Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

"ΦΙΛΟΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΑΣ", ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
“Gorna Makedonija”, δηλαδή «Άνω Μακεδονία», ήταν η ονομασία που είχαν συμφωνήσει Ελλάδα και FYROM το 2001, για τη γειτονική χώρα, ως διεθνή ονομασία για όλες τις χρήσεις, ωστόσο λόγω εθνοτικών συγκρούσεων στα Σκόπια, τελικά δεν υπογράφηκε η συμφωνία το Μάρτιο του 2001, όπως υποστηρίζει ο Πάνος Μπεγλίτης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σήμερα, πρώην ευρωβουλευτής και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αλήθεια ή ψέματα, είναι δυστυχώς δυσάρεστο το γεγονός πως στο Σκοπιανό υπήρξε πλήρης αδιαφορία στο παρελθόν και πλήρης απραξία από την ελληνική πλευρά, όταν η γειτονική χώρα εργαζόταν συστηματικά και σε παγκόσμιο επίπεδο ενημερώνοντας πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, ΜΜΕ, κ.α. Αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός κρατών σήμερα να έχει αποδεχθεί την ονομασία των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την Ελλάδα να επισείει σήμερα το δικαίωμα του βέτο με μεγάλη καθυστέρηση και εν όψει των τελικών αποφάσεων της εισόδου του γειτονικού κράτους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα.

«Θέλετε δεν θέλετε είμαστε “Μακεδόνες”», δηλώνει η νεολαία της γειτονικής χώρας, ενώ το 84% των Σκοπιανών απαιτεί να μπει η χώρα τους στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδονία», αδιαφορώντας για τις ελληνικές απειλές περί βέτο, μένοντας έτσι σταθεροί στην πολιτική γραμμή της αδιαλλαξίας που έχει χαράξει η κυβέρνησή τους εδώ και χρόνια στο επίμαχο θέμα της ονομασίας.

Οι Σκοπιανοί δηλώνουν πως αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν ειρηνικές σχέσεις μαζί της, μόνο όμως στην περίπτωση που το θέμα του ονόματος διευθετηθεί με τους όρους που θέτουν αυτοί. Δηλώνουν αδιάλλακτοι και δυστυχώς στη χώρα των 2.000.000 κατοίκων, όπου η πλειοψηφία ζει με 200 ευρώ το μήνα και η ανεργία αγγίζει το 80%, οι μετριοπαθείς είναι ελάχιστοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: