Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Γεμάτες αλλοδαπούς είναι οι ελληνικές φυλακές, με το 50% αυτών να είναι Αλβανοί, ενώ δεν είναι τυχαίο πως τα ποσοστά φυλάκισης αυτής της κατηγορίας είναι εξαπλάσια από τα αντίστοιχα των Ελλήνων πολιτών, καθώς σε κάθε έξι Έλληνες (ανά 100.000 κατοίκους), αντιστοιχούν 35 αλλοδαποί κρατούμενοι!

Σήμερα, ένας πολίτης ανά 1.000 κατοίκους κρατείται στις ελληνικές φυλακές, ενώ κάθε μέρα δύο άνθρωποι, ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός, περνούν την πόρτα των φυλακών, είτε για κάποιο αδίκημα είτε απλά περιμένοντας να δικαστεί.

Επόμενο είναι ο αριθμός των εγκλείστων σήμερα να έχει αυξηθεί ραγδαία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο σωφρονιστικό σύστημα, λόγω της παντελούς έλλειψης οργανωμένης κυβερνητικής πολιτικής, αν και υπήρχε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μεταφορά των αλλοδαπών κρατουμένων σε φυλακές της πατρίδας τους, το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε, λόγω της απροθυμίας πολλών χωρών των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μέχρι το τέλος του 2007 ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές ανερχόταν περίπου στις 11.000, έναντι 8.500 περίπου το 2002 και 9.500 κρατουμένων περίπου το 2005. Αύξηση δηλαδή της τάξεως του 13,5% την τελευταία διετία και 32,5% σε διάστημα πενταετίας, η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ευρώπη!
Οι περισσότεροι κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ περίπου 20 προφυλακίσεις γίνονται κάθε μήνα κατά μέσο όρο, για διάφορα κακουργήματα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα μας στη χειρότερη θέση της Ευρώπης, όσον αφορά τον τρόπο επιβολής και τη διάρκεια της προσωρινής κράτησης.

Να σημειώσω τέλος πως σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται περίπου 2.000 άτομα, τη στιγμή που η χωρητικότητα είναι 640 θέσεων, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης για 45 θέσεις υπάρχουν 142 κρατούμενοι και στα Ιωάννινα για 80 θέσεις υπάρχουν 240 κρατούμενοι. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Σημείωση: Το σχεδιάγραμμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", σε σχετ
ικό ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: