Γράφει ο Γιώργος Βυθούλκας
Καθηγητής Μηχανολογίας ΤΕΙ Καβάλας
Καθηγητής Μηχανολογίας ΤΕΙ Καβάλας



Στην πρώτη περίπτωση, που αφορά και την πλειονότητα των ατόμων, το ροχαλητό προκαλείται από τη δόνηση των μυών και των μαλακών ιστών που βρίσκονται στον ουρανίσκο και πίσω από τη γλώσσα.
Η δεύτερη αυτή περίπτωση αφορά μια παθολογική κατάσταση, που ενδέχεται να αποτελέσει απειλή ακόμη και για τη ζωή του ίδιου του ασθενούς. Η συγκεκριμένη πάθηση χαρακτηρίζεται από σύντομες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την κεντρική και την αποφρακτική.
Η κεντρική εμφανίζεται λιγότερο συχνά και οφείλεται στην αδυναμία του εγκεφάλου να στείλει τα κατάλληλα σήματα στους αναπνευστικούς μύες, ώστε η αναπνοή να πραγματοποιηθεί φυσιολογικά.

Για τους λόγους αυτούς το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας κατά τον ύπνο χρήζει άμεσης ιατρικής διερεύνησης, συχνά σε εργαστήριο ύπνου.
Μύθοι και αλήθειες για τους τρόπους αντιμετώπισης
Οι μη-χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης του ροχαλητού που είναι διαθέσιμες για το ευρύ κοινό παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία αλλά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς πωλούνται ανεξέλεγκτα, σε χαμηλές τιμές, όχι μόνο στα φαρμακεία αλλά ακόμη και μέσω του Διαδικτύου.
Μερικές από αυτές τις 'μεθόδους θεραπείας' είναι τα ειδικά λιπαντικά και μαξιλάρια καθώς και τα σπρέι με εκχυλίσματα βοτάνων, τα οποία όμως στην πλειονότητά τους είναι αναποτελεσματικά.

Η μοναδική μέθοδος που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ροχαλητού αλλά και των ήπιων μορφών αποφρακτικής άπνοιας είναι τα οδοντικά δισκάρια.
Πρόκειται για ένα οδοντικό πρόθεμα, ειδικά προσαρμοσμένο για τις ανάγκες των ατόμων στα οποία η κάτω γνάθος είναι εκ γενετής μετατοπισμένη προς τα πίσω σε σχέση με την άνω γνάθο, με συνέπεια τη στένωση των αεροφόρων οδών.
Στην περίπτωση αυτή το ειδικά κατασκευασμένο από οδοντίατρο δισκάριο τοποθετείται στην κάτω γνάθο του ατόμου και τη μετατοπίζει εμπρός, διευρύνοντας τη διάμετρο των αεροφόρων οδών, σε πολλές περιπτώσεις με θεαματικά αποτελέσματα.
Εννέα τρόποι για να αντιμετωπίσετε το ροχαλητό
Η προσφυγή σε σκευάσματα του εμπορίου δεν είναι πάντοτε η καλύτερη μέθοδος για να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φαινόμενο. Υπάρχουν μερικά μικρά 'μυστικά', που μπορούν να σας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό και συνοψίζονται στα εξής:


3. Αποφύγετε τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων: Τα ηρεμιστικά, τα υπνωτικά και τα αντι-ισταμινικά ελαττώνουν σημαντικά τους μυϊκούς τόνους στις διόδους του αέρα της αναπνοής και ευνοούν την εμφάνιση του ροχαλητού.

5. Κοιμηθείτε στο πλάι και όχι ανάσκελα: Όταν κοιμάστε ανάσκελα η σιαγόνα ανοίγει και ευνοεί το ροχαλητό. Προσπαθήστε να παραμείνετε ξαπλωμένος πάνω στα πλευρά σας αλλά μην προβείτε σε 'κομπογιαννίτικες' ενέργειες, όπως τη συρραφή μιας κάλτσας ή μιας μπάλας του τένις στην πλάτη της πυτζάμας, καθώς η εν λόγω μέθοδος είναι αναποτελεσματική και επιπλέον προκαλεί έντονο συναίσθημα κόπωσης στο άτομο.

7. Αποφύγετε την υπερκόπωση: Φροντίστε να κοιμηθείτε νιώθοντας ελαφρώς κουρασμένος αλλά όχι εξαντλημένος, ώστε να εξασφαλίσετε έναν αδιάκοπο ύπνο, για χρονικό διάστημα περίπου 8 ωρών. Αν αυτό καταστεί απαραίτητο αποφύγετε τη μεσημεριανή κατάκλιση, ώστε να κοιμηθείτε ευκολότερα.

9. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας: Αν οι δικοί σας άνθρωποι παραπονούνται για το καθημερινό και έντονο ροχαλητό σας, μη διστάσετε να πάτε στον ιατρό. Μπορεί η επίσκεψη να σας γλιτώσει από πολλά μελλοντικά προβλήματα σε περίπτωση που διαγνωστεί ότι πάσχετε από άπνοια ύπνου. Φυσικά, η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής δεν θα πρέπει να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά συχνή πρακτική για όλους τους τομείς που αφορούν την υγεία σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου