Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανατριχίλα προκαλούν τα ευρήματα μελέτης για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα. Το 15% των μαθητών Δημοτικού, ηλικίας 8 έως 12 ετών, έχουν πέσει θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ φαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης, θύτης ήταν κάποιο από τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, σε οικογένειες που η σχέση των γονιών με τα παιδιά δεν είναι καλές και σε αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον, ενώ «υψηλού κινδύνου» οικογένειες χαρακτηρίζονται, επίσης, εκείνες στις οποίες απουσιάζει η μητέρα ή υπάρχει πατριός, όταν κάποιο από τα μέλη της κάνει κατάχρηση αλκοόλ ή υπάρχει ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης σε έναν από τους δύο γονείς.

Παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση φοβούνται συνήθως να επισκεφθούν γιατρό, έχουν τάσεις φυγής, είναι αυτοκαταστροφικά, έχουν μειωμένη κοινωνικότητα, εμφανίζουν σημάδια παλινδρόμησης ή νεύρωσης και έχουν συνήθως σημάδια, τα οποία μαρτυρούν τη δοκιμασία τους, με πιο χαρακτηριστικά ανεξήγητες κακώσεις ή εγκαύματα.

Πρέπει να επισημανθεί επίσης πως τα παιδιά είναι υποχρεωτικό να ενημερώνονται από το σχολείο, μέσα από το μάθημα της σεξουαλικής διαπεδαγώγησεις, που είναι υποχρεωτικό να αρχίσει να διδάσκεται, καθώς παλαιότερα, θεωρούσαμε πως όταν το παιδί είναι στο σπίτι, προστατεύεται. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα, καθώς και μέσω του Διαδικτύου το παιδί μπορεί να βρίσκεται παντού.
Στο μεταξύ, σε ποινή κάθειρξης 15 ετών καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης ένας 88χρονος, που αποπλανούσε 9χρονο αγοράκι με διανοητική στέρηση. Ο ηλικιωμένος -πατέρας τριών παιδιών- κρίθηκε ένοχος για αποπλάνηση ανηλίκου, που δεν συμπλήρωσε το 10ο έτος της ηλικίας του, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με τη δικογραφία, από το Μάρτιο του 2000 έως τον Αύγουστο του ιδίου έτους, ο κατηγορούμενος -81 ετών τότε- προέβη σε ακόλαστες πράξεις σε βάρος 9χρονου. Ακόμη, το υποχρέωνε να προβεί σε ερωτικές περιπτύξεις με το ξαδελφάκι του, ηλικίας μόλις 7,5 ετών. Θάνατος στον αλήτη!

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για την παιδική κακοποίηση.
(Σύμφωνα με τον κύριο Δημήτριο Καραγιώργο)
- Τι είναι κακοποίηση; Είναι μία βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορίας, αποστροφής ή ενοχής και έχει αρνητική επίδραση στο άτομο που τη δέχεται.

- Ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές κακοποίησης; Η σωματική, η σεξουαλική, η συναισθηματική κακοποίηση, η παραμέληση και η έκθεση σε κίνδυνο και η εκμετάλλευση.

- Τι συνιστά σωματική κακοποίηση; Το να χτυπά κάποιος ένα παιδί δυνατά, να το τσιμπά, να του τραβά τα μαλλιά, να το χαστουκίζει, να το δαγκώνει, να το καίει (για παράδειγμα, με τσιγάρο). Να χρησιμοποιεί αντικείμενα για να πονέσει το παιδί (ξύλο με ζώνη, κουτάλα, ραβδί), να κάνει μετέρχεται ακατάλληλων μεθόδων πειθαρχίας για την ηλικία του παιδιού (να ταρακουνά ένα βρέφος ή να το πετά δυνατά σε μία επιφάνεια, ακόμη και στην κούνια του).

- Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση; Είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενηλίκου με ένα παιδί, με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου. Αυτός έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη, καθώς τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να συγκατατεθούν σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.

- Τι είναι η συναισθηματική κακοποίηση; Συναισθηματική κακοποίηση είναι φωνές ή κραυγές, χαρακτηρισμοί του τύπου «είσαι κακό παιδί», «είσαι άχρηστος», η σύγκριση των παιδιών με άλλα παιδιά, όπως «δεν αξίζεις τίποτε» ή «ο ξάδελφος σου πάει καλύτερα από σένα». Αλλη μορφή είναι η έλλειψη στοργής, αγάπης και τρυφερών εκδηλώσεων, η δημιουργία ενοχών («θα με κάνεις να πεθάνω»), οι απειλές εγκατάλειψης ή βίας και οι ακραίες μορφές τιμωρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: