Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

ΤΟ ΧΑΠΙ ATRIPLA ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ

Η πρώτη φαρμακευτική αγωγή κατά του HIV που απαιτεί τη λήψη ενός μόνο χαπιού την ημέρα, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Το χάπι Atripla συνδυάζει τρεις υπάρχουσες δραστικές ουσίες (εφαβιρένζη, τενοφοβίρη, εμτρισιταβίνη) που παλαιότερα έπρεπε να λαμβάνονται ξεχωριστά, ενώ πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι πριν από μια δεκαετία οι οροθετικοί έπρεπε να λαμβάνουν έως και 30 χάπια την ημέρα, με διαφορετικό πρόγραμμα το καθένα.

Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα κατέληξαν τα νέα πειράματα για το εμβόλιο που θα σκότωνε τον ιό HIV, 25 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση…

Ήδη, η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία, στον τομέα των ερευνών του AIDS, MERCK ανακοίνωσε πως διακόπτει το κλινικό της πείραμα, λόγω αποτυχίας, ενώ και άλλες εταιρίες που εργάζονται πάνω στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του HIV, δηλώνουν πλέον επιφυλακτικές, καθώς ο ιός αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυνατός.

Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι ο ιός HIV είναι ένας ρετρο- ιός, που εισάγει το γενετικό υλικό του μέσα στα κύτταρα με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, αλλάζοντας μορφές, που δύσκολα μπορούν να προβλέψουν οι επιστήμονες, καθώς σήμερα είναι γνωστοί μόλις εννιά γενετικοί υποτύποι του ιού HIV 1, του πιο διαδεδομένου στελέχους.

Ο ιός HIV έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ υπολογίζεται ότι 14.000 άτομα μολύνονται καθημερινά, εκ των οποίων τα 1.500 είναι παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: