Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

ΑΝΙΣΗ Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ AIDS...

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κατά 20% εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα, σε σχέση με πέρυσι και οι ειδικοί ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως ο ιός «χτυπά» ολοένα και νεότερους ανθρώπους. Οι επιστήμονες καταλήγουν στο τρομακτικό συμπέρασμα πως οι νέοι έχουν εφησυχάσει σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να παραλείπουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικό και συμπεριφέρονται λες και έχουν ξεχάσει το συγκεκριμένο νόσημα, γι' αυτό και είναι απαραίτητη η ανάγκη ενημέρωσης τόσο των ενηλίκων όσο και των μαθητών.

Σεξ χωρίς προφυλάξεις όμως κάνει και ο ένας στους τρεις φορείς του ΑΙDS, γεγονός που θέτει τόσο τους ίδιους σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν κάποιο νέο ιό με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους όσο και τους συντρόφους τους, επιβεβαιώνουν δε, τις υπόνοιες των ειδικών ότι αρκετοί οροθετικοί έχουν εφησυχάσει με την πρόοδο στις φαρμακευτικές θεραπείες για το ΑΙDS και έχουν χαλαρώσει τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης.

Ωστόσο, οι μονάδες λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκούν, ενώ έντονο είναι το πρόβλημα, εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευμένων νοσηλευτών. Ειδικότερα, στην Αττική λειτουργούν μόλις δέκα μονάδες -είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Σισμανόγλειο, δεν διαθέτουν ειδικά τμήματα- ενώ στην περιφέρεια η κατάσταση είναι δυστυχώς ακόμα χειρότερη…

Στο μεταξύ, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ασθενείς πέθαναν από AIDS το 2007, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεταξύ τους 2,5 εκατομμύρια παιδιά μικρότερα των 15 ετών. Κάθε μέρα τουλάχιστον 6.800 άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό και τουλάχιστον 5.700 πεθαίνουν από τη νόσο, η υποσαχάρεια Αφρική συγκεντρώνει τα 2/3 των νέων λοιμώξεων και τα 3/4 των θανάτων από το AIDS, ενώ η Καραϊβική είναι η δεύτερη περιοχή του κόσμου που πλήττεται από τη νόσο με σχεδόν το 1% των ενηλίκων να είναι φορείς του ιού.

Ο ιός του AIDS πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική, έκανε όμως μια στάση στην Αϊτή πριν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και αργότερα στην Ευρώπη, δείχνουν οι αναλύσεις των ειδικών. Έπειτα από την άφιξη του πρώτου μολυσμένου μετανάστη, γύρω στο 1969, ο HIV έμεινε απαρατήρητος για 12 χρόνια, ενώ ανάλυση έδειξε ότι ο HIV έφτασε στην Αϊτή το 1966, πιθανώς από έναν και μόνο φορέα που προερχόταν από την Κεντρική Αφρική. Στη συνέχεια ο ιός μεταπήδησε και στις ΗΠΑ, πάλι μέσω ενός και μόνο φορέα, πιθανώς το 1969. Επειδή ο σεξουαλικός τουρισμός από τις ΗΠΑ προς την Αϊτή δεν είχε ακόμα ξεκινήσει εκείνη την εποχή, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι την ασθένεια μετέφερε κάποιος Αϊτινός μετανάστης. Η ανάλυση απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ο ιός να έφτασε απευθείας από την Αφρική στις ΗΠΑ και δίνει πιθανότητα 99,8% να έφτασε με ενδιάμεσο σταθμό τη Χαβάη, ενώ το στέλεχος που επικρατεί στην Αμερική μεταφέρθηκε αργότερα στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο HIV πιστεύεται ότι εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό το 1930, στο Καμερούν ή άλλη χώρα της Κεντρικής Αφρικής, πιθανώς από κυνηγούς που κατανάλωσαν κρέας πιθήκων μολυσμένων με παρεμφερή ιό, ενώ υπενθυμίζω πως ο ιός αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1981 και στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της λοίμωξης HIV διαγνώσθηκε τον Οκτώβριο του 1983 και ήταν ένας φοιτητής από τη Ζάμπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: