.000 φορές πάνω από εκείνες που πραγματοποιούνται στην Αφρική.

Από τα 40 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν με AIDS, περισσότεροι από τον ένα στους τέσσερις (11,8 εκατομμύρια) είναι ηλικίας 15 με 24 ετών, καθώς αυτή τη στιγμή, οι μισές από τις νέες μολύνσεις παρουσιάζονται μεταξύ νέων.

Χαρακτηριστικό των νέων είναι η μη πληροφόρηση για τον ιό του AIDS. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία παρακάτω:
-Τα μισά από τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας στην Νότια της Σαχάρας Αφρική, όπου υπάρχει το 70% των νέων που είναι φορείς της νόσου, δεν γνωρίζουν ακόμη ότι κάποιος που δείχνει υγιής μπορεί να είναι φορέας του AIDS.
-Στην Αϊτή σχεδόν τα δύο τρίτα από τις σεξουαλικά ενεργές νεαρές γυναίκες, ηλικίας 15 με 19 ετών, δεν πιστεύουν ότι διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης.
-Στην Μοζαμβίκη, το 74% των νεαρών γυναικών και το 62% των νεαρών ανδρών, ηλικίας 15 με 19 ετών, δεν ξέρουν να αναφέρουν ούτε μία μέθοδο προφύλαξης ενάντια στο AIDS.

Στο μεταξύ, ανεξέλεγκτη παραμένει στις περισσότερες χώρες του κόσμου η επιδημία του HIV/AIDS από το 1981, που εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά και παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου της νόσου. Στη χώρα μας 30 άτομα πέθαναν από AIDS το 2007, ενώ δηλώθηκαν 420 νέα περιστατικά οροθετικών εκ των οποίων 60 έπασχαν από AIDS, δηλαδή τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αυξητική πορεία της λοίμωξης.

Ο συνολικός αριθμός των οροθετικών που δηλώθηκαν στη χώρα μας από το 1984 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2007 ανέρχεται στα 8.584 άτομα, από τα οποία το 80,1% ήταν άντρες και το 19,3% γυναίκες, ενώ ο αριθμός των οροθετικών παιδιών (ηλικίας κάτω των 13 ετών κατά τη δήλωση) στη χώρα μας παραμένει χαμηλός και ανέρχεται σε 77 περιπτώσεις.

Ο συνολικός αριθμών περιπτώσεων AIDS που δηλώθηκαν στη χώρα μας από το 1984 μέχρι τη 31η Οκτωβρίου 2007 ανέρχεται σε 2.829 άτομα, εκ των οποίων το 84,6% άντρες και το 15,4% γυναίκες, ενώ ο συνολικός αριθμών των περιπτώσεων AIDS σε παιδιά ανέρχεται σε 36, εκ των οποίων το 63,9% μολύνθηκαν από τη μητέρα.

O αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με AIDS που δηλώθηκαν το 2007 ανέρχεται σε 30 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων από το 1983 μέχρι σήμερα φτάνει τα 1.552 άτομα εκ των οποίων το 87,4% άντρες και το 12,6% γυναίκες.

Στο μεταξύ, η Εσθονία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι χώρες της ΕΕ, στις οποίες παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός νέων HIV μολύνσεων (οροθετικών), σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιδημιολογικής Επιτήρησης του HIV/AIDS, τα οποία αφορούν το έτος 2005, ωστόσο δεν υπάρχουν δεδομένα το 2005 για την Ισπανία και την Ιταλία, των οποίων η επίπτωση εκτιμάται ότι είναι υψηλότερη από τη συνολική επίπτωση για την ΕΕ.
Τέλος, όσον αφορά τα περιστατικά AIDS στην ΕΕ κατά το έτος 2005 οι χώρες με τη μεγαλύτερη επίπτωση ήταν η Πορτογαλία, η Λετονία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: