Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΦΡΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Απαράδεκτη η κατάσταση με τα ναρκωτικά, που επικρατεί σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού και άμεσα πρέπει να επέμβει ο υπουργός Δικαιοσύνης για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση.
Στους ίδιους χώρους συνυπάρχουν έμποροι ναρκωτικών και απλοί χρήστες, καθώς οι φυλακές όλης της χώρας είναι γεμάτες, με αποτέλεσμα η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών μέσα στα σοφρωνιστικά ιδρύματα να γίνεται πιο εύκολα και από ότι έξω από αυτά.

Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα αυξήθηκαν οι θάνατοι των κρατουμένων από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, καθώς οι ουσίες αυτές συνήθως είναι νοθευμένες.

Στις φυλακές το ένα γραμμάριο ηρωίνης κοστίζει περίπου 300 ευρώ, δηλαδή 10 φορές περισσότερο απ΄ότι έξω, ενώ έμποροι- κρατούμενοι αναλαμβάνουν να «κλείσουν» τις παραγγελίες, τα ναρκωτικά πληρώνονται μέσω συνεργών και η είσοδός τους στις φυλακές γίνεται είτε μέσω συγγενών, που τους φέρνουν φαγητό, παπούτσια ή ρούχα, είτε σε πλαστικοποιημένες κάψουλες, που τις καταπίνουν και τις… ανακτούν μέσα στη φυλακή, είτε εμποτίζουν τα ρούχα τους κατά την έξοδό τους με υγρή ηρωίνη, την οποία μετά βράζουν, ώστε να γίνει απόσταξη και να επανασυλλέξουν το ναρκωτικό. Επίσης, κατά τον προαυλισμό τους μικροδέματα διαγράφουν τροχιά πάνω από τα συρματοπλέγματα, ενώ μεγάλες ποσότητες εισέρχονται στις φυλακές κυρίως από τους ίδιους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή μέσα σε κάδους με τα φαγητά τροφοδοσίας ή τα οχήματα καθαριότητας.

Δεν είναι τυχαίο που οι φυλακές Κορυδαλλού αποκαλούνται «Χημείο Ναρκωτικών», καθώς παρόλο που υπάρχει μηχάνημα- ανιχνευτής ναρκωτικών στην είσοδο της φυλακής, ώστε να ξεκουράζει (…) τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αυτό δε λειτουργεί, αλλά και όταν χρησιμοποιείται το μόνο που μπορεί να ανιχνεύσει είναι κόκκους ηρωίνης και κοκαΐνης, οπότε και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κάνουν πιο εύκολα τα «στραβά» μάτια, πάντοτε βέβαια με το αζημίωτο.

Χαρακτηριστική είναι η ομολογία ενός κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος αν και μπήκε φυλακή για μικροκλοπές, στις φυλακές έμαθε γρήγορα την πρέζα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Έθνος της Κυριακής», στις 5 Αυγούστου του 2007 και λέει πως στις φυλακές Κορυδαλλού υπάρχουν περισσότερα ναρκωτικά και από την πλατεία Βάθη! Τονίζει πως οι φυλακές Αυλώνα είναι ο παράδεισος των ναρκωτικών, ενώ για τις φυλακές του Ναυπλίου καταγγέλλει πως τα ναρκωτικά τα διοχέτευαν στους κρατουμένους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Τέλος, αξίζει να αναφέρω πως από τους συνολικά 9.964 κρατουμένους το 2006, οι 4.346- δηλαδή περίπου το 45%- βρίσκονται στις φυλακές για ναρκωτικά, μάλιστα ένας στους τρεις χωρίς δίκη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: