Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

ΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ...

Σοκ στη βραζιλιάνικη κοινή γνώμη προκαλεί η υπόθεση βιασμού μίας 15χρονης κοπέλας, από δεκάδες κρατουμένους σε φυλακή. Οι τοπικές αρχές ερευνούν το πώς και το γιατί βρέθηκε μόνο του το κορίτσι μέσα σε ένα κελί με περισσότερους από 20 άνδρες και υπόσχονται παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Το ανήλικο κορίτσι, μόνο του ανάμεσα σε δεκάδες άνδρες, έζησε έναν εφιαλτικό μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου υπέστη πολλάκις σεξουαλική κακοποίηση από τους συγκρατούμενούς της, με αντάλλαγμα την καθημερινή της τροφή.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό στην ιστορία των ανήλικων κρατήσεων. Ίσως είναι από τα λίγα που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά εντάσσεται κι αυτό στα δεκάδες που συμβαίνουν κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς έχουν πρωταγωνιστές τους ανήλικους κρατούμενους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νεαρών κρατουμένων έχει υποστεί σωματική και σεξουαλική βία από ενήλικες στις φυλακές, από την πρώτη κιόλας ημέρα της ποινής τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αναγκάζονται να γίνονται επιθετικά, προκειμένου να προστατευτούν από πιθανό βιασμό ή γίνονται μέλη συμμοριών για να επιβιώσουν. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές όπου η ανυπόφορη, τρομακτική, βασανιστική καθημερινότητα ωθεί τους νέους κρατούμενος σε άλλες διεξόδους, όπως τα ναρκωτικά ή η αυτοκτονία.

Για τους νεαρούς που αντιμετωπίζουν τη φρικτή καθημερινότητα των φυλακών, η ποινή τους σημαίνει απλώς πως η Πολιτεία τούς εξοστράκισε.

Αξίζει να υπενθυμίσω πως οι ΗΠΑ, μαζί με το Ιράν, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη, είναι οι μόνες χώρες στον πλανήτη που επιβάλλουν ακόμη και τη θανατική ποινή σε ανήλικους, ενώ μόνο η Σομαλία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα, στην ΕΕ, σε καμία χώρα δεν επιτρέπεται η επιβολή ισοβίων σε ανήλικους.

Στην Ελλάδα τώρα, υπάρχει και η κατηγορία των αλλοδαπών ανήλικων, ηλικίας 13 έως 18 ετών, που συλλαμβάνονται για παράβαση των μεταναστευτικών νόμων και κρατούνται επί μακρόν στις φυλακές, μαζί με ενήλικες, οι οποίοι τα κακοποιούν, μέχρι να απελαθούν στη χώρα τους. Και παρόλο που το Κράτος υποχρεούται να αναλάβει το ρόλο του συνοδού τους, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανήλικων κρατουμένων βρίσκεται σε μικρά, σκοτεινά και βρώμικα κελιά, δίχως κρεβάτια και χωρίς επαρκείς παροχές σίτισης, περίθαλψης και ψυχολογικής στήριξης. Σε μερικές περιπτώσεις τα παιδιά κινδυνεύουν να ασθενήσουν από ασιτία, καθώς μένουν νηστικά μέχρι και 19 ώρες (!), ενώ φυσικά ούτε λόγος για ψυχαγωγία, φυσικό φωτισμό και προαυλισμό.

Η κράτηση των ανηλίκων στις φυλακές όλου του πλανήτη είναι ένα θέμα που επιβάλλεται να απασχολήσει τις δημοκρατικές κοινωνίες και όλες εκείνες τις οργανώσεις που -όπως λένε- μάχονται για τα δικαιώματα των παιδιών.

Είναι ντροπή τον 21ο αιώνα να υπάρχουν ανήλικοι που ζουν τον εφιάλτη των φυλακών, διωγμένοι από την κοινωνία, που ναι μεν ίσως δικαίως τους τιμώρησε, αλλά δυστυχώς αδιαφορεί πλήρως για το σωφρονισμό τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: