Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ Ο ΝΙΜΙΤΣ

Το πλαίσιο του ΟΗΕ, για ενδεχόμενη συμβιβαστική ονομασία των Σκοπίων, περιέγραψε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, στους πρέσβεις της Ελλάδας και των Σκοπίων, ενώ δεν παρουσίασε συγκεκριμένα ονόματα και τόνισε ότι η διαδικασία δεν θα είναι σύντομη και πιθανόν να ανοίξει τα χαρτιά του στις αρχές του 2008 ή ακόμη και αργότερα.

Ο Ελληνας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης ήταν λακωνικός, επιλέγοντας χαμηλούς τόνους, ώστε να μην καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες, ενώ στην ερώτηση εάν διέκρινε σημάδια διαλλακτικότητας από τη σκοπιανή πλευρά, χαμογέλασε αινιγματικά, σημείωσε πάντως ότι υπήρχαν "βελτιώσεις" στο κλίμα, σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις.

Στον αντίποδα, ο Σκοπιανός πρέσβης Ιβάν Ντιμιτρόφ έμεινε πιστός στη σκληρή γραμμή της αδιαλλαξίας, κάνοντας λόγο για διμερές θέμα, ενώ στα όρια της προκλητικότητας δήλωσε ότι τα Σκόπια δεν έχουν αντίρρηση να χρησιμοποιεί και η Ελλάδα τον όρο «Μακεδονία», καθώς το πρόβλημα είπε πως είναι η θέση της αποκλειστικότητας για την ονομασία και την ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη.

Στην ίδια γραμμή, της αδιαλλαξίας, κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM Αντόνιο Μιλόσοσκι, που υποστήριξε προκλητικά ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση για αναγνώριση με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", επειδή μόνον η Ελλάδα έχει πρόβλημα με αυτό και πρότεινε διμερή διευθέτηση.

Όσο για το επαπειλούμενο βέτο της Αθήνας, ο Μιλόσοσκι κατηγορεί την Ελλάδα ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή, εάν μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στα όρια της ειρωνείας, μάλιστα, πρότεινε στην Αθήνα να ονομάσει την ελληνική -όπως είπε- Μακεδονία "Αρχαία Μακεδονία" και να αναγνωρίσει τη χώρα του με το όνομα "Μακεδονία"! "Δεν σημαίνει ότι θα έχετε κερδίσει στο θέμα της ονομασίας, αλλά θα έχετε κερδίσει τις καρδιές μας" είπε ειρωνικά.

Κυνικός εμφανίστηκε και ο Ιγκόρ Ιβάνοφσκι, αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κόμματος που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό και από το οποίο προέρχεται και ο Πρόεδρος των Σκοπίων Μπράνκο Τσρβένκοφσκι, καθώς υποστήριξε ότι πίσω από την αντίδραση της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος, κρύβονται εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί την ίδια ώρα η παρέμβαση της μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ Βικτόριας Νοουλαντ, που σε συνέντευξή της σε σκοπιανή εφημερίδα και σε ασυνήθιστα αυστηρό ύφος, καλεί την κυβέρνηση του γειτονικού κράτους να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα πριν φτάσει η ώρα να κριθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ σημείωσε πως τα Σκόπια προέβησαν σε κάποιες κινήσεις οι οποίες ερέθισαν την Αθήνα και ήταν προϊόν εσφαλμένων συμβουλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: