Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Λίγες ώρες πριν την κηδεία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και οι εντάσεις στους κόλπους της Ιεραρχίας έχουν ήδη ξεκινήσει, για τον διάδοχο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Βασικοί διεκδικητές εμφανίζονται πέντε ιεράρχες και πίσω από αυτούς υπάρχουν μηχανισμοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους εκλέξουν στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα.

Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος- Επιστροφή στην παλιά τάξη
Ο πυρήνας του: Φαίνεται ότι ξεκινάει με έναν συμπαγή πυρήνα, ο οποίος αποτελείται από 22 ιεράρχες, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος τους υπολογίζει κοντά στους 30-35.

Τον στηρίζουν: Βαρθολομαίος, Γιώργος Παπανδρέου.

Θετικά: Ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος αναφέρεται στην αναγκαιότητα να αποδυναμωθεί η «Χρυσοπηγή» και να αποκατασταθεί η «σεραφειμική» ομάδα, ενώ είναι γνώστης πλέον της διάδοχης κατάστασης, καθώς ήταν υποψήφιος και στη διαδοχή του 1998.

Αρνητικά: Μεγάλος σε ηλικία, ήδη μετράει μια ήττα, στις αρχιερεσίες για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο το 1998, από τον Χριστόδουλο.

Σπάρτης Ευστάθιος- Υπόσχεται ηρεμία
Ο πηρύνας του: Εκτιμά ότι συσπειρώνει γύρω του 35 και πλέον εκλέκτορες, ενώ διαθέτει μια ετερόκλητη ομάδα υποστηρικτών, η οποία αποτελείται από παλαιούς «ιερωνυμικούς», «ευσεβείς», αλλά και αρκετούς της πτέρυγας του Χριστόδουλου.

Τον στηρίζουν: Οι περισσότεροι ΝεοΔημοκράτες (αν και ακούγεται πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να μη στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευστάθιου), Οικογένειες Λάτση και Βαρβιτσιώτη, Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του Χριστόδουλου, Θωμάς Συνοδικός και Κώστας Πυλαρινός.

Θετικά: Ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος υπόσχεται «ήρεμους ρυθμούς», ενώ σε δεύτερο και μη διακριτό επίπεδο εμφανίζεται να μιλάει για «αργή κάθαρση». Όλες οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής τον χρίζουν ως τον πιο πιθανό «διάδοχο».

Αρνητικά: Μεγάλος σε ηλικία.

Θεσσαλονίκης Ανθιμος- Ο «εθνικός ηγέτης»
Ο πηρύνας του: Φαίνεται να επηρεάζει 12-15 μητροπολίτες, ενώ το επιτελείο του εκτιμά πως ο αριθμός αυτός κυμαίνεται κοντά στους 20.

Τον στηρίζουν: Παναγιώτης Ψωμιάδης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Γιώργος Καρατζαφέρης

Θετικά: Προβάλλει ότι «τον θέλει ο κόσμος», καθώς «χτίζει» κυρίως πάνω στα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης, η οποία τον κατατάσσει ως τον πιο «αναγνωρίσιμο» ιεράρχη.

Αρνητικά: Δεν το θέλει ο πολιτικός κόσμος, για τους "πήρυνους" λόγους του κατά της εξωτερικής πολιτικής και ιδίως για το θέμα των Σκοπίων, ενώ ήταν ένας από τους ηττηθέντες στη διαδοχή του 1998, μαζί με τον Θηβών Ιερώνυμο.

Δημητριάδος Ιγνάτιος- Ο «επιχειρηματίας»
Ο πηρύνας του: Έχει ως σημείο εκκίνησης 12 ιεράρχες.

Τον στηρίζουν: Ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος και η "Χρυσοπηγή".

Θετικά: Ο Ιγνάτιος προβάλλει από την πλευρά του το «όραμα» μιας σύγχρονης Εκκλησίας, με οικονομική άνθηση, που θα προέλθει από την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Αρνητικά: Αρκετά νέος. Οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να εκλεγεί πάλι μητροπολίτης ο Δημητριάδος, καθώς η μητρόπολη αυτή άνηκε και στον Χριστόδουλο, πριν γίνει αρχιεπίσκοπος.

Σύρου Δωρόθεος- Ο «εκσυγχρονιστής»
Ο πηρύνας του: Μπαίνει στη μάχη με 10 εκλέκτορες, αν και ο ίδιος τους υπολογίζει αυτή τη στιγμή στους 18-20.

Τον στηρίζουν: Οι εκδότες Λαμπράκης και Μπόμπολας, ο πρόεδρος του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς, η οικογένεια Μητσοτάκη και η εκσυχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

Θετικά: Υπόσχεται ότι θα φέρει νέα πρόσωπα στο προσκήνιο, ωστόσο σε ένα δεύτερο επίπεδο έχει δεσμευθεί ότι θα διασφαλίσει την υστεροφημία του Αρχιεπισκόπου. Σημαντικό είναι ότι διατηρεί καλή συνεργασία με τους Ρωμαιοκαθολικούς της μητροπόλεώς του.

Αρνητικά: Θεωρείται νέος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει ακόμη ποιον θα στηρίξει η στενή ομάδα του Χριστόδουλου (Θεόκλητος Κουμαριανός, Σωτήρης Τζούμας, Δημήτρης Φουρλεμάδης και Δημήτρης Αλφιέρης), καθώς πληροφορίες λένε πως επιδιώκουν να στηρίξουν κάποιον πιο "ελεγχόμενο" διάδοχο, καθώς φοβούνται τις αποκαλύψεις που θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, αν ανοίξουν θέματα σχετιζόμενα με τις ατασθαλίες στην ΜΚΟ της Εκκλησίας, την "Αλληλεγγύη".
Ο "ιερός πόλεμος" έχει ήδη ξεκινήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: