Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

ΕΘΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Η ΕΕ

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ, ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΚΑΪΝΗΣ

Την ώρα που όλη η Ελλάδα παρακολουθεί την υπόθεση με τις αμέτρητες καλλιεργημένες εκτάσεις ναρκωτικών στα Ζωνιανά και η παγκόμια κοινή γνώμη σοκάρεται με το κρέμασμα δύο εμπόρων ναρκωτικών σε πλατεία του Ιράν, η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και τον Εθισμό, έρχεται να ταράξει τα νερά στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, η κατανάλωση κάνναβης στην ΕΕ φαίνεται να σταθεροποιείται και μειώνεται η χρήση της ανάμεσα στους νέους, ωστόσο οι χρήστες κοκαΐνης αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο σε μια διετία και έφτασαν φέτος τα 4,4 εκατομμύρια άτομα.

Το θετικό μήνυμα για τη μείωση της χρήσης της κάνναβη επισκιάζεται και από το μεγάλο αριθμό θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά και από την αυξανόμενη χρήση κοκαΐνης, με τη συγκεκριμένη ουσία να είναι πλέον το διεγερτικό ναρκωτικό που προτιμά η Ευρώπη, ενώ κύρια σημεία εισόδου του ναρκωτικού στην ΕΕ θεωρούνται η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Παράλληλη αύξηση καταγράφεται και στις ποσότητες κοκαΐνης που κατάσχονται στο έδαφος της ΕΕ, ενώ θετική αύξηση παρουσιάζει και το ποσοστό των εκκλήσεων για βοήθεια που δέχτηκε το Παρατηρητήριο από χρήστες του ναρκωτικού.

Μια άλλη ανησυχητική διαπίστωση είναι ότι ο αριθμός των θανάτων από ναρκωτικά, κυρίως από όπιο, έχει φτάσει τους επτά με οκτώ χιλιάδες και δεν παρουσιάζει τάση μείωσης, ενώ όσον αφορά την κάνναβη, η έκθεση αναφέρει ότι το 7% των Ευρωπαίων (23 εκατομμύρια άτομα) έκαναν χρήση του ναρκωτικού το τελευταίο έτος, ενώ τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι καπνίζουν κάνναβη σχεδόν καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: