Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Οκτώ χιλιάδες μαθητές εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την εκπαίδευση, κυρίως για οικονομικούς λόγους, ενώ ένας στους 10 Έλληνες δεν τελείωσε ούτε καν το Δημοτικό. Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού αποκαλύπτεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή περίπου ένας στους δέκα κατοίκους δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε το Δημοτικό Σχολείο, ενώ περίπου 2.800.000, ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική- στοιχειώδη εκπαίδευση, το υποχρεωτικό 9χρονο σχολείο (Δημοτικό- Γυμνάσιο).


Το μικρότερο ποσοστό πολιτών που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση έχουν οι Νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χανίων, Αχαΐας, Χίου, Δωδεκανήσου (35-49%), ενώ οι Νομοί Ροδόπης, Ευρυτανίας, Ξάνθης, Καρδίτσας και Γρεβενών έχουν το 63-67% των κατοίκων τους με σχολικές γνώσεις χαμηλότερες από τις υποχρεωτικές.

Το πρόβλημα φαίνεται να αγγίζει περισσότερο τα παιδιά εργατών, ομογενών, αλλοδαπών, των Αθίγγανων και της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ωστόσο προκύπτει και ένα ακόμα ερώτημα: ακόμα και παιδιά που έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, πόσο μάλλον αυτά που έχουν αποφοιτήσει από κάποια σχολή, πως μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά; Και τι εφόδια έχουν για να μπορέσουν να σταδιοδρομήσουν στον επαγγελματικό τους τομέα;...

Δεν υπάρχουν σχόλια: